Close

23 Οκτωβρίου 2022

Οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι. Ο Μητσοτάκης “στρουθοκαμηλίζει”

Οι φασίστες βγήκαν από τις τρύπες τους. Δέρνουν, επιτίθενται, ανασυγκροτούν τα τάγματα εφόδου. Το ότι δεν είχαμε νεκρό ήταν θέμα τύχης. Ρόπαλα, αλυσίδες, μαχαίρια, τέιζερ ήταν στο οπλοστάσιο τους. Στο ιδεολογικό τους οπλοστάσιο έχουν μόνο μίσος. Μίσος κατά της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, των μεταναστών, των συνδικαλιστών, των ομοφυλοφίλων, της αριστεράς, της νεολαίας, της τέχνης, της μόρφωσης.

Αξιοποιούν την κοινωνική ανέχεια και «στρατολογούν» μέλη ανάμεσα στη νεολαία των πιο φτωχών κοινωνικά στρωμάτων. Η ανεργία, η κρίση των θεσμών, η πληρωμένη δημοσιογραφία, η έλλειψη προοπτικής στη ζωή των νέων και πολλά άλλα αξιοποιούνται από τους φασίστες για να πυκνώσουν τις γραμμές τους.

Καλά, θα πείτε, αλλά οι νέοι δεν έχουν μάθει ότι μόλις πέρυσι καταδικάστηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής σε πολυετείς φυλακίσεις; Δεν ξέρουν ότι ευθύνονται για τον φόνο του Φύσσα, του Λουκμάν, τις επιθέσεις σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε μετανάστες, σε αντιφασίστες; Το γνωρίζουν προφανώς, αλλά το δικαιολογούν στο πλαίσιο του μίσους που τους έχουν ενσταλάξει οι φασίστες ηγήτορες τους.

Καλά, μέσα σε έναν χρόνο ανασυγκροτήθηκαν και πήραν θάρρος να βγουν από τις φωλιές τους; Εδώ έρχεται η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τρεις ακροδεξιούς υπουργούς σε κρίσιμα υπουργεία, στην ουσία νομιμοποιούν την Ακροδεξιά ιδεολογία και πρακτική. Με εκλεγμένους βουλευτές που δίνουν στη δημοσιότητα (κοινώς ρουφιανεύουν) ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου επειδή έχουν «μη ελληνικά» επίθετα…  Επιπλέον είναι καταγεγραμμένη η ομιλία του νυν υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη που έλεγε (σε εκδήλωση του ακροδεξιού PATRIA) για τους μετανάστες:  “Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους-. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!”. Αυτή την κόλαση ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι φασίστες εδώ και χρόνια, αυτό κάνουν και τώρα.

Οι φασίστες ενισχύονται και από την θεωρία των δύο άκρων. Δηλαδή στο ένα άκρο ο Ρουπακιάς και στο άλλο ο Φύσσας, με την ίδια ευθύνη και οι δυο… Θύτης και θύμα στο ίδιο τσουβάλι από την κυβέρνηση. Οι φασίστες κάθε τόσο στον δημόσιο λόγο τους χρησιμοποιούν αυτό που είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017 μιλώντας στον Γουίλ Χόρνερ του Politico, ότι «η βία προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια».

Ιστορικά πάντα η δράση της ακροδεξιάς και του φασισμού αξιοποιείται από την άρχουσα τάξη ως ανάχωμα για το λαϊκό κίνημα, για τις εργατικές διεκδικήσεις, για να πουν «Τους βλέπετε; Ευτυχώς που είμαστε εμείς εδώ που είμαστε πιο ήπιοι»…

Είναι σαφές ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις (σε αυτές περιλαμβάνω και συντηρητικούς πολιτικούς που έχουν δημοσίως εκδηλώσει την αποστροφή τους στους φασίστες), πρέπει και πάλι να ορθώσουν ένα τείχος δημοκρατίας το οποίο να απομονώσει το μόρφωμα και να το οδηγήσει εκεί που πρέπει: στη φυλακή για όσους τελούν αδικήματα, στην απαξίωση και την περιθωριοποίηση για τους υπόλοιπους. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες.

Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα κοινωνικού υποβάθρου που αντικειμενικά υπάρχουν. Γιατί ο φασισμός στρατολογεί μέλη εκεί που υπάρχει ανέχεια και υποβάθμιση; Εκεί που θα έπρεπε η λαϊκή δυσαρέσκεια να οδηγεί στην κοινωνική διεκδίκηση και όσους έχουν ανάλογο πολιτικό πρόσημο και όχι στην Ακροδεξιά.

Είναι σαφές ότι η αριστερά πρέπει να ενισχύσει την ιδεολογική της παρουσία και πάλι απευθυνόμενη στα κοινωνικά αυτά στρώματα που πλήττονται άγρια από την κυβερνητική πολιτική. Να εξηγήσει ότι οι δεξιές πολιτικές ευθύνονται για την ανεργία, την υποβάθμιση, την περιθωριοποίηση. Να αναδείξει το δικό της όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με ανάπτυξη η οποία θα μοιράζεται σε όλους όσους εργάζονται για αυτήν και όχι μόνο σε μια μικρή ομάδα «κολλητών και φίλων». Η νεολαία πρέπει να νιώθει ότι έχει προοπτική στη ζωή της. Πρέπει να νιώθει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο θετικών πολιτικών, ότι δεν είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, όπως είναι το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αριστερά πρέπει να απομονώσει τους φασίστες, αλλά και να μιλήσει στη νεολαία με λόγο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τα οράματα της.

Η αριστερά θα πρωτοστατήσει και πάλι στους αγώνες για να απομονωθεί η κάθε είδους Ακροδεξιά. Όμως δεν μπορεί να παραγραφούν οι κυβερνητικές ευθύνες. Αν συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης να “καλοπιάνει” την Ακροδεξιά θα έχει την πλήρη ευθύνη για ότι θα ακολουθήσει.