Close

23 Οκτωβρίου 2022

Ακρίβεια με ταξικά και «κομματικά» χαρακτηριστικά…

Άρθρο στη KontraNews

Στο 6,2% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022 κάνοντας ρεκόρ 25ετίας. Όμως η ακρίβεια, φαίνεται ότι δεν αφορά όλους, έχει σαφή ταξικά και «κομματικά» χαρακτηριστικά…

Για παράδειγμα η ακρίβεια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ οφείλεται και στην κυβερνητική απόφαση για «πράσινο δανεισμό» της επιχείρησης με 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2021. Μια από τις ρήτρες του δανεισμού είναι το «σβήσιμο» νωρίτερα των λιγνιτικών εργοστασίων και η υποχρέωση της ΔΕΗ να καταναλώνει περισσότερο (το πανάκριβο) εισαγόμενο φυσικό αέριο, στέλνοντας τον λογαριασμό στους καταναλωτές! Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να εξαπλασιάσει τον μισθό του διευθύνοντα της ΔΕΗ, και να πολλαπλασιάσει τους μισθούς των στελεχών της επιχείρησης…Με λίγα λόγια τις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες εμμονές, τις πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τους προμηθευτές φυσικού αερίου και τα στελέχη της ΔΕΗ… Σύμφωνα μάλιστα με την Εφημερίδα των Συντακτών η οποία δημοσίευσε κείμενο του κ.Κώστα Σταματάκη, (πρώην διευθυντή της ΔΕΗ, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ) μια σειρά λαθών της διοίκησης της ΔΕΗ οδήγησε τη μέση χονδρική τιμή στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ θα μπορούσε να περιοριστεί στα 150 ευρώ…

Η ακρίβεια στα μοριακά τεστ επίσης έχει σαφή κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Όλοι ζητούσαν και ζητούν την συνταγογράφηση των τεστ. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε και, υπό πίεση, επέβαλε πλαφόν στα 47 ευρώ. Μόνο που πολλοί Δήμαρχοι την εξέθεσαν πετυχαίνοντας πολύ πιο χαμηλές τιμές στα pcr test (25 και 27 ευρώ)…

«Λεφτά υπάρχουν» επίσης για τους νέους διευθυντές του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα αμείβονται μηνιαίως με πάνω από 8.000 ευρώ, ενώ στους απλούς εργαζόμενους δόθηκε 2% την 1-1-2022 και υπάρχει υπόσχεση για νέα αύξηση τον Μάη…

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη μεγάλα κέρδη για το 2021. Για το α΄ εξάμηνο του 2021 από τις 39 μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (εξαιρούνται οι τραπεζικοί όμιλοι), μόλις έξι ήταν ζημιογόνες στο α’ εξάμηνο του 2021, ενώ όλες οι υπόλοιπες -δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία (33 σε απόλυτους αριθμούς και 85% σε ποσοστιαίο μέγεθος)- ήταν κερδοφόρες. Μάλιστα 25 εταιρείες (το 64%) όχι μόνο έβγαλαν κέρδη αλλά κατάφεραν να τα αυξήσουν σε σχέση με το 2020, ενώ 19 (το 48%) κατόρθωσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τα μεγέθη του 2019, δηλαδή της προ-κορωνοϊού περιόδου…

Επιπλέον εξακολουθεί να υπάρχει αδιαφάνεια για πολλούς κλάδους της οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τηλεπικοινωνιών, όπου ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ελέγξει αν ισχύουν οι καταγγελίες για υπερκέρδη λόγω στρεβλού ανταγωνισμού…

Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική! Τεράστια κέρδη για λίγους, «δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα» για όλους εμάς. Υπάρχουν όμως λύσεις και πόσο κοστίζουν; Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο τρίπτυχο: στήριξη, ελάφρυνση, ρύθμιση με παράλληλη  στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών, των ΜμΕ και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων με την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στην ενέργεια, όπως έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι κρίσιμο να παρέμβει το κράτος με όλους τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς σε κρίσιμες αγορές, και ειδικά στα τρόφιμα την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σαφές ότι κάποιοι εν μέσω κρίσης κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας. Δεν μπορεί η κρίση να είναι διεθνής αλλά μόνο η Ελλάδα να έχει την ψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν είχαμε ούτε μία αύξηση στο ρεύμα…