Close

6 Μαρτίου 2022

Η ατυχία του να μην είσαι εφοπλιστής…

Τελικά σημασία δεν έχει τι έχεις κάνει, αλλά ποιος είσαι.

-Αν είσαι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ μπορείς να χρωστάς πάνω από 450 εκατομμύρια και κανείς να μην τολμά να σου μιλήσει γιατί θα εξαφανιστεί το όνομά σου από τα ΜΜΕ.

-Αν είσαι εφοπλιστής μπορείς να συνεχίζεις τον άνετο βίο σου (με πολυτελή αυτοκίνητα και γιοτ) αφού όλο και κάποια διοίκηση τράπεζας θα βρεθεί να σου χαρίσει περίπου μισό δις.

-Αν είσαι μεγαλοεπιχειρηματίας πάλι ίδια αντιμετώπιση θα έχεις απλά, εσένα θα σου χαρίσουν 130 εκατ.

-Αν είσαι διοίκηση σε κάποια τράπεζα δεν πρέπει να ανησυχείς διότι η κυβέρνηση σου θα φροντίσει να βρει νόμιμο τρόπο να σε απαλλάξει από το βάρος των χαριστικών σου αποφάσεων. Προσωρινά βέβαια έχεις ένα «προβληματάκι», αφού και τρίτο δικαστικό συμβούλιο, με άλλη σύνθεση δικαστών, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό  το νόμο που έφερε η Νέα Δημοκρατία, ο οποίος οδηγούσε σε αμνήστευση μεγαλοτραπεζίτες και ταμίες των δύο κομμάτων για τα δανεικά κι αγύριστα που ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ…

-Το πρόβλημα είναι να μην είσαι υπερχρεωμένος μικρομεσαίος ή μικρομικρός. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και το κράτος θα είναι αμείλικτο, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του ακόμα και αν είσαι υγειονομικός ή υπερασπίζεσαι τα σύνορα της χώρας μας! Τα χειροκροτήματα τελείωσαν, τώρα έχουμε business να κάνουμε.

Για τους υπερχρεωμένους λοιπόν είναι σαφές το τι τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση: Θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους. Για τους ευάλωτους καμία προστασία δεν υπάρχει, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund). Αν μάλιστα ο ευάλωτος δανειολήπτης, μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο, θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο! Έτσι απλά και παστρικά.

Η κυβέρνηση λοιπόν αφού έπλυνε πρώτα καλά τα χεράκια της, φροντίζει για μια ακόμη φορά να διευκολύνει τις τράπεζες. Άλλωστε το ξέρει καλά το «παραμύθι». Τα ίδια έκανε και πριν από μια δεκαετία: Για να σώσει τις τράπεζες κατέστρεψε την ελληνική οικονομία.

Τα πράγματα δεν είναι βεβαίως τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι πολύ χειρότερα! Η καλή μας κυβέρνηση όχι απλώς δεν δίνει καμία δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από τα μνημόνια και τους προέκυψε και η πανδημία, αντιθέτως μάλιστα, προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που έχει ένας πολίτης και υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα κατάσχεται και θα χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή θα κατάσχονται μισθοί και συντάξεις που μέχρι τώρα ήταν ακατάσχετες. Είναι και πάλι απλό. Με το νομοσχέδιο αυτό δεκάδες χιλιάδες ευάλωτοι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, μετά τις 12.30 κάθε βράδυ θα πρέπει να μένουν σπίτι τους, απλά το σπίτι μπορεί να τους το πάρει η τράπεζα…

Δυστυχώς δεν γεννήθηκαν εφοπλιστές και το πληρώνουν…