Close

23 Οκτωβρίου 2022

ΝΔ: «Επενδύοντας στον φόβο»…

Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα για την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από όλες τις ενδείξεις, ακόμα και από τις «δημοσκοπήσεις» των τελευταίων εβδομάδων.

-Οι ηλικίες 18-35 έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη στην κυβερνητική παράταξη.

-Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους (τουρισμός, λιανεμπόριο, εστίαση, υγεία, τέχνη-πολιτισμός, παιδεία) διαπιστώνουν ότι τους κοροϊδεύουν και ότι δεν τους στηρίζουν επαρκώς για να αντέξουν την περίοδο του lockdown.

-Όσοι εργάζονται σε ενεργούς τομείς της οικονομίας ανησυχούν ότι την «επόμενη ημέρα» θα πρέπει να επιβιώσουν σε μια διαλυμένη οικονομία, όπου είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν, είναι άγνωστες οι εκκρεμούσες οικονομικές υποχρεώσεις που δεν θα εξυπηρετηθούν (εφόσον κάποιες επιχειρήσεις πτωχεύσουν) και γνωστό μόνο το που θα οδηγηθούν (σε φίλους και «ημετέρους») τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης…

Ίσως κάποιοι θα αναφωνήσουν «πολύ ωραία, η κυβέρνηση καταρρέει, ας ετοιμαστεί η αντιπολίτευση».

Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε τέτοιες λογικές.

Η αριστερά δεν είναι η «πολιτική πυροσβεστική» που θα καλείται να σβήνει τις φωτιές και να σώζει όσους έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια που αφήνει πίσω της η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Δεν θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που συνδέουν την πολιτική παρουσία τους με προσπάθειες αμυντικής διαχείρισης οικονομικών και κοινωνικών καταστροφών. Εμείς είμαστε (και έτσι θέλουμε να κατοχυρωθούμε στην κοινωνική συνείδηση) μια δύναμη προόδου και δίκαιης ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Μια υπεύθυνη προοδευτική, αριστερή δύναμη που θέλει να λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας και όχι απλά να είναι η ασπίδα της κάθε φορά που οι δεξιές πολιτικές αποτυγχάνουν.

Όμως, δεν έχουμε μια κυβέρνηση ανάλογη των περιστάσεων. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ακόμα και σε περιόδους πανδημίας έχει το μυαλό της στις απευθείας αναθέσεις, στις «υπόγειες συμβάσεις», στο «βόλεμα» κολλητών, φίλων και «οικογένειας», στην αποδόμηση κάθε τι δημοσίου σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε τρεις πυλώνες: Τα ΜΜΕ, τα μεγάλα συμφέροντα και την αστυνομική βία.

Φαίνεται ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή να επενδύσουν στον φόβο, την ανασφάλεια, την δημιουργία «ψευδούς εικόνας» και στην προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρων». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση  σε καθημερινή βάση εκδίδει 3-4 Δελτία Τύπου (και non paper) για να μας πει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και αλίμονο μας τι θα πάθουμε αν ξαναγυρίσει… Αυτά αναπαράγονται από τα φιλικά ΜΜΕ και τα πληρωμένα troll του διαδικτύου.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να αναπαράγονται ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ μηνύματα:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της βίας (μετά από τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας).

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντεθνική δύναμη (με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821).

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της ανάπτυξης (μετά από την καταψήφιση της συμφωνίας για την «Ελληνικός Χρυσός»).

-Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την τρομοκρατία (υπόθεση Κουφοντίνα).

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διαπλοκής (μετά από την επίθεση Βαρουφάκη κατά Δραγασάκη).

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ξεπεράσουμε την πανδημία (ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι την διαδίδουμε εμείς με την στήριξη μας σε διαδηλώσεις)…

Αυτή είναι η επικοινωνιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αφού δυσκολεύεται να πείσει για την αποτελεσματικότητα της στην οικονομία, στην πανδημία, στα εθνικά, στην προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών κλπ, προσπαθούν απλά να υποστηρίξουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος»… Επενδύουν απλά στον φόβο!

Μάλιστα στα social media (πεδίο που δεν μπορούν να ελέγξουν με λίστες-Πέτσα), έχουν εξαπολύσει μια απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος.

Το θέμα πάντοτε είναι τι κάνουμε εμείς. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να απευθυνθούμε στην κοινωνία περιγράφοντας με σαφήνεια την πολιτική που θα ασκήσουμε, όχι με γενικές αναφορές. Επίσης είναι σαφές ότι χρειάζεται να τονιστεί ότι εμείς θα συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου (όπως επιτάσσει άλλωστε η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές) αλλά και με δυνάμεις της κοινωνίας και ανεξάρτητες προοδευτικές προσωπικότητες οι οποίοι ασπάζονται τις βασικές κατευθύνσεις ενός κοινού προγράμματος.

Όταν η κυβέρνηση επενδύει στον φόβο, εμείς πρέπει να αντιπαρατάξουμε την αλήθεια. Με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα να αποκαλύψουμε τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων αγκυλώσεων της δεξιάς και να μιλήσουμε την δική μας εναλλακτική πρόταση. Ξέρουμε καλά ότι οι συστημικές δυνάμεις που «έχουν βολευτεί» με τη ΝΔ, θα αντιδράσουν με μανία και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν. Όμως δεν μπορεί να κρύβουν επί μακρόν τις ευθύνες τους και την πραγματικότητα. Μέχρι πότε θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα μας συμβαίνουν;;;