Close

23 Οκτωβρίου 2022

Από τον «φόβο» στην «προσδοκία», ένα σχέδιο ανάκαμψης δρόμος…

Η κοινωνία έδειξε αρκετή ανοχή στην κυβέρνηση και στις πράξεις της για δυο χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα «να ζυγιστεί να μετρηθεί και να βρεθεί ελλιπής»…

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα μια ακόμα δημοσκόπηση η οποία (στον βαθμό που ο καθένας θεωρεί αξιόπιστες τις δημοσκοπήσεις) αποτυπώνει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική. Η δημοσκόπηση αυτή όχι απλά επιβεβαιώνει τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, αλλά προσθέτει νέα στοιχεία αφού αποτυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας, την ασφάλεια αλλά και το νόμο Χατζηδάκη. Ενδεικτικά:

-Το 55% απαντά «αρνητικά» στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου, θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για τους εργαζομένους.

-Το 48% απαντά «λιγότερο» στην ερώτηση αν στην καθημερινότητα «αισθάνεστε περισσότερο το ίδιο ή λιγότερο ασφαλείς, απ’ ό,τι πριν τρία χρόνια».

-Το 54% δηλώνει δυσαρεστημένο με τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτοχρόνως βέβαια η ίδια δημοσκόπηση δίνει σημαντικό προβάδισμα στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Περίεργο; Καθόλου!

Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «απόλαυσε» μια παρατεταμένη περίοδο ανοχής, λόγω και της πανδημίας. Το κυρίαρχο συναίσθημα της κοινωνίας ήταν ο «φόβος» ο οποίος παρέλυε κάθε άλλη σκέψη-πρόθεση-αντίδραση. Τώρα σιγά-σιγά ο φόβος υποχωρεί και δίνει την θέση του στην «προσδοκία». Σε αυτήν επενδύει και ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τάζει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ζωή ονειρεμένη… Η επικοινωνιακή «υπερπαραγωγή» που έστησαν για την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να περιφέρονται στην Αρχαία Αγορά και να συνδέονται μέσω σκηνοθετημένων βιντεο-κλήσεων με υπουργούς, πείθει για το ότι πλέον η κυβέρνηση καταφεύγει στην δημιουργία προσδοκιών…

Εμείς ευχόμαστε να πετύχει το σχέδιο ανάκαμψης, γιατί θα είναι σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν είμαστε της λογικής «Γερούν γερά πάρτους τα λεφτά», όπως κάποιοι άλλοι στο παρελθόν… Όμως δεν μπορεί να βαυκαλιζόμαστε και να αγνοούμε την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή, όπως τεκμηριωμένα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Το σχέδιο ανάκαμψης  δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, αφού δεν έχει καμία πρόβλεψη για αυτούς παρά μόνο διαιώνιση της οικονομικής ανέχειας και του εργασιακού Μεσαίωνα.

Επίσης δεν απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού δεν προβλέπει καμία ουσιαστική στήριξη και ρευστότητα ούτε το πως θα θωρακιστούν απέναντι στον ανταγωνισμό.

Τέλος έχει σε δεύτερη μοίρα τον πρωτογενή τομέα και την έρευνα και καινοτομία, δεν έχει μέριμνα για την πραγματική μείωση της ανεργίας, δεν έχει καμία μέριμνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επενδύοντας στο παρωχημένο μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών, δεν έχει καμία μέριμνα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους  και δεν έχει καμία μέριμνα για την άμβλυνση των ανισοτήτων οι οποίες διευρύνονται υπονομεύοντας και την ίδια την ανάπτυξη.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επενδύει σε μια προσδοκία η οποία δεν αφορά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Και αυτό το κυβερνητικό αφήγημα «έχει κοντά ποδάρια». Ίσως μπορέσει να εξυπηρετήσει τις κυβερνητικές επικοινωνιακές στοχεύσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων  προοιωνίζουν ότι σύντομα θα μετεξελιχθούν σε ποσοτικές απώλειες στην πρόθεση ψήφου. Η απώλεια στήριξης της κοινωνίας  στις κυβερνητικές αποφάσεις είναι δεδομένο ότι θα μετεξελιχθούν σε πολιτικές μετατοπίσεις. Η κυβερνητική νευρικότητα είναι εμφανής, αλλά τα αίτια είναι βαθύτερα: Όλα εξαρτώνται από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τις πολιτικο-οικονομικές δεσμεύσεις της δεξιάς. Οι κάθε είδους υποστηρικτές της κυβέρνησης και της οικογένειας, δεν θα αρκεστούν σε τίποτα λιγότερο από ότι τους έχουν υποσχεθεί… Μόνο που αυτό δεν είναι συμβατό με τα συμφέροντα της κοινωνίας!