Close

6 Μαρτίου 2022

Οι επιθέσεις από το βαθύ κράτος της δεξιάς μας πείθει ότι έχουν λόγους να φοβούνται

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, επισημαίνοντας, πως οι κινήσεις της κυβέρνησης αποτελούν επί της ουσίας, προσπάθεια αντιπερισπασμού για τον αποπρoσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, σημειώνει ότι η οικονομία η οποία αγκομαχά, θα καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, ενώ τονίζει ότι στους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό η κατάσταση είναι τραγική.

Παράλληλα, δίνει την δική του απάντηση σε εκείνους που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι ασκεί αντιπολίτευση στο ”ρελαντί”, ενώ αναφέρεται και στις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος,  με στόχο την μετεξέλιξη, αλλά και την διεύρυνσή του, υπογραμμίζοντας ότι το κάλεσμα συστράτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Εσείς συμφωνείτε με τον τρόπο που παρουσιάστηκε το ζήτημα; Δεν απουσιάζει ο διαχωρισμός μεταξύ εκδοτών, μεγαλοδημοσιογράφων και λοιπών, δεδομένων και των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στο χώρο αυτόν;

Είναι σαφές ότι στόχος μας ήταν και είναι η αποκάλυψη της αδιαφανούς διάθεσης 20 εκ.€ από την κυβέρνηση. Γιατί άραγε ακόμα δεν έχουμε μάθει τα ποσά που δόθηκαν και σε ποιους; Γιατί αρνείται η κυβέρνηση να ενημερώσει πως και με τι κριτήρια διοχετεύεται το δημόσιο χρήμα; Η ακραία μονοφωνία υπέρ της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, η προσπάθεια χειραγώγησης της πληροφόρησης με δημόσιο χρήμα είναι το πρόβλημα. Βεβαίως και διαχωρίζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων και τα ΜΜΕ που τηρούν την δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά σε ένα σποτ ολίγων δευτερολέπτων δεν μπορείς να τα πεις όλα. Είναι γνωστά όμως. Εξάλλου οι όποιες μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν επιδοκιμασία του σποτ από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Σαν κόμμα υποστηρίζετε πως τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία εμφανίστηκαν για την χώρα πριν ακόμη το ξέσπασμα της πανδημίας. Πως το τεκμηριώνετε αυτό και σε τι βαθμό έχει πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση;

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στο β´ τρίμηνο του 2019 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή) η ανάπτυξη «έτρεχε» με 2,8%. Στο τέλος του έτους (με κυβέρνηση ΝΔ και πριν από την πανδημία) η ανάπτυξη είχε περιοριστεί στο 1%, στην πράξη δηλαδή είχαμε περάσει σε ύφεση. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ που έταζε άμεσα μπουλντόζες στο Ελληνικό και ανάπτυξη 4%, απέτυχε παταγωδώς και σε αυτό το πεδίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο πρωθυπουργός, βαρύνονται με την απόλυτη οικονομική αποτυχία στη διαχείριση της μνημονιακής κρίσης πριν το 2015. Οι ίδιοι τώρα αποτυγχάνουν για μια ακόμα φορά. Φανταστείτε να μην τους είχαμε αφήσει και τα 37 δις€ τι θα γινόταν…

Έχοντας περάσει πλέον σε μια επόμενη φάση της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, πως κρίνετε τις κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο στο υγειονομικό κομμάτι, όσο και στο οικονομικό;

Έχω ήδη πει ότι η δεξιά στη χώρα μας είναι καλή στο «απαγορεύεται» και κακή στο «δημιουργώ». Ευτυχώς που η υγειονομική κρίση στην ουσία ανατέθηκε στους επιστήμονες, τις προτάσεις των οποίων στηρίξαμε και εμείς. Δυστυχώς στην οικονομία αποτυγχάνουν με τραγικό τρόπο και θα το πληρώσουμε για μια ακόμη φορά η μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι. Ενδιαφέρονται για το πως θα μοιράσουν το δημόσιο χρήμα σε κολλητούς και ημέτερους, ενώ αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Ειδικά οι εργαζόμενοι δίνονται βορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους αφαιρείται κάθε δυνατότητα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των απολαβών τους.

Επίσης οι μικρομεσαίοι δεν στηρίζονται επαρκώς και πολλοί είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κλεισίματος. Στους κλάδους μάλιστα που συνδέονται με τον τουρισμό η κατάσταση είναι τραγική, ενώ οι αρμόδιοι κινούνται ερασιτεχνικά και επικίνδυνα…

 Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως κάνετε αντιπολίτευση στο ”ρελαντί” και μάλιστα ότι οι αντιδράσεις σας δεν είναι αντίστοιχες με τις καταστάσεις που εσείς οι ίδιοι μας προειδοποιείτε πως έρχονται. Τι απαντάτε;

Αν κρίνω από την κριτική που μας ασκεί η κυβέρνηση, αλλά και τα φιλικά της ΜΜΕ, φαίνεται ότι μάλλον βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Οι απόψεις μας δημιουργούν μια θετική παρακαταθήκη στην  πλειοψηφία της κοινωνίας, όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες μας πλησιάζουν διαπιστώνοντας ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική απέχει πολύ από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ΝΔ.

Επειδή μάλιστα η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα στις προτάσεις μας, χρησιμοποιεί παρακρατικούς μηχανισμούς που έχουν στηθεί εδώ και καιρό για να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση σε άλλα πεδία. Και σε αυτό θα αποτύχουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Πολύ περισσότερο που η ίδια η ζωή θέτει τα αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Το να λιποθυμούν εννιάχρονα από ασιτία πόσο θα κρύβεται; Η οικονομία αγκομαχά και αυτό είναι που θα καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Εμείς θα είμαστε παρόντες με θέσεις, με προτάσεις, με αγωνιστικότητα. Εκεί θα κριθούμε.

Τι θα γίνει με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για την μετεξέλιξη του κόμματος;

Η μετεξέλιξη, η διεύρυνση, η περαιτέρω σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία είναι κοινές διαπιστώσεις όλων μας, είναι σε απόλυτη όσμωση με τις απαιτήσεις των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μείναμε λίγο πίσω λόγω και της πανδημίας αλλά τώρα έχουμε ξεκινήσει πάλι δυνατά και διαπιστώνουμε ότι το κάλεσμα συστράτευσης έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Η συνεδρίαση της ΚΕΑ σήμερα θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πιο συγκεκριμένο οδικό χάρτη προς το συνέδριο. Οι επιθέσεις που δεχόμαστε από το βαθύ κράτος της δεξιάς μας πείθει ότι έχουν λόγους να φοβούνται. Σωστά φοβούνται…

Τις τελευταίες μέρες η κοινωνία γίνεται δέκτης αποκαλύψεων στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου, που φαίνεται ότι “αγγίζουν” και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν την παραπέρα πορεία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Προφανώς αναφέρεστε στις σπασμωδικές προσπάθειες αντιπερισπασμού με προϊόντα παράνομων υποκλοπών, με καταγγελίες ατόμου που έχει κατ´ επανάληψη βρεθεί στο στόχαστρο δικαστικών ερευνών, που φαίνεται να έχει συγκλίνοντα συμφέροντα με κυβερνητικά στελέχη. Εμείς καταγγείλαμε ότι υπάρχει παρακρατικός μηχανισμός ο οποίος δρα εδώ και χρόνια παρακολουθώντας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και άλλων κομμάτων όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ. Παρουσιάζουν στοιχεία χαλκευμένα ή αποσπασματικά σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε την τραγωδία της οικονομίας, την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής, την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, το σκάνδαλο της Novartis.

Είναι σαφές ότι το επικοινωνιακό πλεονέκτημα το έχει η κυβέρνηση για γνωστούς λόγους, αλλά οι πολίτες πλέον έχουν και άλλους τρόπους πληροφόρησης πιο αξιόπιστους. Πέρα από προβλήματα ύφους και κάποια προβλήματα ουσίας εμείς επιμένουμε ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως της δημοσιότητας.

Τέλος, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών: Ποιά θεωρείτε πως πρέπει να είναι στάση της χώρας μας; Εσείς φοβάστε πως πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο.

Εμείς πάντα είμασταν υπέρ μιας ενεργούς εξωτερικής πολιτικής, έτσι πορευτήκαμε για 4,5 χρόνια. Δεν είμαστε εμείς οι «δεδομένοι και προβλέψιμοι», άλλοι διεκδικούν αυτό το ρόλο και αυτή την πολιτική «πληρώνουμε» σαν χώρα. Στα εθνικά θέματα όμως εμείς δεν λαϊκίζουμε, όπως έκανε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Ζητήσαμε και ζητάμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να διατυπωθεί η ενιαία εθνική στρατηγική και να εκφραστεί η ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού στα ζητήματα αυτά. Γιατί αρνείται ο κ. Μητσοτάκης; Δυστυχώς η Τουρκία ασκεί μια επιθετική πολιτική αγνοώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκει στο παρελθόν, πολύ περισσότερο που η χώρα μας είναι θωρακισμένη αμυντικά. Επαναλαμβάνω όμως ότι η ενεργός εξωτερική πολιτική και η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι τα σημαντικότερα όπλα μας.