Close

23 Οκτωβρίου 2022

Η “αριστεία” διορίζεται…

“Βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο. Το κομματικό κοστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αναφερόμενος στην κομματική εκμετάλλευση της ομογένειας από τη Ν.Δ., όπως αυτή αποτυπώθηκε στην περίπτωση του παραιτηθέντος Α. Διαματάρη με το ψεύτικο βιογραφικό.

Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο παράδειγμα κομματικού διορισμού, με τον μανδύα μάλιστα του “άριστου”. Η υπόθεση με τον διορισμό των κομματικών διοικητών νοσοκομείων είναι η υπόθεση που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση του “αφηγήματος” της αριστείας. Στους κομματικούς προθαλάμους συνωστίστηκαν για να διοριστούν, αποτυχημένοι πολιτευτές, τοπικοί κομματάρχες, νηπιαγωγοί, ηλεκτρολόγοι, στρατιωτικοί, συνταξιούχοι, πρόσωπα που αντάλλαξαν την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές με ένα κάποιο αξίωμα. Η κοινωνία παρακολουθούσε άναυδη “σε απευθείας μετάδοση” έναν από τους επιλεγέντες (ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση εν μέσω κατακραυγής) να εξηγεί ότι του το είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με αντάλλαγμα να στηρίξει τη ΝΔ στις εκλογές…

Έκθετος  λοιπόν προσωπικά ο νυν πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε κάνει σημαία του την “επαναφορά της αριστείας” στη δημόσια ζωή. Ας θυμηθούμε ορισμένες δηλώσεις του:

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 προλογίζοντας εκδήλωση στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δήλωνε:  “Σε μια εποχή που κάποιοι θεωρούν ότι η προσπάθεια για την αριστεία προάγει ατομικές συμπεριφορές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση είναι στάση ζωής. Και κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα. Αλλιώς οδηγούμαστε μοιραία στην ισοπέδωση”.

Στις 4 Οκτωβρίου 2019, σαν πρωθυπουργός πλέον, μιλώντας στη Βουλή  με αφορμή το ποιος θα είναι σημαιοφόρος στις παρελάσεις, σημείωνε για τα παιδιά μεταναστών: «αν είναι άριστοι, να σηκώνουν και την ελληνική σημαία στις παρελάσεις»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δικαίωσε πλήρως όσους την κατηγορούν για υποκρισία. Στις πρώτες εβδομάδες στην εξουσία, με αποκορύφωμα την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΕΥΠ, οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριφέρονται… σαν στο σπίτι τους. Ιδίως στην περίπτωση της ΕΥΠ με μια σκανδαλώδη τροπολογία καταστρατήγησαν κάθε έννοια αξιοκρατίας, προκειμένου να τοποθετηθεί σε μια άκρως κομβική θέση ένα «σκοτεινό πρόσωπο», χωρίς πτυχίο, που παράνομα επέλεξε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως παραδέχεται εμμέσως και η κυβέρνηση αλλάζοντας με την συγκεκριμένη τροπολογία τα απαραίτητα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο αρχηγός της ΕΥΠ.

Επίσης αποτυχημένοι πολιτευτές και “παιδιά του κομματικού σωλήνα”  διορίστηκαν παντού. Το νεοϊδρυθέν “επιτελικό κράτος” γέμισε από “άριστους” οι οποίοι είναι πολλοί περισσότεροι και πολύ καλύτερα αμειβόμενοι συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η αριστεία, διότι όντως η χώρα μας χρειάζεται τους πιο ικανούς για να πάει μπροστά, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, φύλου, χρώματος, θρησκεύματος ή κάθε είδους προσωπικής επιλογής. Το πρόβλημα είναι η αντίληψη της δεξιάς για το “δικό της” κράτος. Αυτό “χωράει” μόνο όσους δεχτούν να υποβάλλουν τα διαπιστευτήρια τους (κάτι σαν “δήλωση νομιμοφροσύνης”) στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Δεν τους ενδιαφέρει καμία αριστεία, αυτό είναι “να’ χαμε να λέγαμε”… Αυτό είναι για τους ψηφοφόρους και για μια χρήση. Το κράτος της δεξιάς είναι προστατευτικό με τους “μέσα” (απόδειξη η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για να μην υπάρχουν “παραθυράκια” για κακουργηματικές πράξεις υπουργών), ενώ είναι ανηλεές με όσους το αμφισβητούν και το αντιπολιτεύονται.

Σεβόμαστε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στις πρόσφατες εκλογές. Πίστεψαν τις εξαγγελίες της ΝΔ ελπίζοντας ότι η εγχώρια δεξιά έχει γίνει πλέον πιο “ευρωπαϊκή” και ανοιχτόμυαλη. Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται καθημερινά ότι στην Ελλάδα η δεξιά (και ειδικά η ακροδεξιά συνιστώσα της) δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά…