Close

1 Ιουλίου 2019

“Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, μάλλον γιατί δεν θέλει να μιλήσει για την επιστολή Καραμανλή”

Τηλεοπτική συνέντευξη  στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα με τον Γιώργο Παπαδάκη

01.07.2019

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

«Ο Πρωθυπουργός είχε αφήσει κενή αυτή την ημέρα για το ντιμπέιτ, πιστεύοντας έστω και τελευταία στιγμή ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει να εμφανιστεί. Ο κ. Μητσοτάκης όμως συνεχίζει να κρύβεται, μάλλον γιατί δεν θέλει να μιλήσει για την επιστολή που είχε στείλει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που αποκαλύπτει ότι η ΝΔ είχε αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία – Σκόπια» για την ονομασία της γείτονος, χωρίς υποχρέωση για συνταγματική αλλαγή, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και χωρίς να υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να έχει την ίδια ονομασία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δίνοντας κιόλας το δικαίωμα σε όποια χώρα ήθελε, να αποκαλεί τη χώρα σκέτο “Μακεδονία”. Όπως δεν θέλει να μιλήσει για τις συντάξεις που θέλει να ιδιωτικοποιήσει και για πολλά άλλα ζητήματα.

Μπροστά στην υπεροπλία που έχει η ΝΔ στο ζήτημα των ΜΜΕ και της αγοράς χρόνου στο διαδίκτυο που φτάνει το 1εκ. ευρώ, είναι φυσικό να θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες και να ακουστούν τα επιχειρήματά μας παντού».

Για το δίλημμα των εκλογών

«Έχουμε να κάνουμε με δυο τελείως διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας μας. Εμείς, παρά τις καθυστερήσεις και τα λάθη που κάναμε, βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, βγήκαμε στις αγορές, πετύχαμε την ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία τρίμηνα, με εμφανή σημάδια στην τόνωση του κλάδου του τουρισμού, της οικοδομής και της αγοράς. Αξιοποιώντας όλα αυτά, θέλουμε να συνεχίσουμε με ένα βελτιωμένο πρόγραμμα για να συνεχιστεί η θετική πορεία της χώρας, με μία δίκαιη φορολογία για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα,  με καλύτερη Υγεία, Παιδεία, ενισχυμένο κοινωνικό κράτος, χτυπώντας ακόμα πιο πολύ την ανεργία που μειώσαμε από το 27% στο 18%,  με περισσότερες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και με περισσότερα δικαιώματα.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική κοινωνικής οπισθοδρόμησης που θέτει σε κίνδυνο κατακτήσεις των τελευταίων ετών. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού. Στη ΝΔ λένε ξεκάθαρα ότι θα παραδώσουν τις επικουρικές συντάξεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι σημερινές συντάξεις αφού οι εισφορές δεν θα πηγαίνουν στο δημόσιο αλλά στην ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγους μήνες στο συνέδριο της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών, είπε “η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της ΝΔ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “ο δεύτερος πυλώνας που αφορά την επικουρική ασφάλιση θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός , (όχι δηλαδή αναδιανεμητικός, διαλύοντας  έτσι τη φιλοσοφία του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών) και υποχρεωτικός για τους νεοεισερχόμενους  ασφαλισμένους”.

Για όλα αυτά ζητάμε απαντήσεις από τη ΝΔ, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε λάβει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι με τις προτάσεις της ΝΔ το κράτος δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται μια πλήρη σύνταξη αλλά τη μισή και η υπόλοιπη μισή θα εξαρτάται από την επενδυτική επιτυχία ή αποτυχία της κάθε ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το παραδέχθηκε και ο αρμόδιος για το ασφαλιστικό από την πλευρά της ΝΔ, κ. Μηταράκης, όταν είπε χαρακτηριστικά «είναι σωστό ότι αποκτάμε τον κίνδυνο της αγοράς». Όλοι θυμόμαστε την κατάρρευση της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια» με τους ασφαλισμένους να διεκδικούν ακόμα τα χρήματα που έδιναν για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Επιπλέον, στη ΝΔ δεν απαντούν για το ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης από τη δημόσια στην ιδιωτική ασφάλιση που υπολογίζεται στα 50δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν να καταβάλλονται οι δημόσιες συντάξεις, εφόσον οι εισφορές δεν θα πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο αλλά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: