Close

23 Οκτωβρίου 2022

Η προσπάθεια δημουργίας αδιάφορων πολιτών και εμείς…

Άρθρο στο “Πρώτο Θέμα”

 

Ζούμε μια δυστοπία. Παρακολουθήσεις, «εθνικά απόρρητα», απειλές για δεκαετή φυλάκιση σε όσους μιλήσουν, αστυνομικό κράτος, επιλογή δικαστικών με αντισημιτικό παρελθόν, ακρίβεια με ταξικό πρόσημο (κέρδη για εταιρείες-ζημιές για όλους εμάς), διορισμοί ημετέρων κατά συρροή, νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας κ.λπ. Όμως αυτό που με εμένα με φοβίζει περισσότερο είναι η στάση ενός τμήματος του πληθυσμού για όλα αυτά. «Και τι με αφορά εμένα»;;; Δεν έγιναν αιφνιδίως αδιάφοροι οι Έλληνες για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, ούτε βεβαίως αυτό αφορά την πλειοψηφία των πολιτών. Αφορά ένα τμήμα της κοινωνίας, αλλά παραμένει κάτι το ανησυχητικό. Είναι το αποτέλεσμα επίμονης ιδεολογικής παρέμβασης πολλών χρόνων για τη δημιουργία πολιτών που είναι θεατές και δεν αντιδρούν σε τίποτα.

Είναι χαρακτηριστική και σοκαριστική η δήλωση γνωστού δημοσιογράφου ότι τον ίδιο δεν τον ενοχλεί να τον παρακολουθούν, γιατί «δεν έχει κάτι να κρύψει»! Είναι στη λογική «όλοι ίδιοι είναι». Είναι σοκαριστικό που πολίτες θεωρούν λογικές τις μίζες διότι «όλοι τα παίρνουν». Είναι σοκαριστικό που ορισμένοι (πολίτες αλλά και δημοσιογράφοι) παρακολουθούν με απάθεια τον διεθνή Τύπο να διασύρει την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι η δημιουργία μιας γενιάς αδιάφορων και ανενημέρωτων πολιτών που δεν θα αντιδρούν σε οτιδήποτε, είναι το όνειρο κάθε αυταρχικού καθεστώτος. Είναι αυτοί που θα συγκινούνται με την απώλεια της 96χρονης Ελισάβετ, αλλά αδιαφορούν πλήρως για τις γυναικοκτονίες, για τα εργατικά ατυχήματα, για τα 6χρονα προσφυγόπουλα που πεθαίνουν…

Η δημιουργία αδιάφορων πολιτών, είναι το μεγάλο ζητούμενο των αυταρχικών καθεστώτων. Αυτό το προωθούν με μια επίμονη ιδεολογική παρέμβαση στην εκπαίδευση (το καταλάβαμε, κυρία Κεραμέως…), στα ΜΜΕ (είδηση είναι ό,τι μας βολεύει), στην εργασία (μην μιλάς γιατί θα απολυθείς), στον κοινωνικό περίγυρο (μην αντιδράς), στην παρέα μας (μην μιλάς, σε ακούμε) ακόμα και στα πολύ σαφή προσωπικά δικαιώματα (όχι στις εκτρώσεις).

Βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα αυτό επεδίωκαν, πάντα αυτό επιδιώκουν. Απλά τώρα το κάνουν με πιο ύπουλο τρόπο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν έναν ιδεολογικό «θόλο» από τον οποίο να μην μπορεί να περάσει καμία «κακιά σκέψη» στους πολίτες, να τους κάνει απαθείς και υποταγμένους ψηφοφόρους…

Είναι σαφές ότι η ιδεολογική μάχη κατά της «τηλεκινούμενης απάθειας», είναι δύσκολη και απαιτητική. Όμως οι Έλληνες (και ειδικά η νεολαία) είναι δύσκολο να μπουν σε τέτοια «καλούπια». Θα συνεχίσουν να αντιδρούν σε ό,τι παρεμβαίνει στη ζωή τους και περιορίζει τις ελευθερίες τους.

Οι προοδευτικές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να αντιδράσουμε. Εμείς θέλουμε πολίτες ενεργούς, προβληματισμένους,  συμμετοχικούς, αμφισβητίες, ενημερωμένους. Ο homo-timeniaziemena, είναι το ζητούμενο των αντιδημοκρατικών καθεστώτων. Οι υπόλοιποι είμαστε σταθερά απέναντι.  Δεν αποδεχόμαστε οτιδήποτε αμφισβητεί τα δικαιώματά μας. Απέναντι στην εκστρατεία συσκότισης και απάθειας θα αντιτάξουμε τη δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση της διαφάνειας και της αντικειμενικής ενημέρωσης.