Close

30 Ιουνίου 2019

«Να κριθούμε για το τι προτείνουμε για την επόμενη τετραετία»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά

29.06.2019

«Aν οι πολίτες ψηφίσουν με κριτήριο τα προγράμματα μας είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχουμε εκπλήξεις. «Φτάνει να κινητοποιηθούμε», επισημαίνει μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, Γιάννης Μπαλάφας. Υπενθυμίζοντας ότι «η Αριστερά και οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες σε δύσκολες συνθήκες», ξεκαθαρίζει πως «είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση μας ευθύνεται για τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι από το 2011 μέχρι και το 2014 το εισόδημα της μεσαίας τάξης μειώθηκε κατά 5.200 ευρώ κατά κεφαλήν και έκλεισαν 230.000 επιχειρήσεις». Απαντώντας δε ως προςτην τετραετή περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπαλάφας υποστηρίζει ότι «το αριστερό – προοδευτικό μας πρόσημο δεν θάμπωσε» και προσθέτει με αυτοκριτική διάθεση ότι «τα θετικά βήματα πέρασαν “στα ψιλά”».

Ανήκετε στα ιστορικά και πλέον έμπειρα στις εκλογικές αναμετρήσεις στελέχη. Θεωρείτε ότι οι εθνικές εκλογές διαφοροποιούνται στη συνείδηση των πολιτών από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές; Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την έκπληξη στις 7 Ιουλίου;

-Η Αριστερά και οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες σε δύσκολες συνθή κες. Το 1993, ως “Συνασπισμός”, μείναμε εκτός Βουλής, καταλάβαμε τι είχαμε κάνει λάθος, το διορθώσαμε, προχωρήσαμε σε συμμαχίες στρατηγικής σημασίας και αρχίσαμε μια ανοδική πορεία που μας οδήγησε στις εκλογικές νίκες του 2015. Αναλάβαμε τις κυβερνητικές ευθύνες χωρίς επαρκή εμπειρία και στην δυσκολότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Το τι κάναμε είναι γνωστό, γι’  αυτό κριθήκαμε. Τώρα θέλουμε να κριθούμε για το τι προτείνουμε για την επόμενη τετραετία. Αν οι πολίτες ψηφίσουν με κριτήριο τα προγράμματα μας, είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχουμε εκπλήξεις. Φθάνει να κινητοποιηθούμε. Μπορούν κάθε δυο ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να πείσουν έναν  ακόμη πολίτη να φτάσει στην κάλπη και να μας ψηφίσει; Αυτό θα είναι αρκετό.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει λιγότερους φόρους, δουλειές για όλους και ασφάλεια. Θεωρείτε ότι αφήσατε κενά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών την περασμένη τετραετία, τα οποία οδήγησαν στο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πλήρωσε τελικά  το τίμημα της εξόδου από τα μνημόνια  περισσότερο όλων η μεσαία τάξη;

Η ΝΔ ευθύνεται για το 83% των φόρων που επιβλήθηκαν στη μεσαία τάξη, για την ανεργία που άφησε στο 27,5%, για ένα κράτος με προβληματική συγκρότηση, λειτουργία και αποτελεσματικότητα. Τώρα υπόσχονται ότι θα κάνουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα έκαναν μια ζωή. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να μειώσουν τους φόρους στα πιο υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Μαντέψτε ποιος  θα κληθεί να πληρώσει…

Βεβαίως κι εμείς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Η καθημερινότητα των πολιτών δεν βελτιώθηκε όσο θέλαμε. Όμως προτεραιότητα μας τα πρώτα τρία χρόνια ήταν η έξοδος από το μνημόνιο. Από τον Αύγουστο του 2018 αναπτύξαμε σταδιακά το δικό μας πρόγραμμα και δώσαμε τα πρώτα δείγματα γραφής μας, πάντα με προσοχή για να μην απειληθεί η πορεία της οικονομίας.

Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση μας ευθύνεται για την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι από το 2011 μέχρι και το 2014 το εισόδημα της μεσαίας τάξης μειώθηκε κατά 5.200 ευρώ και έκλεισαν 230.000 επιχειρήσεις. Από το 2015 έως το 2017 αυξήθηκε κατά 680 ευρώ. Αυτοί που έχτισαν το πελατειακό κράτος των 200 επιδομάτων από 120 φορείς θέλουν να κόψουν τα επιδόματα για το παιδί, τη στέγη, τον ανάπηρο, που αφορούν χαμηλά και  μεσαία στρώματα με οικογενειακό εισόδημα ως και 30.000 ευρώ.

Εκ των υστέρων, ήταν έτοιμη η Αριστερά να αναλάβει το φορτίο και το πολιτικό κόστος της διακυβέρνησης την περίοδο της κρίσης; Θάμπωσαν τα μνημόνια το αριστερό σας πρόσημο;

Η Αριστερά πάντα ήταν για τα δύσκολα. Ξέρουμε καλά ότι την εντολή να κυβερνήσουμε δεν την λάβαμε μόνο από πολίτες οι οποίοι συμφωνούσαν με το πρόγραμμα μας, αλλά και από πολίτες που είχαν απογοητευτεί από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Σεβόμαστε όλους όσοι μας έδωσαν την ευκαιρία και προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Υποχρεωθήκαμε να διαχειριστούμε μνημόνια, την κρίση, συγκρουστήκαμε με συμφέροντα, δεν τα βρήκαμε με τη διαπλοκή και πληρώσαμε το τίμημα. Οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, θέλουν λύσεις για την καθημερινότητά τους και αποδίδουν την ευθύνη στην εκάστοτε κυβέρνηση χωρίς να τους ενδιαφέρει τι μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση.

Κι όταν και η πλειοψηφία των ΜΜΕ επιδίδεται σε ακραία αντιπολίτευση με ψεύδη και συκοφαντίες, καταλαβαίνει κάνεις ότι μόνο εύκολη δεν ήταν η αποστολή μας. Δεν θέλω καθόλου να μειώσω τις δικές μας αδυναμίες. Όμως εμείς δεν μάθαμε στο σπίτι μας πως κυβερνάται μια χώρα, δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, ιδρώσαμε για δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα και σήμερα είμαστε φτωχότεροι από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Το αριστερό – προοδευτικό μας πρόσημο δεν θάμπωσε. Αντίθετα, τώρα ξέρουμε με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια το τι πρέπει να κάνουμε. Το σημαντικό είναι να θέτεις στόχους και να τους υλοποιείς. Τώρα ξέρουμε καλύτερα.

Το κυβερνητικό έργο έμεινε σε ένα βαθμό «αφανές». Που οφείλεται αυτή η εξέλιξη και αν εκτιμάτε ότι το σύντομο προεκλογικό διάστημα σας επιτρέπει να κινητοποιήσετε τους πολίτες, είτε αυτούς που σας καταψήφισαν, είτε αυτούς που απείχαν.

Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις αντιλήψεις και πρακτικές σε μια χώρα. Όντως, πολλές φορές γίνεται ένα έργο που μπορεί να χαρακτηριστεί «αφανές». Δείτε την εξωτερική μας πολιτική: ισχυρές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, κλείσαμε το ανοικτό μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία, βελτιωμένες σχέσεις με βαλκανικές χώρες και ΗΠΑ, σεβασμός από την ΕΕ, πρωταγωνιστούμε στην προοδευτική Ευρώπη.

Αυτά αποτελούν την κανονικότητα, η οποία δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα όλοι τα θεωρούμε δεδομένα και ασχολούμαστε μόνο με την Τουρκία. Τα θετικά βήματα πέρασαν “στα ψιλά”.  Όμως πριν από 4 χρόνια δεν ήταν έτσι. Προλαβαίνουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες με την προϋπόθεση να καταλάβουν  ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Είστε υποψήφιος στο νότιο τομέα της ΄Β Αθηνών. Πόσο έθιξε η οικονομική κρίση τα μεσαία στρώματα σε μια αναβαθμισμένη οικιστικά και οικονομικά περιοχή και ποιες οι προτεραιότητές σας για την περιοχή;

-Ο Νότιος Τομέας είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Έχει μακρά αγωνιστική ιστορία, έχουν δοθεί μάχες για τη δημοκρατία, για δικαιώματα, τα τοπικά κινήματα ήταν πάντα παρόντα. Είναι μια περιοχή με επιστήμονες, επαγγελματίες, νέους, απογόνους προσφύγων,  απλούς εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επίσης έχει πολλούς ανέργους ή επισφαλώς εργαζόμενους. Επομένως, είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε και θα το κάνουμε. Πρόκειται για μια περιοχή της οποίας οι πολίτες επλήγησαν από τις μνημονιακές πολιτικές, ενώ τα θετικά μέτρα που εμείς υλοποιήσαμε δεν είναι επαρκή για να αναπληρώσουν πλήρως τις απώλειες.

Είναι σαφές ότι στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Αποφασίζουμε για το αν θα επιστρέψουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις που μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικονομική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών, αν θα δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν η διαφθορά και η διαπλοκή. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα το επιτρέψουν.