Close

9 Μαΐου 2019

Ομιλία στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Ομιλία στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

09.05.2019

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρακολουθώντας αυτές τις δυο μέρες τη συζήτηση εδώ, ιδιαίτερα ορισμένες ομιλίες από συναδέλφους της αντιπολίτευσης, νιώθω ότι κινούμαι σε ένα παράλληλο σύμπαν. Στο δικό μου σύμπαν υπάρχουν  ερωτήματα, υπάρχουν αιτήματα, υπάρχουν και οι αγωνίες των πολιτών. Στο παράλληλο σύμπαν της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια μόνιμη καταστροφολογία, μια μιζέρια, η οικονομία καταρρέει, οι συντάξεις κόβονται, το αφορολόγητο επίσης, κλπ.

Κύριες και κύριοι, στην πραγματική κοινωνία, στο δικό μου σύμπαν, οι πολίτες ενδιαφέρονται και ρωτούν για τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, για τις φοροελαφρύνσεις και την αποκατάσταση αδικιών. Ρωτούν για την 13η σύνταξη, για το πόσο θα μειωθεί η ΔΕΗ που πληρώνουν, για το πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός τους στα σούπερ μάρκετ. Επίσης ρωτούν για τους μισθούς τους. Οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι αυξήθηκε από αυτή την κυβέρνηση ο βασικός μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος – μειώσεις που από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν γίνει μέσα σε ένα βραδύ το 2012-, ότι μειώσαμε με αγώνα την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, επικυρώσαμε μια σειρά από συλλογικές συμβάσεις, προφυλάξαμε τους εργαζόμενους στο μέγιστο δυνατό.

Στο παράλληλο σύμπαν της αντιπολίτευσης το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: «Ναι, αλλά τι έχετε να μας πείτε για τον Μαδούρο; Γιατί δεν στηρίζετε τον Γκουαϊδό»;

Στην πραγματική κοινωνία οι πολίτες αγωνιούν για τα χρέη που τους πνίγουν. Για αυτό θεσπίζουμε τις 120 δόσεις και πιστεύουμε ότι έτσι θα πάρει μια βαθιά ανάσα ένα μεγάλο μέρος από τα νοικοκυριά.

Στο παράλληλο σύμπαν της η αντιπολίτευση το ερώτημα είναι: «Ναι ο Πολάκης καπνίζει και μιλάει απρεπώς».

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες και ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα αγωνιούν για την οικονομία. Τα τελευταία χρόνια η οικονομία βήμα το βήμα πηγαίνει όλο και πιο θετικά. Έπεσαν τα επιτόκια δανεισμού, αποπληρώσαμε μεγάλο μέρος του χρέους προς το Δ.Ν.Τ, αυξάνονται οι εξαγωγές, ο τουρισμός κάνει συνεχή ρεκόρ.

Η αντιπολίτευση περί αλλά τυρβάζει.

Οι πολίτες βλέπουν την ρευστότητα και την αστάθεια που υπάρχει σε πολλές χώρες όχι μόνο της δικής μας περιοχής, όπως η Τουρκία και χώρες στη Μέση Ανατολή, αλλά και κραταιές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και μας ρωτούν τι κάνουμε για την ασφάλεια της χώρας. Εμείς λοιπόν κάνουμε συμμαχίες, κλείνουμε παλαιά μέτωπα, αναβαθμίζουμε το ρόλο της χώρας μας, κερδίζουμε κύρος και αναγνώριση. Στα ζητήματα αυτά,  μόνος διεθνής συνήγορος, συμπαραστάτης, συνομιλητής του κ. Μητσοτακη είναι ο ανθέλληνας κ.Βέμπερ.

Η αντιπολίτευση το βιολί της: «Ναι αλλά ο τάδε υπουργός έχει σχέσεις με τον τάδε επιχειρηματία»

Εμείς για όλα αυτά καλούμε σε διάλογο με επιχειρήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα  κατ´ επανάληψη πρότεινε debate στον κ. Μητσοτάκη για να υπάρξει απευθείας συζήτηση εφ´ όλης της ύλης και ο κόσμος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Δυστυχώς, κάπως έτσι γίνεται ο διάλογος με την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την αξιωματική. Είναι κατανοητό, διότι όταν η συζήτηση μπαίνει σε θέματα ουσίας, τότε στη ΝΔ τους ξεφεύγουν πράγματα που θα ήθελαν να κρύψουν. Για παράδειγμα, τους ξεφεύγει το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. Τους ξεφεύγει η κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και των κοινωνικών επιδομάτων. Τους ξεφεύγει η αντικατάσταση της επιδότησης της ανεργίας με την επιδότηση εργοδοτών. Τους ξεφεύγει ότι το οκτάωρο είναι «ξεπερασμένο». Γενικά οι συνάδελφοι της ΝΔ είναι «μαρτυριάρηδες».

Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ που προσπαθούν να «εξαφανίσουν» ή έστω να υποβαθμίσουν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, προτάσσοντας ταυτόχρονα μια καταστροφολογία, η οποία μονίμως διαψεύδεται. Ο «κόφτης» δεν ενεργοποιήθηκε, γιορτάσαμε Χριστούγεννα, δεν κόπηκαν οι συντάξεις και η οικονομία αναπτύσσεται. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης, αφού ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, θυμήθηκε να μιλήσει για τροπολογία….

Είναι σαφές λοιπόν ότι κάποιους δεν τους συμφέρει η συζήτηση επί της ουσίας. Θέλουν απλά καυγάδες, τσαμπουκάδες, ένταση, ψευτομαγκιές, αντισυγκεντρώσεις. Δεν αντέχουν την ήρεμη συζήτηση για το τι φταίει, ποιοι φταίνε, τι έγινε την προηγούμενη τετραετία, τι προτείνει η καθένας για το μέλλον.

Εμείς θα επιμείνουμε στο να προτάσσουμε το πρόγραμμά μας, να αποκαλύπτουμε τις ευθύνες των κομμάτων και των προσώπων που κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, να οικοδομούμε τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όσοι επιμένουν να επενδύουν στην ένταση και τον λαϊκισμό, θα μείνουν έκπληκτοι το βράδυ των εκλογών. Κάποιοι  Έλληνες μπορεί να παρακολουθούν χωρίς να σχολιάζουν το κρεσέντο της αντιπολίτευσης, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα μιλήσουν, και θα μιλήσουν όπως πρέπει και όταν πρέπει…