Close

6 Μαρτίου 2022

Κυνικοί και υποκριτές…

Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αντιμετώπισε την πανδημία σαν επικοινωνιακή ευκαιρία, ενώ τα φιλικά της ΜΜΕ αναφέρονταν ακόμα και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για να «κεφαλαιοποιήσει» την θετική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και να ακυρώσει την απλή αναλογική.

Σε περιόδους που η κοινωνία δοκιμάζεται, είναι απαραίτητη η συσπείρωση, η αλληλεγγύη, η προωθητική ενότητα όλων μας. Εμείς λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε θέσει σαν πρώτιστο καθήκον μας την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, την στήριξη των αδύναμων ομάδων ώστε να μην είναι κανένας μόνος του στην κρίση. Επίσης την υποχρέωση να στηριχθεί η απασχόληση και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενώ παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να παρέμβουμε εκ νέου εφόσον χρειαστεί με νέες προτάσεις και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας. Με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία. Εμείς δεν συμπεριφερόμαστε όπως η ΝΔ η οποία στις αρχές του 2019 κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη για τους θανάτους από τον ιό… της γρίπης.

Η υπεύθυνη στάση μας δεν αναιρεί την υποχρέωσή μας να στηλιτεύουμε οτιδήποτε δεν γίνεται σωστά και να απαιτούμε άμεσα διορθωτικές κινήσεις. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν κραυγαλέες και πανθομολογούμενες αστοχίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε αστοχίες αλλά σε εγκληματική αμέλεια… Άλλωστε αν όλα γίνονταν σωστά από την κυβέρνηση, γιατί οδηγηθήκαμε στο δεύτερο lockdown;

Ο καθηγητής κ.Τσιόδρας δήλωσε ότι «το 86% των κρουσμάτων κορονοϊού έχει μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους». Με αυτές τις λίγες λέξεις (και χωρίς να το επιδιώκει) κονιορτοποίησε την κυβερνητική προσπάθεια να αποδοθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων στους «άτακτους νέους» που συνωστίζονταν στις πλατείες. Εγώ δεν γνωρίζω καμία στεγασμένη πλατεία, γνωρίζω όμως ότι «κλειστός χώρος» είναι τα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ, τα λεωφορεία, οι εσωτερικοί χώροι στα πλοία, οι τάξεις με τους υπεράριθμους μαθητές… Για όλα αυτά η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί, είχαν βγει ανακοινώσεις από επιστημονικούς φορείς και επαγγελματικά σωματεία, είχαν γραφτεί άρθρα.

Όμως, είναι όντως αμέλεια ή πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η κεντρική αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για «λιγότερο κράτος»; Δεν είναι σωστό να κάνουμε «δίκη προθέσεων», αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θέλει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του δημοσίου να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Στον ιδιωτικό τομέα της υγείας κατευθύνθηκαν σημαντικά κονδύλια (πχ. διπλασιασμός αποζημίωσης στους κλινικάρχες που διαθέτουν κρεβάτια ΜΕΘ), ενώ το ίδιο έγινε στην παιδεία (νόμος που στηρίζει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), στις μεταφορές (εκχώρηση σε ΚΤΕΛ μεταφορικού έργου) κ.λπ. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές υπέρ του ιδιωτικού και κατά του δημοσίου τομέα δεν συνάδουν με τις σημαντικές ανάγκες στήριξης της δημόσιας υγείας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που άπτονται αυτής (παιδεία, συγκοινωνίες κλπ).

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή της πανδημίας: Στο πρώτο κύμα ήταν εμφανής η στήριξη της κοινωνίας στις αποφάσεις των επιστημόνων που υιοθετούσε και ανακοίνωνε η κυβέρνηση. Μεσολάβησε όμως το καλοκαίρι όπου μια σειρά αποφάσεις σαφώς εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς και συμφέροντα (τρόπος ανοίγματος τουρισμού, πληρότητα πλοίων, εκκλησία κλπ). Είναι πλέον εμφανές ότι ένα τμήμα της κοινωνίας είναι επιφυλακτικό απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Πολύ περισσότερο που δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων καθημερινά αλληλοαναιρούνται (χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις για το lockdown που κυβερνητικά στελέχη το απέκλειαν την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε)…

Εμείς και σήμερα καλούμε την κοινωνία να ακολουθήσει βασικά τις προτάσεις των επιστημόνων. Γενικά σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητηθούν ευθύνες. Προέχει η μάχη κατά της πανδημίας, ιδιαίτερα τώρα που κάθε μέρα περιμένουμε με κομμένη ανάσα να μάθουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης της νόσου.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αντιμετώπισε την πανδημία σαν επικοινωνιακή ευκαιρία, ενώ τα φιλικά της ΜΜΕ αναφέρονταν ακόμα και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για να «κεφαλαιοποιήσει» την θετική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και να ακυρώσει την απλή αναλογική. Τόσο κυνικοί και υποκριτές….

Η κυβέρνηση μας κάλεσε να χειροκροτήσουμε τους υγειονομικούς πριν τους αντιμετωπίσει αυτή με ΜΑΤ και χημικά. Εμείς και σήμερα εξακολουθούμε να χειροκροτούμε τους υγειονομικούς, να χειροκροτούμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, την παιδεία, τα σούπερ μάρκετ, τον πολιτισμό κ.λπ. Είναι πανάξιοι και υπεύθυνοι οι πολίτες που υπομένουν κάτι για την εμφάνιση του οποίου δεν έχουν ευθύνες, έχουν μόνο υποχρεώσεις…

Σήμερα προέχει η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και όσων πλήττονται ποικιλοτρόπως από την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε θετική προσπάθεια, ενώ θα ζητήσει να διορθωθούν όλες οι πιθανές αστοχίες. Εκείνο που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι δεν θα περάσει με τίποτα η αξιοποίηση της πανδημίας για να προωθηθούν άλλες, αντιδημοκρατικές ή αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Η κατάργηση δημοκρατικών ελευθεριών, η διασπάθιση χρημάτων των φορολογουμένων και η ασύδοτη δράση κατά του περιβάλλοντος, να μην περάσουν καν από το μυαλό των κυβερνώντων.