Close

6 Μαρτίου 2022

Ένας “ανέμελος” προϋπολογισμός…

Η Βουλή αυτές τις ημέρες συζητά τον προϋπολογισμό του 2021. Μια συζήτηση η οποία διεξάγεται σε ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες ξεκινούν από την πανδημία, επηρεάζουν με σαφήνεια την οικονομία. Όλες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της κυβέρνησης έπεσαν έξω, ενώ οι προβλέψεις για το ορατό μέλλον είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Ανεξάρτητα από αυτά όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται υπεραισιόδοξη, οι διεθνείς οργανισμοί είναι πολύ πιο «μαζεμένοι» και ο ελληνικός λαός αγωνιά. Για πολλούς το κύριο είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν ακριβώς λόγω της πανδημίας και μας οδηγούν σε σκέψεις για το πως θα έπρεπε να ήταν ο προϋπολογισμός.

-Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία. Είμαστε ακόμα όρθιοι σαν κοινωνία διότι υπάρχει αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί οι υγειονομικοί οι οποίοι σήκωσαν στην πλάτη τους όλα τα βάρη. Ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι εμφανής, δεν θέλει με τίποτα να δημιουργήσει ισχυρές δημόσιες δομές και να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού. Χειροκροτούσε ενώ ταυτόχρονα σχεδίαζε τη συρρίκνωσή του…

Υποστηρίζουμε λοιπόν ότι ο προϋπολογισμός του 2021 πρέπει να προβλέπει γενναία στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με νέο προσωπικό και δημιουργία όλων εκείνων των δομών που έχουμε ήδη προτείνει ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ώστε να εξασφαλίζετε η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας για το σύνολο του πληθυσμού. Απλά και καθαρά. Η κυβέρνηση δυστυχώς μειώνει το  ανώτατο όριο δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 572 εκατ. ευρώ. Επίσης η φαρμακευτική δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη στον ΕΟΠΥΥ για το 2021 κατά 130 εκ. €. Τέλος σημειώνουμε ότι οι επιπλέον δαπάνες για έκτακτο και επικουρικό προσωπικό στο σύστημα υγείας είναι 81 εκ. και όχι 200 εκ. €, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση.

Η πανδημία μας έπεισε ότι η προστασία της υγείας του πληθυσμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μέτρα προστασίας προληπτικά. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις συγκοινωνίες, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τους κλειστούς χώρους κ.λπ.

Θεωρώ δεδομένο ότι από τα κυβερνητικά έδρανα θα ειπωθεί το γνωστό και χιλιοειπωμένο για «λεφτόδενδρα», για «τσάμπα υποσχέσεις», για οικονομία που δεν αντέχει. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση της οικονομίας. Ίσως εμείς λίγο παραπάνω αφού επί δικής μας διακυβέρνησης παραλάβαμε άδεια ταμεία και παραδώσαμε 37 δις. ευρώ, χάρη στα οποία σήμερα η οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν γονατίσει… Η κυβέρνηση εξελέγη με υποσχέσεις για ανάπτυξη 4% από τον πρώτο χρόνο, για φοροαπαλλαγές για όλους, για μείωση της ανεργίας, για όλα όσα η ίδια η κυβέρνηση διαψεύδει καθημερινά με τις πράξεις της. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 μας έχει οδηγήσει στην ύφεση και οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί  έχουν φέρει σε απόγνωση ακριβώς αυτούς που τους πίστεψαν και τους οδήγησαν στην εξουσία.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό-ευχολόγιο που ξέρει καλά ότι τα βασικά του μεγέθη δεν θα επιβεβαιωθούν. Είμαι σίγουρος πως όσοι κυβερνητικοί βουλευτές είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους γνωρίζουν ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν θα τηρηθεί.

Όμως ακόμα και αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα τηρηθεί, είναι ένας λάθος προϋπολογισμός, ένας ιδεοληπτικός προϋπολογισμός, ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός.

Γιατί:

-Οι προβλέψεις του προσχεδίου για ανάπτυξη 7.5% το 2021 έναντι ύφεσης 8.2% το 2020 είναι τελείως ανεδαφικές.

– Η εκτίμηση για ανάπτυξη 7.5% βασίζεται σε αύξηση των επενδύσεων κατά 30%, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ.  Μακάρι, αλλά θαύματα δεν γίνονται.

-Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021 προβλέπεται να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2020, υποθέτοντας ότι η αγορά εργασίας και η οικονομία θα έχουν επανέλθει σε πλήρη κανονικότητα. Ας ετοιμαστεί ο υπουργός Ανάπτυξης για μια ακόμα δήλωση «πέσαμε έξω»…

-Υπάρχει πρόβλεψη για φορολογικά έσοδα το 2021 αυξημένα κατά 5 δισ. Τα έσοδα αυτά βασίζονται στην υπόθεση για ανάπτυξη 7.5%, επομένως είναι αμφίβολο ότι θα εισπραχθούν. Εκτός βεβαίως και αν αποφασίσει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να μας αυξήσει την φορολογία…

Έχω και μια απορία: Γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2020 αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 400 εκ από το 2019; Μήπως θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο η απονομή των συντάξεων; Μα ο κύριος Βρούτσης με τυμπανοκρουσίες μας εξήγγειλε την «ψηφιακή σύνταξη». Αντί για επιτάχυνση θα έχουμε στημένη καθυστέρηση για να βοηθηθούν τα αποθεματικά του κράτους; Και με τα αναδρομικά των συνταξιούχων τι θα γίνει;

Η Βουλή καλείται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που είναι «στο περίπου». Έναν προϋπολογισμό-ευχολόγιο, αλλά με σαφή νεοφιλελεύθερη ιδεολογική κατεύθυνση. Ενώ ακόμα όλοι δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της ιδεοληψίας, των χρεωστουμένων στα συμφέροντα, της αναποτελεσματικότητας. Τέτοιες αντιλήψεις μας οδήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν στην χρεωκοπία και τα μνημόνια. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έμαθαν τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν, εκτός και αν έμαθαν αλλά ξέρουν ότι πάλι άλλοι θα κληθούν να πληρώσουν…

Απλά να γνωρίζουν ότι εμείς θα είμαστε μαζί με την κοινωνία στους δρόμους του αγώνα (πάντα με όλα τα μέτρα προφύλαξης βέβαια) για να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και να προβάλλουμε έναν άλλο, δίκαιο και αναπτυξιακό δρόμο!