Close

6 Απριλίου 2019

Οι πολίτες τον Οκτώβριο θα κρίνουν

Άρθρο στην εφημερίδα «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

06.04.2019

 

Οι πολίτες τον Οκτώβριο θα κρίνουν

Ιδιαίτερα «τοξικό» παραμένει το πολιτικό κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και έχουμε αφήσει πίσω δύο μεγάλες συζητήσεις στη Βουλή –για τη συνταγματική αναθεώρηση και για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας– και υπήρχε η εκτίμηση ότι θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα και στις προτεινόμενες λύσεις σε όφελος των πολιτών, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η αντιπολίτευση επιχειρεί να διατηρήσει κλίμα καταγγελτικό, έντονης αντιπαράθεσης με ψέματα και συνθήματα μακριά από την ουσία, και όλοι κατανοούμε τους λόγους που γίνεται αυτό. Η αντιπολιτευτική ατζέντα περιέχει σταθερά εθνικισμό, τρομολαγνεία, «νόμο και τάξη», τοποθετήσεις για «ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων», καταστροφολογία για «επερχόμενο 4ο μνημόνιο». Ορισμένες φορές υποκύπτει και στον πειρασμό των fake news, με κάθε ευκαιρία, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα με σενάρια που περιείχαν ακόμη και ΟΥΚ στις Μαλδίβες.

Είναι σαφές ότι οι πολιτικά ευνοημένοι από ένα τέτοιο κλίμα θα είναι οι αρνητές της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και της Ευρώπης, θα είναι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές, οι εθνικιστές και οι φασίστες. Όσοι στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝΑΛ ελπίζουν ότι έτσι θα «στριμώξουν» την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν να ρίξουν μια προσεκτική μάτια στην Ιστορία και ιδιαίτερα στην εποχή του Μεσοπολέμου. Καταλαβαίνουμε ότι δεν βολεύει την αντιπολίτευση να συζητεί για τις αυξήσεις που έδωσε αυτή η κυβέρνηση, για τη μείωση της ανεργίας, για την προστασία α΄ κατοικίας, για τη ρύθμιση χρεών, για τις αναπτυξιακές προοπτικές, για τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Ομως η αντιπαράθεση επ’ αυτών πρέπει να γίνει και επ’ αυτών επιλέγουμε εμείς να γίνει. Ας αναμετρηθούμε λοιπόν στο στέρεο έδαφος της πολιτικής, των προτάσεων, των οραμάτων, της βελτίωσης της θέσης των πιο αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων και των μικρομεσαίων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ας το καταλάβουμε όλοι ότι το «πολιτικό ξεκατίνιασμα» δεν ευνοεί παρά τα ακραία μορφώματα, την Ακροδεξιά και το περιθώριο. Εμείς με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια θα αναδείξουμε τις υπαρκτές διαφορές της δικής μας πρότασης από τις νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές προτάσεις της Ν.Δ. και όσων σκέφτονται να συνταχθούν με αυτήν. Οι πολίτες τον Οκτώβριο θα κρίνουν.