Close

13 Ιουνίου 2019

“Η ΝΔ, που εμφανίζεται ως σωτήρας της μεσαίας τάξης, ουσιαστικά ρήμαξε τους μικρομεσαίους”

Τηλεοπτική συνέντευξη  στην εκπομπή του Kontra Channel Επί του Πιεστηρίου με  τον Γιώργο Σιαδήμα και τον Μάκη Κουρή

12.06.2019

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για το δίλημμα των εθνικών εκλογών

Σε αυτές τις εθνικές εκλογές αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Όλα πρέπει να ειδωθούν υπό το πρίσμα αντιπαράθεσης των δυο τελείως διαφορετικών προγραμμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Από την πλευρά της ΝΔ, έχουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο -όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο βίντεο το οποίο πολλά κανάλια δεν παίζουν-  θέλουν να «σαρώσουν ως οδοστρωτήρες» τα εργασιακά δικαιώματα με την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας και χωρίς να γίνεται στους εργοδότες  κανένας έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τυχόν παραβάσεις. Ένα πρόγραμμα διάλυσης του κοινωνικού κράτους με ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων νοσοκομείων και του ασφαλιστικού συστήματος. Ένα πρόγραμμα που η ΝΔ το κρύβει, με τον κ. Μητσοτάκη να αρνείται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ για να μην αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του.

Στον αντίποδα υπάρχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα, που κινείται στην ίδια λογική με την πολιτική ελαφρύνσεων που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

 

Για την κριτική που γίνεται για τη μεσαία τάξη

Φυσικά και θέλουμε να στηρίξουμε περισσότερο τη μεσαία τάξη αλλά πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Είναι γεγονός ότι βγαίνοντας από το μνημόνιο, προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση να βοηθήσουμε τα ασθενέστατα στρώματα και τους πολύ φτωχούς συμπολίτες μας που είχαν άμεση ανάγκη και δεν προλάβαμε να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε τα μεσαία στρώματα. Παρόλα αυτά, στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, μειώσαμε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ, προχωρήσαμε σε σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων 1% κατ’ έτος και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20% κλπ.

Η ΝΔ, που εμφανίζεται σήμερα ως σωτήρας της μεσαίας  τάξης, ουσιαστικά ρήμαξε τους μικρομεσαίους.  Γιατί τα χρόνια που κυβέρνησε η  ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ και το 83% των φόρων που πληρώνει σήμερα η μεσαία τάξη, 800.000 άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο και έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις.

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: