Close

17 Μαρτίου 2019

Ατυχείς δηλώσεις και δηλωμένες προθέσεις…

Άρθρο στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

17.03.2019

Ατυχείς δηλώσεις και δηλωμένες προθέσεις…

«Να χαμογελάτε, γιατί έχετε δουλειά», έλεγε μια διευθύντρια σούπερ μάρκετ. «Δεν θεωρώ τον Όρμπαν ακροδεξιό. Έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες», έλεγε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος. «Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων», έλεγε ο – πραγματικά χαμηλών τόνων και ευρωπαϊστής – Κωστής Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας το πρόγραμμα απολύσεων της ΝΔ. «Απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να με ψηφίσει. Λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιόνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουνε και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται», δήλωνε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης.

Είναι ατελείωτος ο κατάλογος με ανάλογες δηλώσεις, πολλές από τις οποίες αποκρύφθηκαν από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Δηλώσεις που εκπέμπουν ρατσισμό, ξενοφοβία, αυταρχισμό, αντιλαϊκές προθέσεις και ρεβανσισμό του τύπου «να δείτε τι θα γίνει όταν γυρίσουμε εμείς»… Βέβαια, όλοι μπορούν να κάνουν μια «άτυχη δήλωση». Όντως. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για ατυχείς δηλώσεις. Πρόκειται για την βαθιά ριζωμένη αντίληψη ορισμένων πολιτικών – και όχι μόνο πολιτικών – για την ουσία της «δικής τους» δημοκρατίας. «Εμείς οι άριστοι» και ο «λαουτζίκος»… «Να φύγουν οι προσωρινοί ένοικοι» για να γυρίσουν «οι ιδιοκτήτες της χώρας». Τα «τζάκια» -αυτοί που έκαναν επάγγελμα το επίθετο τους- απειλούν με «παλινόρθωση», με ότι αυτό σημαίνει για τη χώρα και τη δημοκρατία.

Δεν είναι «άτυχης δήλωση» η οδηγία της διευθύντριας του σούπερ μάρκετ προς τους εργαζομένους.  Είναι η ουσία της αντίληψης μιας ομάδας συμφερόντων που θεωρεί ότι «μας κάνουν χάρη» επειδή «προσφέρουν» θέσεις εργασίας, έστω και με χαμηλότατο μισθό, επειδή υπόσχονται επενδύσεις -συνήθως με δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες, επειδή «ποιος θα τα βάλει μαζί μας;». Είναι αυτοί οι ίδιοι που για δεκαετίες κυβερνούσαν τη χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι οι ίδιοι που έσπρωξαν σε μετανάστευση ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων  -τους πιο μορφωμένους και σε παραγωγική ηλικία-  και τώρα ολοφύρονται «υπέρ των δικαιωμάτων των ξενιτεμένων παιδιών μας». Ντροπή…

Πρέπει να το καταλάβουμε. Οι ηττημένοι του 2015 δεν έχουν καταλάβει τους λόγους της ήττας τους, δεν έχουν αλλάξει απόψεις και συνήθειες και θέλουν να επιστρέψουν για να «τιμωρήσουν» όλους αυτούς τους «αυθάδεις» που αμφισβήτησαν το δικό τους imperium. Ο κόσμος της εργασίας, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι διαφορετικοί, οι αμφισβητίες, οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί, όλοι θα πρέπει να περιμένουμε την περιβόητη πολιτική του «νόμος και τάξη».

Δεν είναι το πρόβλημα τους τα Εξάρχεια και η εγκληματικότητα. Αυτή υπήρχε -ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό- και επί των ημερών τους. Το πρόβλημα τους είναι όλοι αυτοί που ζητούν συλλογικές συμβάσεις, ζητούν δικαιώματα, θέλουν ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, υπερασπίζονται τη δημόσια παιδεία, είναι αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες, ψηφίζουν απλές αναλογικές και κοινωνικά συμβόλαια, θέλουν να γυρίσουν στις τράπεζες τα δανεικά των κομμάτων και των επιχειρηματιών, θέλουν η δικαιοσύνη να καταδικάζει ναρκέμπορους και νταβατζήδες, δεν θεωρούν επαρκή λόγο για να ψηφίσεις κάποιον το ότι έχει γνωστό επίθετο…

Με απλά λόγια, όσοι προβάλλουν το σύνθημα «να φύγουν οι αριστερομαδούροι», ντρέπονται να το συμπληρώσουν με το «για να γυρίσουμε εμείς». Όσοι απλά προτάσσουν αδυναμίες ή παραλείψεις της κυβέρνησης ξεχνούν τις μεγάλες επιτυχίες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μια επιστροφή στο χθες, που έχει επανειλημμένως καταδικαστεί.

Εμείς είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε κάθε οπισθοδρόμηση. Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας, χαιρόμαστε με τις επιτυχίες μας και προχωράμε για να υλοποιήσουμε ό,τι υποσχεθήκαμε αλλά δεν προλάβαμε ή δεν μπορέσαμε ακόμα. Καλούμε όλους όμως να καταλάβουν ότι στις επόμενες εκλογές δεν κρίνεται απλά το ποιοι θα πάρουν την εντολή διακυβέρνησης. Κρίνεται και η ποιότητα δημοκρατίας και δικαιωμάτων που θέλουμε να έχουμε.