Close

6 Ιουνίου 2019

Debate με την Όλγα Κεφαλογιάννη στον ρ/φ σταθμό Παραπολιτικά

Debate με την Όλγα Κεφαλογιάννη στον ρ/φ σταθμό Παραπολιτικά στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο

06.06.19

Τα κύρια σημεία του debate:

Για τις τροπολογίες που φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή

Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Ό,τι γίνεται είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου και της πάγιας κοινοβουλευτικής πρακτικής.

Τα  νομοθετήματα που φέρνουμε έχουν να κάνουν με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ και με τους κώδικες της Ποινικής Δικονομίας. Πέρα των νομοσχέδιων, που όλα έχουν έτσι και αλλιώς ισχυρή συναίνεση, υπήρξε και μια ομόφωνη απόφαση για την υιοθεσία των ανήλικων παιδιών του «ηρώα του Αιγαίου», υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, που έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Με την λογική της ΝΔ αυτό και κάποια άλλα πολύ σημαντικά μέτρα, δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν και θα έμεναν στον αέρα. Εμείς είχαμε δεσμευθεί να τα υλοποιήσουμε πριν τις εκλογές, όπως, για παράδειγμα,  τη μη μείωση του αφορολόγητου. Είναι το ελάχιστο δυνατόν που μπορούμε να κάνουμε.

Αξίζει να θυμηθούμε πάντως πως το 2014, όταν έφευγε η ΝΔ, στα 2 τελευταία της νομοσχέδια, έφερε 183 τροπολογίες εκ των οποίων οι 150 ήταν βουλευτικές και ψηφίστηκαν οι 67. Εμείς δεν κάναμε δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία

 

Για τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εν όψει εθνικών εκλογών

Είναι γεγονός ότι πρώτη προτεραιότητά μας ήταν οι πιο αδύναμοι, οι πιο φτωχοί συμπολίτες μας. Αναπόφευκτα σε πρώτη φάση,  η φορολογία στα μεσαία στρώματα ήταν μεγάλη. Να σημειωθεί, όμως, πως το 83% των συνολικών φόρων στη μεσαία τάξη επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015. Εμείς με το που βγήκαμε από το μνημόνιο στα τρία χρονιά και είχαμε το περιθώριο, αμέσως προχωρήσαμε σε πολιτικές ελάφρυνσης  για τους αδύναμους, καθώς και για τη μεσαία τάξη, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές και το ΦΠΑ. Ωστόσο, αυτό το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό για να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά  τους.

Σε κάθε περίπτωση, πήραμε το μήνυμα που μας έστειλε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τετραετίας, που θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη μεσαία τάξη και θα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις πολιτικές ελάφρυνσης που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε από τον Σεπτέμβριο του 2018. Όλο το πρόγραμμα θα είναι κοστολογημένο, χωρίς να θέτουμε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας και η οικονομία όλη την περίοδο της διακυβέρνησης μας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης που υπόσχεται μεγάλη μείωση της φορολογίας, δεν μας λέει από πού θα εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα. Γιατί από κάπου πρέπει να τα κόψει εφόσον δεν μπορεί πλέον να υπερχρεώνει τη χώρα όπως συνήθιζαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Να υποθέσουμε ότι θα κόψει από τις κοινωνικές δαπάνες;  Έχει άραγε κρυφή ατζέντα;  Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αρνείται να αντιπαρατεθεί σε ένα ντιμπέιτ και έχει επιβάλει «σιωπητήριο» στα στελέχη του.  Παρόλα αυτά  δεν κρατιούνται στη ΝΔ και αποκαλύπτουν καθημερινά την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν. Λένε ότι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που αφορά κυρίως  μεσαία τάξη, υπονομεύει την ελληνική οικονομία, θέλουν να παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, παραδέχονται πως θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, γεγονός που θα σημάνει την κατάρρευση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων  και την τεράστια ανασφάλεια των νέων για το αν και πόση σύνταξη θα πάρουν.