Close

23 Οκτωβρίου 2022

Κυβέρνηση σε βέρτιγκο…  

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έκανε την ανάγκη-φιλοτιμία και μας «διαβεβαίωσε» ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο συγκεκριμένος δεν φημίζεται για τη συνέπεια λόγων και έργων του, οπότε κρατάμε επιφυλάξεις. Οφείλουμε όμως να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις μια και φαίνεται ότι τίποτε δεν πηγαίνει καλά στην κυβέρνηση:

-Αν οι δημοσκοπήσεις στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα, θα είχε προκηρύξει τις εκλογές χθες.

-Δεν γίνεται στις δημοσκοπήσεις να προκύπτει ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν σχεδόν το σύνολο της πολιτικής του, αλλά επιδοκιμάζουν τον ίδιο και τον θέλουν ξανά πρωθυπουργό. Απλά δεν γίνεται…

-Για πρώτη φορά από το 2019 στον «δείκτη αντιπάθειας» (ποιο κόμμα δεν θέλετε να γίνει κυβέρνηση) η ΝΔ βγαίνει πρώτη! Το παλιό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αντικαθίσταται από ένα αντιδεξιό ή αντικυβερνητικό μέτωπο.

-Η ίδια η επικαιρότητα είναι προδήλως αρνητική για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ.Μητσοτάκη. Ας θυμηθούμε τα πιο πρόσφατα γεγονότα:

  1. Η δικαστική απόφαση για τη Novartis που θάβει οριστικά πλέον τη θεωρία για δήθεν σκευωρία και αφήνει εκτεθειμένους όσους (με επικεφαλής τον πρωθυπουργό) επιτίθονταν σε δημοσιογράφους, εισαγγελείς και πολιτικούς  που αγωνίζονταν για την αποκάλυψη της αλήθειας.
  2. Η ακρίβεια καλπάζει και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Στην Ευρώπη ήδη δυο χώρες αποφάσισαν να κάνουν παρεμβάσεις τελείως αντίθετες από τη λογική της ΝΔ. Η  Γαλλία αποφάσισε να εθνικοποιήσει την κύρια εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας EdF, βγάζοντάς την από την αγορά. Η Γερμανία αποφάσισε επίσης ουσιαστικά να κρατικοποιήσει τον ενεργειακό κολοσσό Uniper αναλαμβάνοντας τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και εμποδίζοντάς τες να περάσουν την αλυσίδα στους τελικούς χρήστες. Στην Ελλάδα ιδιωτικοποιούμε τη ΔΕΗ και χρυσοπληρώνουμε τα γαλάζια golden boys…
  3. Μια πυρκαγιά σε κάμπο με εύκολη πρόσβαση (αυτόν της Άμφισσας) κατάστρεψε την εικόνα των «αρίστων» που θα εκκένωναν σε 20’ το Μάτι.
  4. Η παρουσία του κ.Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν καταστροφική (όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ). Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικρίθηκε σφόδρα από όλες τις πλευρές (πλην του ΕΛΚ του «φιλέλληνα» κ.Βέμπερ). Ειδικά η επίθεση που δέχθηκε από τον Μαλίκ Αζμανί αντιπρόεδρο του Renew Europe (που στηρίζει και ο Μακρόν) για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, του κόστισε πολύ…
  5. Η υπόθεση με το Turkaegean και την τιμητική πολιτογράφηση Τούρκου πολίτη (με συστατικές επιστολές από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον μητροπολίτη Πειραιώς), κατέστρεψαν και το «εθνικοπατριωτικό» προφίλ που ήθελαν να στήσουν οι κυβερνητικοί.
  6. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημαντικότητα, το μήνυμα που εκπέμπεται από τις συναυλίες της νεολαίας. Οι νέοι ποτέ δεν ψήφιζαν δεξιά, συνήθως είχαν και χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί ένα έντονο αντικυβερνητικό και αντι-Μητσοτακικό κλίμα. Μένει να εκφραστεί…

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν εξηγήσεις για την αλλαγή της ρητορικής από τον πρωθυπουργό σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σίγουρα όμως ούτε ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν για την ημερομηνία των εκλογών, ούτε μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο, αμφισβητείται από τους πολίτες, τρέμει για το Φθινόπωρο γνωρίζοντας ότι αν δεν αναστραφεί η ακρίβεια όλοι θα επιρρίψουν στην κυβέρνηση τις ευθύνες για την οικονομική κατάστασή τους.

Ταυτόχρονα τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στη ΝΔ  «δίνουν και παίρνουν» με πιο πρόσφατη την καταγγελία του βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ κ.Πνευματικού ότι η συνυποψήφια του και πρώην γγ αντιεγκληματικής πολιτικής κ.Σοφία Νικολάου έχει (χωρίς να δικαιούται) φρουρά από 6 αστυνομικούς. Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα εκεί στη ΝΔ…

Αυτά είναι από μόνα τους επαρκή για να πετύχουμε την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή; Σαφώς και όχι. Πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δυναμώσει περαιτέρω, αλλά και να ξεκαθαρίσουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που καλούνται για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης μετεκλογικής συνεργασίας, τι θα κάνουν. Εδώ οι μικρομεγαλισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί από τους πολίτες. Η συνεργασία είναι σαφές ότι θα είναι και πρέπει να είναι ισότιμη. Οι πολίτες όμως θα επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό αλλά και το πολιτικό πρόγραμμα στη βάση του οποίου θα πρέπει να γίνουν συγκλίσεις. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ανατρέψει όλες τις αρνητικές επιλογές της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη με πρώτιστο καθήκον να ανακάμψει η οικονομία και τα οφέλη της ανάκαμψης να διαχυθούν σε όλους όσοι συμβάλουν στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Δεν γίνεται να συνεχιστεί οι πολύ λίγοι και οι κολλητοί να θησαυρίζουν όταν όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα…

Και κάτι τελευταίο. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πάει καλά ο τουρισμός φέτος. Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι όταν ένας κλάδος της οικονομίας αναπτύσσεται και ευχόμαστε ο τουρισμός να πάει ακόμα καλύτερα. Είναι καλό για τη χώρα.

Όμως δεν αγνοούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων (περίπου 25%) δεν θα κάνει καθόλου διακοπές, ότι ένα άλλο μεγάλο ποσοστό (περίπου 27%) θα κάνει λιγότερες διακοπές από πέρυσι και ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους, για τις απλήρωτες υπερωρίες, για τα ανύπαρκτα δικαιώματα τους και για την αδιαφορία των αρχών. Σε μια κρουαζιέρα, υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται στα αμπάρια και δεν θα ξεχάσουν ότι σε αυτούς οφείλεται μεγάλο μέρος από το θαύμα του τουρισμού…