Close

23 Οκτωβρίου 2022

Εικόνα σήψης…

Όχι δεν ευθύνεται η ΝΔ σαν κόμμα, τα μέλη και οι φίλοι της για τον 53χρονο βιαστή. Ούτε για τον Λιγνάδη, ούτε για τον Νίκο Γεωργιάδη.

Όχι δεν ευθύνονται τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ για τις υποκλοπές που οργάνωσε και καθοδήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όχι δεν ευθύνονται οι φίλοι και τα μέλη της ΝΔ για τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια και την απόπειρα σκανδαλώδους δανειοδότησής του.

Όχι δεν ευθύνονται οι φίλοι και τα μέλη της ΝΔ για τη SIEMENS, τη NOVARTIS, την ακρίβεια, την αναξιοκρατία, τις απευθείας αναθέσεις πολλών δις, την αστυνομική βία, την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου κ.λπ.

Το εννοώ, δεν το λέω για να υποτιμήσω κανέναν, ούτε έχω καμία ανάλογη πρόθεση. Κυριολεκτικά το εννοώ γιατί πιστεύω ότι και οι φίλοι της ΝΔ ενοχλούνται από όλα αυτά και πολλές φορές το εκφράζουν δημοσίως.

Όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης και παρακμής όμως ενισχύονται από ένα γενικευμένο κλίμα ανομίας το οποίο επικρατεί σήμερα στη χώρα, ένα κλίμα «κάνε ότι παρανομία θέλεις, αρκεί να έχεις τους σωστούς γνωστούς»… Σήμερα στην Ελλάδα τιμωρείσαι σκληρά αν κάνεις μια μικροπαρανομία (πχ. δεν έχεις απολυτήριο για να προσληφθείς ως καθαρίστρια)… Αν όμως έχεις κατακλέψει το δημόσιο πιθανόν θα παραγραφούν τα αδικήματα σου (SIEMENS), αν έχεις δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα θα αθωωθείς (NOVARTIS), αν παρακολουθείς πολιτικούς και δημοσιογράφους υπάρχει το «απόρρητο» για να σε προστατεύσει, αν κάνεις αναθέσεις δισεκατομμυρίων δεν τρέχει τίποτα, αν σκοτώνεις έξω από τη Βουλή κάποιον μοτοσικλετιστή δεν θα μάθουν ποτέ το όνομα σου, αν χαιρετάς ναζιστικά μέσα σε δικαστήριο δεν το βλέπουν οι δικαστές…

Στην Ελλάδα σήμερα η αντίληψη για το «κράτος δικαίου» έχει υποχωρήσει με ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του «συστήματος Μαξίμου ΑΕ». Σήμερα στην Ελλάδα οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία αν έχεις δίκιο ή άδικο, σημασία έχει ποιον γνωρίζεις και αν μπορείς να «πείσεις» τα ΜΜΕ «να θάψουν» την είδηση… Έτσι δημιουργείται η «κουλτούρα της ανομίας», έτσι ενισχύονται οι παραβατικές συμπεριφορές, έτσι ενθαρρύνονται οι επόμενοι που θέλουν να παρανομήσουν. Ορισμένοι, πέρα από το γνωστό «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε», πιστεύουν  ότι προστατεύονται αν έχουν αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα και φωτογραφίες τους με αυτούς που γνωρίζουν… Πιστεύουν ότι η ένταξή τους στο κυβερνητικό κόμμα, η ανάδειξή τους σε έναν θεσμό (πχ. αυτοδιοίκηση) ή η ανάληψη θέσης ευθύνης στην εκκλησία, αποτελούν διαβατήρια αθωότητος…

Στην Ελλάδα υπάρχουν και τα «πλυντήρια». Αναφέρομαι σε κάτι τύπους σαν τον συνδικαλιστή Μπαλάσκα αλλά και γνωστούς δημοσιογράφους οι οποίοι «πέφτουν από τα σύννεφα» κάθε φορά που αποκαλύπτονται τα κακουργήματα «γνωστών και φίλων». Αναλαμβάνουν να θολώσουν τα νερά («ήταν εξαιρετική οικογένεια»), να αφήσουν υπονοούμενα (φωτογραφίες της 12χρονης με χρήματα), να ξευτιλίσουν κάθε έννοια δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, αντικειμενικότητας.

Η ξεδιαντροπιά που εκπέμπει αυτή η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ακόμα και σε ακραία γεγονότα που την εκθέτουν διεθνώς, μετατρέπεται στο υποσυνείδητο μερίδας των πολιτών σε αντίληψη αρένας. Ο ισχυρός θα επικρατήσει με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε με τον ισχυρό, όχι με το δίκιο…

Μακριά από εμάς κάθε προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης ενός ανθρώπινου δράματος. Όμως πλέον δεν επιτρέπεται να σιωπούμε. Αυτή η εικόνα σήψης που έβγαλε η υπόθεση με τους αλλεπάλληλους βιασμούς μιας 12χρονης και τους φερόμενους 213 υποψήφιους νέους βιαστές της πρέπει να μας ξεσηκώσει όλους (κυριολεκτώ στο όλους και εδώ δεν τίθενται κομματικά ή άλλα προαπαιτούμενα, κανένας δεν αποκλείεται, κανένας δεν ενοχοποιείται λόγω του τι ψηφίζει).

Όμως η συνολική εικόνα σήψης (δεν αναφέρομαι στο γεγονός του βιασμού της 12χρονης, αναφέρομαι στο γενικότερο κλίμα) δεν μπορεί παρά να χρεωθεί σε δυο κύριους υπεύθυνους: Σε αυτούς που έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης και σε αυτούς που διαμορφώνουν την εικόνα που μεταφέρεται στους πολίτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ λοιπόν και τα ΜΜΕ που δεν σέβονται τον ρόλο τους (όχι όλα βεβαίως) «δίνουν τον τόνο» στην κοινωνία. Η προσπάθεια να περάσει ένα «όλοι ίδιοι είναι», επομένως όλοι διεφθαρμένοι, όλοι «τα πιάνουν», όλοι παρακολουθούν, όλοι υπηρετούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, είναι η εικόνα που πρέπει να αντιπαλέψουμε ενωμένοι.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: Μπορούν να ενταχθούν όλοι σε αυτή την προσπάθεια; Νομίζω ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αποκαλυπτικές. Οφείλω να πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει δείγματα απόλυτης αδιαφορίας σε οτιδήποτε δεν υπηρετεί τον στόχο επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη έφθασε στο σημείο να μιλήσει για δεκαετή φυλάκιση σε όποιον σπάσει το δήθεν «απόρρητο»… Συνολικά το ύφος και ήθος διακυβέρνησης είναι κάτι ανάμεσα σε αλαζονεία και ψευτοτσαμπουκά. Έτσι όμως δεν θα πάμε μπροστά. Γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου που θα μπορέσει να επαναφέρει την αντίληψη του κράτους δικαίου και του ότι κανένας δεν θα κρύβεται πίσω από γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις…