Close

6 Μαρτίου 2022

Υπάρχουν δυο σχολές σκέψης στην Ευρώπη

Υπάρχουν δυο σχολές σκέψης στην Ευρώπη. Αυτές που αντιμετωπίζουν την πανδημία δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο και αυτές που βάζουν σε προτεραιότητα την οικονομία. Το είδαμε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ.

Υπάρχουν όμως και στην Ελλάδα δυο σχολές σκέψης. Η μια δηλώνει ότι θα στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά διπλασιάζει τα νοσήλεια στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Δηλώνει ότι θα προσλάβει γιατρούς, αλλά προβλέπει περίπου 30 εκατομμύρια για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δεν έχει ατομικά μέτρα προστασίας για γιατρούς, αλλά έχει 11 εκατομμύρια για να προβληθεί μια επικοινωνιακή καμπάνια.

Εμείς είμαστε μιας άλλης σχολής. Πάντα υποστηρίζαμε ότι σε περιόδους κρίσης ο θεσμός που μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ονομάζεται “κράτος”. Ούτε “αγορές”, ούτε “αυτορρύθμιση”, ούτε “νόμοι προσφοράς και ζήτησης”, ούτε τίποτα άλλο.

Πάντα υποστηρίζαμε την “αποτελεσματική δημόσια υγεία”. Καλός ο ιδιωτικός τομέας και χρήσιμος, αλλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Πάντα υποστηρίζαμε και δείχναμε αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε…

Μακριά από εμάς και ο μικροπολιτικός λαϊκισμός. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με σοβαρότητα και όχι με προσπάθεια να αποκομίσουμε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Σήμερα για εμάς είναι σαφές ότι η παγκοσμιοποίηση έτσι όπως την ξέραμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως την ξέραμε δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις… Ένας ιός που εμφανίστηκε κάπου στην Κίνα στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως, κλόνισε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και θα συνεχίσει να επενεργεί πολλαπλά στο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό σύστημα. Πολλά πρέπει να ξανασκεφτούμε και να ξανασχεδιάσουμε.

Τέλος, σημειώνουμε ότι παντού και πάντα υπάρχουν αυτοί που θα σηκώνουν, κύρια, τα βάρη της κρίσης. Το πολιτικό σύστημα θα αποφασίσει ποιοι θα την “πληρώσουν”. Τα βάρη των μνημονίων φορτώθηκαν μονόπλευρα στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα για να σωθούν οι τράπεζες και η οικονομική αριστοκρατία. Το αν τον “κορονοϊό” θα τον “πληρώσουν” μόνο οι εργαζόμενοι και οι “μεσαίοι”, θα είναι πάλι μια επιλογή του πολιτικού προσωπικού. Εμείς από την πλευρά μας είναι σαφές ότι θα αντιταχθούμε σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Εσείς αποφασίζετε με ποια σχολή σκέψης είστε…

Άρθρο στην τοπική εφημερίδα “Ο ΠΑΛΜΟΣ”