Close

23 Οκτωβρίου 2022

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

Η Νέα Σμύρνη είναι μια περιοχή  με δημοκρατικές παραδόσεις. Εκεί βρήκαν καταφύγιο πολλοί πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα κατοικείται κυρίως από την «μεσαία  τάξη», οικογενειάρχες, επιστήμονες, επαγγελματίες, εργαζόμενους γενικώς. Δεν σε ενοχλούν, αν δεν τους ενοχλήσεις.

Αυτό που συνέβη πριν λίγες ημέρες ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από τους κατοίκους της περιοχής. Ορισμένοι αστυνομικοί, με ύφος και συμπεριφορά «σερίφη», ήθελαν να επιβάλλουν πρόστιμα σε κατοίκους που νόμιμα είχαν μετακινηθεί στην πλατεία, φορούσαν τις μάσκες τους και ήταν εκεί μαζί με τα παιδιά τους. Στις εύλογες διαμαρτυρίες παρισταμένων πολιτών απάντησαν με άγριο ξυλοδαρμό, με απειλές «θα ανέβω πάνω» σε όσους διαμαρτύρονταν από τα μπαλκόνια τους και με διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η «είδηση» που μεταδόθηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ήταν για «επίθεση που δέχθηκαν οι αστυνομικοί από 30 αντιεξουσιαστές»… Άσε που λίγες ώρες πριν τον ξυλοδαρμό νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν τρικάκια που αναφέρονταν στη σύζυγο του πρωθυπουργού! Έγκλημα…

Η έκρηξη που ακολούθησε εξέπληξε όσους δεν γνωρίζουν τη Νέα Σμύρνη. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, τα social media γέμισαν από video αλλά και προσωπικές μαρτυρίες, η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να το υποβαθμίσει σε «συμπλοκή» απέτυχε παταγωδώς. Έμεινε μόνος του ο ΣΚΑΙ να παλεύει… Οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανείς για τον Δήμο και η απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση κατά ενός αστυνομικού δεν μπορεί να αλλοιώσει το δημοκρατικό μήνυμα κατά της βίας που εξέπεμπαν οι διαδηλωτές.

Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς. Πιστεύω ότι ο ξυλοδαρμός του νεολαίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Από καιρό η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εξέπεμπε ένα σαφές μήνυμα: Όλα θα τα αντιμετωπίσουμε με την αστυνομική βία και τα ΜΜΕ… Έδειραν τον Ινδαρέ στο σπίτι του, έδειραν νεολαίους σε πλατείες-κινηματογράφους-μπαρ, έδειραν φοιτητές στα πανεπιστήμια, έδειραν νοσοκομειακούς σε νοσοκομεία, έδειραν μετανάστες, έδειραν βουλευτές, έδειραν αντιφασίστες, έδειραν, έδειραν, έδειραν… Ταυτόχρονα τα «πετσωμένα» ΜΜΕ επιδίδονταν σε έναν πόλεμο λάσπης κατά οποιουδήποτε αντιδρούσε σε οποιοδήποτε ζήτημα. Και πίσω από όλα αυτά «κρυβόταν» πάντα ο… ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία… Ο Τσίπρας αγόρασε βίλα στο Σούνιο, ο Δρίτσας στήριζε τους τρομοκράτες, ο Πολάκης κάπνιζε, ο Μπαλαούρας μπορεί και να τα «έπιανε» από τη Folli Follie, ο Παππάς κάτι κακό έκανε με τις τηλεοπτικές άδειες, ο Μπαλάφας τα έκανε όλα μαζί κ.λπ. Λάσπη σε κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί η κυβερνητική ανεπάρκεια και ο νεποτισμός.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά όξυναν και οξύνουν συνεχώς την πολιτική αντιπαράθεση χρησιμοποιώντας την επικοινωνιακή τους υπεροπλία. ‘Ήθελαν και θέλουν να κρύψουν την τραγική αποτυχία τους στην πανδημία, το ότι δεν στήριξαν το ΕΣΥ, το ότι μετά από 4,5 μήνες lockdown η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, το ότι η οικονομία βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην ύφεση, στο ότι διορίζουν κάθε γνωστό, φίλο και μέλος της «οικογένειας», το ότι οι απευθείας αναθέσεις δίνουν και παίρνουν, το ότι προσπάθησαν να «πέσει στα μαλακά» η υπόθεση Λιγνάδη, το ότι θέλουν να βάλουν την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά ταυτόχρονα θέλουν στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπαίνουν λιγότεροι φοιτητές για να οδηγηθούν οι υπόλοιποι στα ιδιωτικά κολέγια… Η “έκρηξη” της λαϊκής οργής στη Νέα Σμύρνη έγινε με αφορμή τον ξυλοδαρμό του νεολαίου, αλλά είχε σαν αίτια και όλα τα προηγούμενα.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση επικίνδυνη, ανίκανη και ιδεολογικά εμμονική. Αυτοί σε Πάρνηθες, Ικαρίες και κορονοπάρτι  «νόμιμοι», εμείς στα δυο χιλιόμετρα από το σπίτι και στη διακριτική ευχέρεια του καθενός αστυνομικού για το αν θα μας επιβάλλει πρόστιμο…

Πιστεύω ότι οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταλάβει ότι τα πραγματικά προβλήματα σωρεύονται, αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Κινείται με όρους επικοινωνίας και επενδύει στη βία, τον διχαστικό λόγο και τα ΜΜΕ.  Δυστυχώς έτσι εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός την ίδια στιγμή που τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ήταν σε εξέλιξη. Ήταν ένας κομματάρχης που απευθυνόταν στους ψηφοφόρους του, όχι ένας ηγέτης.

Οι δημοκρατικοί πολίτες του τόπου μαζί με τα κόμματα, τους φορείς, τις συλλογικότητες οφείλουν να ενωθούν για να σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης. Να απομονωθούν όσοι αξιοποιούν τέτοιες λαϊκές κινητοποιήσεις για να προκαλέσουν επεισόδια (δίνοντας «πάτημα» στην κυβέρνηση) και όλοι να απαιτήσουμε η αστυνομία να ασκήσει τον ρόλο της και να μην χρησιμοποιείται σαν «φάρμακο για πάσα νόσο»… Τώρα προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν με την σειρά τους, ας μην ανησυχούν οι «δημοσκόποι»…