Close

23 Οκτωβρίου 2022

«Εγώ δεν φταίω, είμαι απλά πρωθυπουργός»…

Άρθρο στην εφημερίδα “Επικοινωνία”

Ήταν μια φράση που μάλλον ξέφυγε του πρωθυπουργού, μια γκάφα εκτός κειμένου, που θα έκανε τους επικοινωνιολόγους του για μια ακόμη φορά, να ξεφυσούν… Ειπώθηκε στην Βουλή, στη συζήτηση για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας: «Είναι ευκαιρία να δείξουμε περισσότερα αντανακλαστικά καταλλαγής, αλληλοσεβασμού. Και να μπορούμε επιτέλους να είμαστε αντίπαλοι χωρίς να είμαστε εχθροί. Χωρίς να προσωποποιούμε όλες τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις και χωρίς να θεωρούμε ότι οτιδήποτε στραβό γίνεται σε αυτή τη χώρα, υπάρχει προσωπική ευθύνη δικιά μου, του πρωθυπουργού, δηλαδή».

Εξαιρετικά! Αυτός που χρέωνε στον (τότε πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα προσωπικά την ευθύνη για κάθε τραγωδία (πχ. Μάτι, Μάνδρα), ο ίδιος αποποιείται κάθε προσωπική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στην χώρα που αυτός πρωθυπουργεύει…  Μπορεί να απομάκρυνε όλους όσοι χειρίστηκαν από θέσεις ευθύνης την πανδημία (υπουργός Υγείας, υφυπουργοί, Πολιτική Προστασία, ΕΟΔΥ), αλλά αυτός «προεδρεύει»… Μπορεί κάθε εβδομάδα να «χάνεται» ένα μικρό χωριό (θάνατοι από Covid), αλλά ζητά «αντανακλαστικά καταλλαγής και αλληλοσεβασμού». Μπορεί να καλπάζει η ακρίβεια, αλλά αυτός «δεν ήταν εκεί». Όλα τα καλά στην Ελλάδα γίνονται «με εντολή πρωθυπουργού» (όπως μας ενημερώνει το γραφείο τύπου του Μαξίμου), όλα τα κακά γίνονται από μόνα τους… Μας θυμίζει την ελληνική ταινία που η πρωταγωνίστρια έλεγε «μην μου μιλάτε έτσι, είμαι κόρη ναυάρχου».

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Εμείς δεν είμαστε υπέρ των άνευ λόγου υψηλών τόνων στην πολιτική αντιπαράθεση. Προσωπικά αποφεύγω και τους μη πολιτικούς χαρακτηρισμούς.  Όμως δεν γίνεται αυτή η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει και να εφαρμόζει τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα και να περιμένει ήπιες αντιδράσεις. Όταν ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»,  χρησιμοποίησε τη φράση του ιδρυτή της ΝΔ: «όταν ένας λαός δεν μπορεί να πετύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της δημοκρατίας κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της δημοκρατίας», τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης από την κοινωνία και την αντιπολίτευση; Όταν είναι σαφής η πολλαπλή αμφισβήτηση του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος του, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τι περιμένει;

Να το ξεκαθαρίσουμε: Η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι σφοδρή λόγω της ακραία αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Και εμείς θα είμαστε για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή των αγώνων!