Close

6 Μαρτίου 2022

Στα κέρδη μόνοι μας, στις ζημιές μαζί…

Παράλληλοι κόσμοι:

-Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και η ζώσα πραγματικότητα.

-Οι πανηγυρισμοί και η αλήθεια.

-Η ωμότητα και η κοινωνική ευαισθησία.

Όλα σε συσκευασία ενός, της κυβέρνησης. Με ταρατατζούμ και φραστικά πυροτεχνήματα υποδέχτηκαν πολλά ΜΜΕ (για ευνόητους λόγους) τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Οι ενστάσεις και οι βάσιμες αντιρρήσεις για τις προτάσεις, έχουν διατυπωθεί. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ χειρότερη. Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει έναν ωμό καπιταλισμό με ασύδοτη την αγορά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει έναν faux-καπιταλισμό. Παραδείγματα:

-Η AEGEAN για την οποία, όταν δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Μεταφορών κ. Χατζιδάκης πανηγύριζε διότι οι Έλληνες πλέον δεν θα πλήρωναν τα ελλείματα της δημόσιας «Ολυμπιακής». Όσο η AEGEAN ήταν κερδοφόρα, όλα καλά. Οι μέτοχοι απολάμβαναν τα μερίσματα και φρόντιζαν να στηρίζουν την Νέα Δημοκρατία. Όταν, όμως, λόγω της πανδημίας, δημιουργήθηκαν ελλείματα, τότε οι μέτοχοι ζήτησαν επιχορήγηση από την  κυβέρνηση, χωρίς όμως να δέχονται – δεν τους ζητήθηκε, εξάλλου – να παραχωρήσουν ίσης αξίας μετοχές στο ελληνικό δημόσιο. Ταυτοχρόνως απολύει εργαζόμενους! Κοινώς, στις ζημιές μαζί, αλλά στα κέρδη μόνοι…

-Η Τράπεζα Πειραιώς. Μία από τις Τράπεζες που χρηματοδότησαν χωρίς καμία εγγύηση τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Μια από τις Τράπεζες που φρόντισαν και φροντίζουν να «σβήσουν» σημαντικό μέρος των δανείων που χορήγησαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεφοπλιστές. Μία από τις Τράπεζες που απειλούν την πρώτη κατοικία όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους. Κι όμως η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα η Τράπεζα αυτή (που ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) να ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθεί με πάνω από 1,5δις € εξαιτίας της δήθεν «κρατικοποίησης» της Τράπεζας Πειραιώς που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Για την ακρίβεια το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς  ακυρώνει την πληρωμή του τoκομεριδίου  CoCo ύψους 165εκ €,  μετατρέποντας τα CoCo (2,04 δις€) σε κοινές μετοχές, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από 26% σε 61,3%. Η μετατροπή των CoCo σε κοινές μετοχές θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 6€ ανά μετοχή όταν η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής είναι 1€… Ταυτοχρόνως κλείνει 53 καταστήματα.

-Οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» έχουν δώσει και πλείστα άλλα δείγματα του πως εννοούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Δεν ξεχνάμε τα «σκόιλ ελικικου» και τον «μέτζη του νεούκτη» του κ. Βρούτση. Δεν ξεχνάμε τις μάσκες-σεντόνια που μοίρασε η κα. Κεραμέως  στους μαθητές. Δεν ξεχνάμε ότι η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής αποφάσισε να αγοράσει αντισηπτικά και μάσκες από μίνι μάρκετ με ειδικότητα… στη μαναβική! Συνολικά, δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτα φτάνει να το ελέγχει, να το συντονίζει και να το κατευθύνει η ίδια. Οι νόμοι είναι για τους άλλους…

Ποια είναι λοιπόν η ουσία: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δηλώνει» ότι είναι υπέρ μιας οικονομίας με σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο (όπως προκύπτει από τις προτάσεις  της επιτροπής Πισσαρίδη), ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει πρακτικές που μας παραπέμπουν σε έναν faux-καπιταλισμό, έναν καπιταλισμό των κολλητών και της οικογένειας.

Καμία από τις δύο εκδοχές οικονομικής πολιτικής δεν θα βοηθήσει την ανάπτυξη στη χώρα. Ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός θα οδηγήσει στον αφανισμό δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα εκτινάξει την ανεργία και θα φτωχοποιήσει περαιτέρω τους εργαζόμενους. Ο faux-καπιταλισμός είναι η επανίδρυση ενός συστήματος διαπλοκής κεντρικά ελεγχόμενου από το Μαξίμου και το Μητσοτακικό «επιτελικό κράτος». Ενός συστήματος που θέλει να ελέγχει από το που θα πάνε τα κάθε είδους κρατικά κονδύλια και που θα δώσουν δάνεια οι τράπεζες, έως το πως θα μοιραστεί η διαφήμιση, δηλαδή τα εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων, στα ΜΜΕ.

Η απάντηση της Αριστεράς και συνολικά των δημοκρατικών δυνάμεων πρέπει να είναι η ευθεία αντιπαράθεση με κάθε παρανομία, αλλά ταυτόχρονα και η ανάδειξη του διαφορετικού, δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης που πρέπει να υλοποιηθεί στη χώρα μας. Μιας ανάπτυξης με κανόνες, με δίκαιη μοιρασιά του παραγόμενου πλούτου, με ανάδειξη όλων εκείνων των δυνάμεων που σήμερα ασφυκτιούν χωρίς υποστήριξη, χωρίς πλάνο, χωρίς προοπτική. Μιας ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μιας ανάπτυξης που στο σχέδιο της περιλαμβάνονται σε κεντρικό ρόλο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι startupers.  Μιας ανάπτυξης με κονδύλια για καινοτομία και με πλάνο για έξοδο από την κρίση. Μιας ανάπτυξης με περισσότερες ΜΕΘ και λιγότερα ΜΑΤ.