Close

5 Ιουλίου 2019

Προοδευτική συμμαχία με ρίζες και προοπτική

Άρθρο στην Αυγή

05.07.2019

Όσοι είδαν τη συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ πιστεύω ότι κατάλαβαν ότι εμείς στην Αριστερά είμαστε για τα δύσκολα. Ακόμα κι όταν οι ερωτήσεις και οι συνεχείς διακοπές ήταν στα όρια της απρέπειας… Ακόμα κι όταν περίσσευαν οι ερωτήσεις για τον Πετσίτη και το κότερο, αλλά «δεν βρέθηκε χρόνος» για το ασφαλιστικό, τα ελληνοτουρκικά, την Παιδεία, την Υγεία, ούτε καν για τη σύνοδο κορυφής που μόλις είχε τελειώσει και για τον (φίλο και υποστηριζόμενο από τον κ. Μητσοτάκη) κύριο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Εμείς στην Αριστερά είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να αναγνωρίζουμε λάθη και αδυναμίες, αλλά δεν υπάρχει κανείς να μας πει ότι «τα πιάσαμε». Ούτε καν στον ΣΚΑΪ…

Είμαστε περήφανοι που έχουμε έργο να παρουσιάσουμε, σημαντικές νίκες για την κοινωνία, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν προσπαθήσαμε ακόμα και για όσα δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε.

Είμαστε περήφανοι που σήμερα έχουμε καθαρό προοδευτικό πολιτικό λόγο, χωρίς ιδεοληψίες, είμαστε περήφανοι που ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις των καιρών προχωρώντας ακόμα και σε δύσκολες, αλλά εθνικά επωφελείς συμφωνίες. Η αμηχανία των δημοσιογράφων όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε «στα μούτρα τους» ότι οργανώθηκε -και στον ΣΚΑΪ- με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών μια εκστρατεία υποκρισίας και πατριδοκαπηλίας ήταν παραπάνω από εμφανής.

Λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην Αριστερά ήδη νοιώθουμε νικητές. Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της κάλπης, γνωρίζω όμως ότι στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού είμαστε αυτοί που δεν δειλιάζουμε, δεν επιδιώκουμε να «δοξαστούμε κρυπτόμενοι» (με ό,τι μπορείτε να το συνδυάσετε αυτό…), δεν είμαστε αυτοί που δεν πήραμε τις δύσκολες αποφάσεις.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είμαι περήφανος γιατί εμείς μιλήσαμε για το διακύβευμα των εκλογών, γιατί εμείς αποκαλύψαμε, όσο μας επέτρεπαν οι δικές μας δυνάμεις και τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, το μυστικό πρόγραμμα της Ν.Δ., γιατί παρουσιάσαμε το όραμά μας για την επόμενη τετραετία.

Είμαι όμως πιο πολύ περήφανος γιατί επιτέλους βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι με μια σειρά αγωνιστές της δημοκρατίας, προοδευτικούς ανθρώπους, πολίτες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργική ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη δίκαιη ανάπτυξη. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κέρδος αυτών των τελευταίων εβδομάδων είναι η αναθέρμανση των σχέσεών μας με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Ίσως ακριβώς σε αυτή την προηγηθείσα περιστασιακή «χαλάρωση» των σχέσεών μας με την κοινωνία θα πρέπει να αποδοθούν οι χαμηλές εκλογικές μας επιδόσεις στις ευρωεκλογές. Αν στις εθνικές εκλογές πετύχουμε την ανατροπή, κάτι που ειλικρινά το πιστεύω, τότε θα οφείλεται ακριβώς σ’ αυτό τον κόσμο. Πλέον είναι σαφές ότι κάτι τους χρωστάμε, κάτι πρέπει να κάνουμε από την ερχόμενη Δευτέρα για να εντάξουμε στις γραμμές μας όλους αυτούς τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες. Τότε θα είμαστε ακόμα πιο περήφανοι, διότι θα έχουμε εξασφαλίσει ότι η δική μας προοδευτική συμμαχία έχει γερές ρίζες και μεγάλες προοπτικές…