Close

12 Φεβρουαρίου 2019

Η πραγματική απειλή για την χώρα δεν είναι από τα βόρεια σύνορα μας

Η πραγματική απειλή για την χώρα δεν είναι από τα βόρεια σύνορα μας

Συνέντευξη στο Indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο

12.02.2019

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο, σχολιάζει εκτενώς τα ‘’καυτά’’ ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις αντιδράσεις που εκείνη προκάλεσε, ο κ. Μπαλάφας επεσήμανε πως η πραγματική απειλή για την χώρα δεν προέρχεται από τα βόρεια σύνορα μας, ενώ κάλεσε τους πάντες να σκεφτούν πιο είναι το πραγματικό συμφέρον της χώρας.

Παράλληλα, αναφορικά με την αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση, σημείωσε πως ότι επρόκειτο για «γάμο ειδικού σκοπού», που κατάφερε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, ενώ για την στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα ανέφερε ότι από την πλευρά του, δίνει την δική του μάχη και αυτό είναι κατανοητό.

Όσον αφορά την στάση του ΚΙΝΑΛ  απέναντι στο προοδευτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν αποτελεί ένα κεντροαριστερό κόμμα ή μια αντί-ΣΥΡΙΖΑ δύναμη που στοχεύει απλά να συμμαχήσει με τη ΝΔ, επισημαίνοντας επιπλέον πως το κάλεσμα απευθύνεται έτσι κι αλλιώς και σε προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις πέραν των κομμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Με δεδομένο το σημερινό κλίμα πόλωσης που αναμένεται να εντείνεται το προσεχές διάστημα, θεωρείτε ότι θα υπάρξει το αναγκαίο πλαίσιο συναίνεσης προκειμένου να προετοιμαστεί μια ουσιαστική σε περιεχόμενο συνταγματική αναθεώρηση;

Πρόκειται για μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, ανεξάρτητη από κάθε άλλη πολιτική αντιπαράθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που προβλέπονται αυξημένες πλειοψηφίες σε δυο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρξουν συγκλίσεις, να υπάρξει η τελική συναίνεση για να αποκτήσουμε ένα βελτιωμένο σε δημοκρατική κατεύθυνση Σύνταγμα. Άλλωστε όλοι θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα αν παραμείνουν οι προβλέψεις του άρθρου 86 για την «ευθύνη υπουργών», με χρήση οποιασδήποτε πρόφασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αυτό θα καταγραφεί αρνητικά από τον ελληνικό λαό ο οποίος θα αναζητήσει και θα βρει τους βαθύτερους λόγους και τις αιτίες…

Θεωρείτε πως το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ μπορεί να πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες; Σε τι βαθμό η επιθετική τακτική του κ. Καμμένου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του πολιτικού κλίματος;

Αφού μιλάτε για «διαζύγιο», να σημειώσω ότι επρόκειτο για «γάμο ειδικού σκοπού», κάτι που με ειλικρίνεια είχαμε δηλώσει και εμείς και οι ΑΝΕΛ. Δεν είχαμε ιδεολογική σύγκλιση, είχαμε συμφωνία για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους . Και αυτή η συμφωνία λειτούργησε θετικά για τη χώρα επί 4 χρόνια.

Ήταν σαφές ότι μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτήρηση θα επανατοποθετούσαμε την σχέση, απλά διότι πλέον υπάρχουν άλλα πολιτικά προτάγματα για τη χώρα. Ο κ. Καμμένος δίνει την δική του μάχη και το κατανοούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα για τη χώρα. Αυτό καλούμε τους Έλληνες να κρίνουν και είμαστε σίγουροι ότι θα το επιλέξουν και θα το στηρίξουν στις εκλογές.

Πότε βλέπετε εκλογές; Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η βασική αντιπαράθεση με την ΝΔ κατά την περίοδο των εκλογών;

Μα εμείς πάντα το λέγαμε ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτοί που κάθε μέρα, εδώ και τέσσερα χρόνια, προέβλεπαν πρόωρες εκλογές, έχουν εκτεθεί. Σε ότι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος καταφέρει να επιβάλει το ερώτημα με το οποίο θα φθάσουμε στην κάλπη, αυτός θα έχει και το πλεονέκτημα. Είναι σαφές ότι η δεξιά και η ακροδεξιά θα επιδιώξουν να πολώσουν το κλίμα αποφεύγοντας την συζήτηση ουσίας.

Εμείς θα μιλήσουμε για τα επιτεύγματα της τετραετίας και το σχέδιο μας για το μέλλον. Για την έξοδο από τα μνημόνια, για την ανάπτυξη, για τις αυξήσεις στους μισθούς, για τη μείωση της ανεργίας, για την εδραίωση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα σαν δύναμη σταθερότητας. Θα απολογηθούμε, επίσης, στους πολίτες, με ειλικρίνεια, για όσα αρνητικά εφαρμόσαμε αναγκαστικά ανεξάρτητα από τη θέλησή μας. Προσωπικά, με ενδιαφέρον θα περιμένω να ακούσω οποιαδήποτε ολοκληρωμένη νέα πολιτική πρόταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Φοβάμαι ότι θα περιμένω για πολύ…

Η κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό και να αυξήσει τον κατώτατο, έφερε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Τι απαντάτε στις αντιδράσεις αυτές;

«Μωραίνει κύριος»… Τι να μας πουν αυτοί που κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και μείωσαν δραματικά σε μια ημέρα το εισόδημα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων; Μας κατηγορούν ότι εμείς δώσαμε αυξήσεις; Ε λοιπόν ας ετοιμαστούν να μας κατηγορήσουν και πάλι γιατί θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα η στήριξη στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων.

Πάγια επιθυμία της κυβέρνησης είναι ένα άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο. Πως κρίνετε την στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα αυτό; Ποιους βλέπετε να προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου προς την κατεύθυνση αυτή;

Είναι ένα ερώτημα το που εντάσσεται πολιτικά αυτή την εποχή το ΚΙΝΑΛ. Είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα ή μια αντί-ΣΥΡΙΖΑ δύναμη που στοχεύει απλά να συμμαχήσει με τη ΝΔ του Σαμαρά και του Αδώνιδος;

Αν στο κάλεσμα μας για προοδευτική συνεργασία δεν προσέλθουν συγκεκριμένες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, τότε να είσαστε σίγουροι ότι θα προσέλθουν προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις αγνοώντας κόμματα. Αυτό πιστεύω και ελπίζω ότι θα το εκτιμήσουν τα ηγετικά επιτελεία των πολιτικών σχηματισμών που βρίσκονται στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Για να μην απομονωθούν και να το πληρώσουν εκλογικά, θα αναγκαστούν να ξανασκεφθούν το ζήτημα των προοδευτικών συμμαχιών. Εμείς, χωρίς ηγεμονισμούς, θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε διότι ξέρουμε καλά ότι αυτή είναι η μόνη προοδευτική διέξοδος για το καλό της χώρας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Οι εκπρόσωποι της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν, χρόνια τώρα, επιλέξει τους «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας»… Η κεντροαριστερά τι δουλειά έχει με αυτούς;

Μερίδα των τοπικών κοινωνιών στη Β. Ελλάδα αντέδρασε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε ότι στο μέλλον θα μπορέσει να δει τις θετικές πτυχές της Συμφωνίας;

Καταλαβαίνω αυτούς που συναισθηματικά αντέδρασαν και τοποθετήθηκαν κατά της συμφωνίας. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούν πιο πραγματικά είναι το συμφέρον της χώρας. Στην ευρύτερη περιοχή πλέον υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας και συνανάπτυξης και είναι καλό!

Η πραγματική απειλή για την χώρα δεν είναι από τα βόρεια σύνορα μας, όλοι το ξέρουμε. Το να αφήνουμε περιθώρια για να αυξηθεί η σφαίρα επιρροής των μη φιλικών χωρών προς την Ελλάδα, δεν είναι έξυπνη πολιτική, δεν είναι εθνική πολιτική.

Έχοντας διατελέσει υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που είναι ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, θα θέλατε να μας πείτε ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία;

Πλέον δεν είμαι υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όποτε άλλοι είναι οι πλέον αρμόδιοι να σας απαντήσουν. Επειδή όμως δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση, θέλω να σημειώσω ότι είμαι περήφανος σαν Βουλευτής αυτής της κυβέρνησης που δεν υποκύψαμε στον εύκολο ακροδεξιό λαϊκισμό και σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε όλους αυτούς που έφθασαν ικέτες στην χώρα μας.

Πρόσφυγες και μετανάστες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές η από δικτατορικά καθεστώτα, δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται σαν «πρόβλημα».

Είναι κατανοητό ότι τα νησιά μας που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, δεν ήταν προετοιμασμένα για να ανταποκριθούν, δεν είχαν ανάλογες υποδομές. Δέχθηκαν πιέσεις, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προέταξε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και απομόνωσε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις.

Η κυβέρνηση έκανε και κάνει το καλύτερο που μπορούσε. Ως προς την ένταξη ενός τμήματος των 60.000, περίπου, προσφύγων, αυτή περνάει κύρια μέσα από την συμμετοχή τους σε προγράμματα εργασίας, βασικά σε τομείς που δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους Έλληνες πολίτες.