Close

28 Ιουνίου 2019

“Το ασφαλιστικό ίσως να είναι ένας από τους λόγους που δεν θέλει debate ο κ. Μητσοτάκης”

Τηλεοπτική συνέντευξη  στην εκπομπή  του Kontra Channel, Kontra News με τον Γιώργο Μελιγγώνη

27.06.2019

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για το σχέδιο της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση

«Στο  πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα δεν έλεγε λέξη για τη κοινωνική ασφάλιση. Ο ίδιος, ωστόσο, στις 27/02/2019, στο συνέδριο της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών, έλεγε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της ΝΔ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο δεύτερος πυλώνας που αφορά την επικουρική ασφάλιση θα πρέπει να είναι ανακεφαλαιωτικός (όχι δηλαδή αναδιανεμητικός) και υποχρεωτικός, ξεκινώντας από τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι στην κοινωνική ασφάλιση μπαίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που στοχεύουν στο κέρδος και τα αποθεματικά των ταμείων θα περάσουν στα χέρια τους. Το κράτος δεν θα μπορεί να εγγυάται μια πλήρη σύνταξη αλλά τη μισή και η υπόλοιπη μισή, θα εξαρτάται από την επενδυτική επιτυχία ή αποτυχία της κάθε ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτή η διαδικασία θέλουν να γίνει υποχρεωτική από το 2021 για τους νεοεισερχόμενους  ασφαλισμένους. Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών, θα είναι η μείωση των συντάξεων – εφόσον οι νεότεροι δεν θα δίνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο, διαλύοντας  έτσι τη φιλοσοφία του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Επιπλέον, στη ΝΔ δεν διαψεύδουν τα περί κατάργησης βαρέων και ανθυγιεινών για να μπορέσουν να παρέχουν πόρους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα, αυτό το σύστημα  δεν θα αφορά μόνο τους μισθωτούς αλλά και τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Όμως, οι μνήμες από την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια με τους ασφαλισμένους να διεκδικούν ακόμα τα χρήματά τους είναι ακόμα νωπές. Ίσως το θέμα της ασφάλισης είναι και ένας από τους λόγους που αρνήθηκε να λάβει μέρος στο debate ο κ. Μητσοτάκης.

 

Για το δίλημμα των εθνικών εκλογών

«Σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης έχει να επιλέξει ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό της ΝΔ.

Πάρα τα λάθη μας, καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια, βγήκαμε στις αγορές, τακτοποιήσαμε το ζήτημα του χρέους, πέτυχαμε την ανάκαμψη της οικονομίας επί εννιά συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ υπάρχουν εμφανή σημάδια στην τόνωση του κλάδου του τουρισμού, της οικοδομής και της αγοράς. Υπάρχει μια λελογισμένη αισιοδοξία για το αύριο, αν βέβαια συνεχιστεί μια πορεία με καλύτερη Υγεία, Παιδεία, ενισχυμένο κοινωνικό κράτος, με περισσότερες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και με περισσότερα δικαιώματα, με μία δίκαιη φορολογία για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, όπως προτείνουμε άλλωστε στο πρόγραμμά μας.

Απέναντι μας βρίσκεται μια πολιτική κοινωνικής ισοπέδωσης όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ένα σχέδιο κοινωνικής οπισθοδρόμησης, με γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στην κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Επιπλέον, η άμεση μείωση της φορολογίας, που ήταν το μεγάλο ατού της ΝΔ, κατέρρευσε, αφού ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα κάνει καμία μείωση στους φόρους το 2019 και ουσιαστικά ούτε και το 2020 και παρέπεμψε από το 2021 και έπειτα, αφού πρώτα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, που προφανώς έχουν να κάνουν με περικοπές στο κοινωνικό κράτος, με τις οποίες σκοπεύει να δελεάσει τους εταίρους ώστε να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα».

 

Για την περικοπή του ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ επειδή χαρακτηρίστηκε από του θεσμούς ως «προνοιακή παροχή» και όχι συνταξιοδοτική, κόπηκε με το νόμο 3863 του 2010  από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό που δεν καταφέραμε εμείς, αν και αγωνιστήκαμε, ήταν να το επαναφέρουμε»

 

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: