Close

23 Οκτωβρίου 2022

Μετά τα συνέδρια…

Άρθρο στην εφημερίδα “Επικοινωνία”

Με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν τα συνέδρια που είχαν προγραμματίσει για την άνοιξη του 2022 τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Εύλογες και αναγκαίες οι συγκρίσεις:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανανεώθηκε, μεγάλωσε, ενισχύθηκε και απέκτησε ακόμα πιο σαφή προσανατολισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη, μια Κεντρική Επιτροπή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά οι ηλικίες, οι περιφέρειες όλης της Ελλάδας και (για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κόμμα) το 50% είναι γυναίκες! Είμαστε μάλιστα περήφανοι που στις πρώτες θέσεις εξελέγησαν πολλές νέες γυναίκες. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο διάλογος υπήρξε έντονος και δημιουργικός. «Αναμετρήθηκαν» οι ιδέες και όχι η διαπλοκή και τα συμφέροντα. Στο τέλος η ενότητα και η αισιοδοξία ήταν διάχυτη και μας φορτώνει με νέες ευθύνες για να ανταποκριθούμε στη στήριξη που μας παρείχε η ελληνική κοινωνία.

-Στο συνέδριο της ΝΔ ξεχείλιζε, κατά την άποψη μου, η αλαζονεία της εξουσίας και η απόσταση από τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Τίποτα καινούργιο δεν ακούστηκε, καμία νέα ιδέα. Για όλα έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν εμφανής η ακροδεξιά ρητορική από μερίδα των στελεχών, αλλά και κομμάτι της παλαιάς ηγεσίας. Και πάνω απ’ όλα ένας ηγέτης που ενδιαφερόταν μόνο για την προσωπική του εικόνα…

-Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακόμα τα πράγματα είναι θολά. Από τη μια η εικόνα ανθρώπων από το παρελθόν με αρνητικό πρόσημο στην κοινωνία και με μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, να κάθονται δίπλα-δίπλα στην πρώτη σειρά. Από την άλλη ένας νέος ηγέτης αλλά και πολλά νέα πρόσωπα που δεν «κουβαλούν» παλιές αμαρτίες και δηλώνουν διατεθειμένα να προτάξουν ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ο χρόνος θα δείξει…

Νομίζω ότι πλέον στην κοινωνία τα πράγματα είναι σαφή: Υπάρχει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία μας έχει σωρεύσει ακρίβεια, βία, αδιέξοδα, αλαζονεία, «βόλεμα» και εξυπηρετήσεις ημετέρων. Υπάρχει και η ανάγκη για μια άλλη πολιτική την οποία εμείς την έχουμε περιγράψει με σαφήνεια και την υπερασπιζόμαστε. Χρειάζεται να στρατευθούν ισότιμα όλες οι αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις. Εμείς ψηφίζοντας την απλή αναλογική γνωρίζαμε καλά ότι αυτό το εκλογικό σύστημα απαιτεί συγκλίσεις. Το ΚΙΝΑΛ δεν την ψήφισε και συνέβαλε με τον τρόπο του στο να έχουμε σήμερα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της δεξιάς… Ο καθένας κουβαλάει την ιστορία και τις ευθύνες του.

Όμως το αύριο δεν θα γραφεί με συνθήκες παρελθόντος, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον… Και εκεί όλοι θα κριθούμε!