Close

20 Ιουνίου 2019

Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά πραγματοποιήσαμε μια σειρά από κομβικές παρεμβάσεις.

Τηλεοπτική συνέντευξη  στην εκπομπή του Blue Sky  Παρεμβάσεις με τον Άκη Παυλόπουλο

19.06.2019

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για το debate των πολιτικών αρχηγών

«Δεν μπήκε ποτέ σε αντιδιαστολή το debate όλων των πολιτικών αρχηγών με το debate μεταξύ Tσίπρα – Μητσοτάκη. Θα βοηθούσε σημαντικά  και ένα δεύτερο debate μεταξύ των δυο κύριων αντίπαλων που διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας.

Δεν είναι κατανοητό γιατί ο κ. Μητσοτάκης, με τον αέρα νίκης που έχει από τις ευρωεκλογές, αρνείται να συμμετέχει σε ένα debate. Εκτός αν φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί η κοινωνική οπισθοχώρηση που θα μπορούσε φέρει,  με κίνδυνο να χαθεί ότι κατακτήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαν να έχει μια κρυφή ατζέντα και αρνείται να δεχθεί το debate ώστε να μην συζητηθούν ενώπιος ενωπίω κομβικά  ζητήματα τα οποία αφήνει μετέωρα, όπως αυτό της επταήμερης εργασίας και γενικότερα των εργασιακών δικαιωμάτων, της συμμετοχής  των ιδιωτικών εταιρειών στα «φιλέτα» των δημοσίων νοσοκομείων, το αν θα περάσει στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ο πυλώνας της επικουρικής ασφάλισης, αν θα καταργήσει τον κανόνα 1:1 και θα επαναφέρει το 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις  στον δημόσιο τομέα, αν θα καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, το επίδομα ανεργίας, την 13η σύνταξη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή των φαρμάκων».

Για τη φορολογία στη μεσαία τάξη

«Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως είναι «φιλικοί προς την επιχειρηματικότητα». Δεν λένε όμως ότι το 83% των φόρων που πληρώνει σήμερα η μεσαία τάξη επιβλήθηκε πριν το 2015 και πως την περίοδο 2010 – 2015, επί των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μειώθηκαν κατά 35% τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, επιβλήθηκε ο φόρος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ, ενώ έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς τα έχουμε κάνει όλα καλά. Είναι γεγονός ότι δεν κάναμε όσα θα θέλαμε γιατί αρχικά δώσαμε προτεραιότητα στους πιο αδυνάμους και φτωχούς συμπολίτες. Παρόλα αυτά, στο σύντομο χρονικό περιθώριο που είχαμε, βγαίνοντας από το μνημόνιο, μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές από το 20% στο 13%, υλοποιούμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων  -την οποία ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, κ. Βρούτσης, χαρακτήρισε ως ρύθμιση που υπονομεύει την οικονομία-,   μειώσαμε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση και νομοθετήσαμε τη σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων 1% κατ’ έτος.

Χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, για αυτό και στο πρόγραμμά ο ένας από τους πέντε πυλώνες αφορά αυτά τα ζητήματα και περιλαμβάνει κοστολογημένες προτάσεις όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% κλπ.

Είμαστε ενάντια στην ανοχή στην ασύδοτη εργοδοσία, την οποία φαίνεται να επικροτεί ο κ. Μητσοτάκης στο βίντεο που όλοι είδαμε, όπου συνομιλεί με επιχειρηματία στο Καστελόριζο και του λέει ότι εκείνος δεν θα στέλνει το ΣΔΟΕ. Είναι φανερό, ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας θέλουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής με οποιονδήποτε τρόπο, διευκολύνοντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Για το αν υπάρχει βελτίωση του μέσου ελληνικού νοικοκυριού

«Η οικονομική κατάσταση σήμερα έχει βελτιωθεί. Δεν υπάρχει σύγκριση με το 2014 που τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν διαλυμένα, είχαν γίνει 12 οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, η ανεργία ήταν 27% και 60% στους νέους, με χιλιάδες απολυμένους, με τα ταμεία άδεια και ουρές στα συσσίτια. Δεν υποστηρίζουμε πως σήμερα ζούμε στον παράδεισο, αλλά οπωσδήποτε η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Δε έχουμε καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα, βγήκαμε στις αγορές, διευθετήσαμε το χρέος, αυξήθηκαν οι δείκτες της οικονομίας, έπεσε το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, μειώθηκε η ανεργία στο 18%, αυξήθηκαν οι ιδιωτικές καταθέσεις.

Το δίλημμα μπροστά στις εθνικές εκλογές,  αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση ενός σχεδίου με άμεσες, προοδευτικές, μελετημένες λύσεις, μια πορεία με ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης και των λαϊκών  στρωμάτων ή αν θα υπάρξει οπισθοχώρηση και επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση».

Για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας

«Πάρα την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια με μια πολύ σωστή εξωτερική πολιτική να έχει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε όλο τον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τα ζητήματα έχουν τεθεί στην Ε.Ε και θα υπάρξουν και αποφάσεις ενώ υπάρχουν δηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Επιπλέον, επιβεβαιώνεται πόσο σημαντική ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η Τουρκία παύει να απειλεί τα βόρεια σύνορά μας.

Η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να παίζει παιχνίδια σε βάρος της χώρας και να δείξει μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν μπορεί από τη μια να μας κατηγορεί για  προεκλογική σκοπιμότητα με αφορμή την σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και από την άλλη να καλεί την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και να περάσει στην εξέταση κυρώσεων.

Όταν έχουμε να κάνουμε με σοβαρά ζητήματα τέτοιου είδους πρέπει να έχουμε ως προτεραιοτητα το συμφέρον της χώρας μας».

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: