Close

6 Μαρτίου 2022

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην στήριξη της κυβέρνησης και της ένταξής τους σε αυτή!

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το γνωστό «καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη». Η κυρία Γεννηματά μάλλον προτιμά το «καλώς σας βρήκαμε»…», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η διαφοροποίηση των κκ. Παπανδρέου και Καστανίδη πιστεύω ότι αντανακλά την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην προοδευτική βάση και την δεξιόστροφη σε πολλά θέματα (Πρέσπες, απλή αναλογική, διαδηλώσεις) ηγεσία του ΚΙΝΑΛ», εκτιμά με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

«Φοβάμαι ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δείχνει να προσανατολίζεται σε έναν δρόμο χωρίς εύκολη επιστροφή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το γνωστό «καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη». Η κυρία Γεννηματά μάλλον προτιμά το «καλώς σας βρήκαμε»…», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ μιλά και για τις επιθέσεις κατά του Νίκου Παππά και το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

– Και νέες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά. Σας ανησυχεί η κατάσταση;

-Αν δεν μας επιτίθεντο θα ανησυχούσα. Στην πατρίδα μου λένε πως «τις φορτωμένες μηλιές χτυπάνε»… Το ότι μας επιτίθενται με τέτοια σφοδρότητα στο πλαίσιο μιας θλιβερής απόπειρας αποπροσανατολισμού, σημαίνει ότι είναι πολύ ανήσυχοι για το φθινόπωρο (για θέματα οικονομίας) και επιδιώκουν να αδυνατίσουν τον βασικό αντιπολιτευτικό πυλώνα. Ανησυχούν γιατί μια προς μια οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ διαψεύδονται, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση. Έχω δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι καλή μόνο στο «απαγορεύεται», είναι πολύ κακή στο να δημιουργεί οτιδήποτε θετικό.

-Η ΝΔ ζητεί την απομάκρυνση του Νίκου Παππά, αν και τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε…

-Πρώτο, έχει διευκρινιστεί (και είναι λογικό) ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει όλες της ενέργειες του συνόλου των στελεχών του. Όμως ας έρθουμε και στην ουσία της υπόθεσης: Είναι δυνατό να μας κατηγορεί η ΝΔ για παρακράτος και την ίδια στιγμή να διαπιστώνεται ότι μας παρακολουθούσαν, υπέκλεπταν συνομιλίες στελεχών μας; Μήπως όλα αυτά γίνονται λόγω της επικοινωνιακής υπεροπλίας της κυβέρνησης (οι λόγοι είναι γνωστοί και κοστολογημένοι…) και για να μην ασχολούνται οι πολίτες με αυτό που βιώνουν καθημερινά στη δουλειά τους; Στο τέλος-τέλος αν μετά από 4,5 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες, μνημόνια κ.λπ, μας κατηγορούν για τον Παπά και όχι για NOVARTIS, SIEMENS, μίζες, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, οικογενειοκρατία και πολλά άλλα, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι μάλλον καλά τα πήγαμε… Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για αυτοκριτική τοποθέτηση σε ορισμένες ενέργειές μας.

-Δεν κινδυνεύει όμως το ηθικό πλεονέκτημα; Τι πρωτοβουλίες κατά τη γνώμη σας πρέπει να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας;

-Να ξεκαθαρίσω ότι το ηθικό πλεονέκτημα, που μας κληροδότησαν, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, οι πολιτικοί μας πρόγονοι, πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πράξεις μας καθημερινά. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ένα μέρος των πολιτών όταν δεν έχει τη δυνατότητα να ακούσει και τη δική μας άποψη, μπορεί να πει το γνωστό «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Για θυμηθείτε: Μας κατηγορούσαν για τους μετακλητούς και τους αύξησαν, αύξησαν τις αποδοχές τους και μείωσαν τα προσόντα που πρέπει να έχουν. Εμείς σεβαστήκαμε κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος, σεβαστήκαμε τους θεσμούς, δεν διορίσαμε κάθε έναν που «υποσχέθηκε 1.000 ψήφους στα Τρίκαλα». Βέβαια πάντα υπάρχουν περιθώρια για να βελτιώσουμε την λειτουργία μας, να κάνουμε θετικές θεσμικές παρεμβάσεις που να

-Και στο Συνέδριο; Μάχη χαρακωμάτων; Μάχη τάσεων;

-Μάχη για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος σε ένα σύγχρονο, μαζικό, μαχητικό προοδευτικό-αριστερό-ευρωπαϊκό κόμμα. Μάχη για ανασυγκρότηση, για να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός, κάθε αριστερός, με τον οποίον συμφωνούμε και υλοποιούμε όσα από κοινού αποφασίζουμε. Δεν θα ζητάμε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης για να γίνει κάποιος δεκτός στις γραμμές μας. Πρέπει να ξέρετε πως όσο μεγαλύτερο είναι ένα κόμμα, τόσο δημοκρατικότερο μπορεί να γίνει. Στην πορεία προς το Συνέδριο έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Κυρίως το πρόγραμμα και τις λύσεις που θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό, στην ουσία την κυβερνητική μας πρόταση και, παράλληλα, τις αναγκαίες τομές στο νέο μας σπίτι το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

-Το ενδεχόμενο εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση, πώς το βλέπετε;

-Το Συνέδριο θα αποφασίσει για όλα, αλλά και στην πορεία προς το Συνέδριο θα συζητήσουμε κάθε άποψη. Για την μεγαλύτερη δυνατή ενεργητική συμμετοχή στις συνεδριακές διαδικασίες.

-Και με το ΚΙΝΑΛ; Θα επιμείνετε σε διάλογο; Ή μετά τη στάση του στο νόμο για τις διαδηλώσεις και το θέμα της Novartis, θεωρείτε ότι ξαναστήνεται το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»;

-Η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξε αρνητικά η απόφαση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει τον χουντικής κοπής νόμο κατά των διαδηλώσεων. Κάθε ηγεσία κρίνεται για τις μεγάλες αποφάσεις της. Είναι τραγικό πάντως μια σειρά στελεχών του ΚΙΝΑΛ να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην στήριξη της κυβέρνησης και την ένταξη τους σε αυτή… Ευτυχώς που υπάρχουν οι προοδευτικοί πολίτες, αλλά και πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και κρίνουν. Η πρόταση μας παραμένει ανοιχτή σε όλους στους πολίτες και τους προοδευτικούς σχηματισμούς που στέκονται απέναντι στην αυταρχική δεξιά κυβέρνηση. Φοβάμαι ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δείχνει να προσανατολίζεται σε έναν δρόμο χωρίς εύκολη επιστροφή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το γνωστό «καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη». Η κυρία Γεννηματά μάλλον προτιμά το «καλώς σας βρήκαμε»

-Η διαφοροποίηση Παπανδρέου-Καστανίδη τι σηματοδοτεί;

-Είναι σαφές ότι η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο πολιτικό αφήγημα του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ενώ μέσα στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ ψήφιζε τον αντισυνταγματικό νόμο κατά των διαδηλώσεων, έξω διαδήλωναν μια σειρά συνδικαλιστικοί φορείς που ελέγχονται από το ΚΙΝΑΛ ή έχει ισχυρή παρουσία το κόμμα της κ.Γεννηματά. Είναι σαφές πως σε κάθε αστυνομική αυθαιρεσία, σε κάθε βίαιη επίθεση κατά διαδηλωτών, όλοι θα θυμούνται ότι ο ισχύων νόμος έχει και την έγκριση του ΚΙΝΑΛ.
Η διαφοροποίηση των κκ. Παπανδρέου και Καστανίδη πιστεύω ότι αντανακλά την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην προοδευτική βάση και την δεξιόστροφη σε πολλά θέματα (Πρέσπες, απλή αναλογική, διαδηλώσεις) ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Πιστεύω ότι όσο το κόμμα αυτό παίρνει αποστάσεις από την ιστορική του διαδρομή, τόσο θα αποξενώνεται από τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του. Κρίμα…