Close

23 Οκτωβρίου 2022

“Εξαιρείται η σοβαρότητα”…

«Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά, δεν υπάρχουν άλλα λεφτά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας θα είναι ισχυρή!

Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η ανεργία θα πέσει πέντε μονάδες, εκρηκτική αύξηση θα καταγραφεί σε επενδύσεις ενώ θα τελειώσει οριστικά η ύφεση».

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια «κυβέρνηση-επιθεώρηση». Ο καθένας λέει περίπου ότι του κατέβει, άλλοι έχουν αναλάβει την ευθύνη να τονώσουν το ηθικό μας, άλλοι να μας φοβίσουν, άλλοι τονίζουν την επιτυχία της κυβέρνησης, άλλοι έχουν ως προτεραιότητα να περιοριστούν τα αιτήματα για οικονομική στήριξη. Απ΄ όλα έχει ο κυβερνητικός μπαξές, εξαιρείται η σοβαρότητα και ο σχεδιασμός.

Οφείλουν όμως κάπου τουλάχιστον να έχουν συνεννοηθεί, να έχουν αποφασίσει μέχρι ποιο σημείο θα είναι ψεύτες. «Πετάει η οικονομία» ή «δεν υπάρχουν λεφτά»; Τελειώνει οριστικά η ύφεση ή υπάρχει απειλή για νέα δημοσιονομική κρίση; Μειώνεται η ανεργία ή αντιθέτως από το φθινόπωρο θα έχουμε νέα αύξηση;

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δυστυχώς είναι ότι χειρότερο θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια εποχή. Είναι αυτή που υποσχόταν προεκλογικά 4% ανάπτυξη από τον πρώτο χρόνο και «γύρισε» την οικονομία στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (δηλαδή προ κορονοϊού). Είναι η κυβέρνηση που θα έβαζε μπουλντόζες στο Ελληνικό «την πρώτη βδομάδα»… Είναι η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων, των υπερτιμολογήσεων (από τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, έως μάσκες και αντισηπτικά…), της αγοράς λεωφορείων χωρίς παράθυρα και χωρίς κλιματισμό, της κατάργησης του οκταώρου, της επιβάρυνσης του ασφαλιστικού μας συστήματος με 56 δις λόγω της εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης, της ρεμούλας και της διαπλοκής. Είναι η κυβέρνηση που ξέρει καλά μόνο το «απαγορεύεται» και πιστεύει ότι με 150άρικα πείθεται η νεολαία και τίθενται σε κίνηση οι κοινωνίες…

Είναι η κυβέρνηση που κάθε της κίνηση «μυρίζει μούχλα και συντήρηση». Από τις σχέσεις με το πιο οπισθοδρομικό τμήμα της εκκλησίας έως το «συνέδριο για την υπογεννητικότητα», από την ψήφο των ευρωβουλευτών της για το δικαίωμα στην έκτρωση, έως την «συνεπιμέλεια».

Δυστυχώς για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, το τέλος του καλοκαιριού θα σημάνει και το τέλος της κοινωνικής ανοχής. Ο «φόβος λόγω πανδημίας» υποχωρεί, η οικονομία χρειάζεται «καλές ειδήσεις» και θετικό κλίμα «αναπτυξιακής προσδοκίας». Η κυβέρνηση του «απαγορεύεται» και του ακραία δεξιού λαϊκισμού, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ηγεσία, δεν έχει προοπτική.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δώσαμε ήδη στη δημοσιότητα τις αναλυτικές προτάσεις μας. Το βράδυ της Παρασκευής ξεκινάμε την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη αισιόδοξοι ότι θα βγούμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι, έτοιμοι για να αναλάβουμε πάλι τις τύχες του τόπου, όποτε το αποφασίσουν οι πολίτες, ισότιμα μέρη μιας προοδευτικής-δημοκρατικής συμμαχίας.