Close

4 Ιουλίου 2019

“Η επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποδεικνύει την υποκρισία της ΝΔ”

Συνέντευξη στο CNN GREECE και τoν δημοσιογράφo Γιάννη Αλμπάνη

01.07.2019

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για την αποκάλυψη της εφημερίδας Documento για την επιστολή Κ. Καραμανλή στον Τ. Μπους για το Μακεδονικό

«Η επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποδεικνύει την υποκρισία της ΝΔ γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα τα κόμματα τα τελευταία χρόνια είχαν αποδεχθεί τη λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για τη γειτονική μας χώρα. Εμείς, δεν κάναμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να ακολουθήσουμε την εθνική γραμμή των τελευταίων ετών. Το 2008 στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Καραμανλή και της υπουργού εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, η θέση της Ελλάδας ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τώρα, αποκαλύφθηκε ότι είχαν αποδεχθεί μια θέση δυσμενέστερη σε σχέση με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση μας, την οποία χαρακτήριζαν μάλιστα προδοτική. Η ΝΔ είχε αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία – Σκόπια» για την ονομασία της γείτονος, χωρίς υποχρέωση για συνταγματική αλλαγή, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και χωρίς να υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να έχει την ίδια ονομασία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δίνοντας κιόλας το δικαίωμα σε όποια χώρα ήθελε, να αποκαλεί τη χώρα σκέτο “Μακεδονία”.

Η σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δεδομένη. Βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό, φρένο στην πορεία του τουρκικού επεκτατισμού στα βόρεια σύνορα μας, ενώ η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την αεροπορία μας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράψαμε, μας καθιστά αμυντικό στρατηγικό εταίρο της».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: