Close

15 Ιουνίου 2019

«Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης»

 

Τηλεοπτική συνέντευξη  στην εκπομπή του Alert TV Με Ανοιχτά Χαρτιά με τον Θανάση Μυλωνά

14.06.2019

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για το δίλημμα των εθνικών εκλογών

«Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν με βάση το πρόγραμμα που προτείνει το κάθε κόμμα.

Εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση που το χαρακτηρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σε βίντεο να λέει πως θέλουν να «σαρώσουν ως οδοστρωτήρες» τα εργασιακά δικαιώματα με την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας και χωρίς να γίνεται στους εργοδότες κανένας έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τυχόν παραβάσεις. Σε άλλο βίντεο, λέει πως δεν θα στέλνει το ΣΔΟΕ για να πραγματοποιεί ελέγχους στις επιχειρήσεις, οπότε θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν και με την άδειά του.

Με τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η ΝΔ, θα παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, ο ένας από τους 3 πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος θα περάσει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις και να μην καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν πότε οι νέοι άνθρωποι, θα πάρουν πίσω αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση μας με πολύ κόπο όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, κάνοντας 1:1 την αναλογία 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως είχε επιβάλει το ΔΝΤ, θέτοντας σε κίνδυνο το σύστημα της δημόσιας υγείας και παιδείας και θα αυξήσουν τις τιμές στα φάρμακα καταργώντας τον κατώτατο ΦΠΑ που βρίσκεται στο 6%» .

 

Για την κριτική που γίνεται για τη μεσαία τάξη

«Είναι γεγονός ότι βγαίνοντας από το μνημόνιο, προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση να βοηθήσουμε τα ασθενέστατα στρώματα και τους πολύ φτωχούς συμπολίτες μας που είχαν άμεση ανάγκη και δεν προλάβαμε να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε τα μεσαία στρώματα. Παρόλα αυτά, στο σύντομο χρονικό διάστημα των 9 μηνών μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, ψηφίσαμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, μειώσαμε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση, προχωρήσαμε σε σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων 1% κατ’ έτος.

Έχοντας πλήρη κατανόηση της πίεσης που δέχτηκαν τα μεσαία στρώματα, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μας κοστολογημένες προτάσεις για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20% κλπ.

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία που παρουσιάζει ως το μεγάλο πλεονέκτημα της το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, είναι αυτή που στη ουσία ρήμαξε τη μεσαία τάξη. Την περίοδο 2010 – 2015 επί των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε το 83% των φόρων που πληρώνει σήμερα η μεσαία τάξη, υπήρξαν οι επιβαρύνσεις με την εισφορά αλληλεγγύης, 800.000 άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο και έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στη ΝΔ υπόσχονται φοροελαφρύνσεις της τάξεως των 1,5 – 1,7 δισ. ευρώ, χωρίς να εξηγούν πουθενά από πού θα εξοικονομήσουν αυτά τα χρήματα, εφόσον πλέον δεν θα μπορούν να υπερχρεώνουν τη χώρα όπως συνήθιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα μειώσουν, λοιπόν, τις συντάξεις; Τους μισθούς; Θα ρημάξουν την υγεία και την παιδεία; Θα γίνουν απολύσεις; Πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν στους πολίτες».

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: