Close

23 Οκτωβρίου 2022

Πιο έτοιμοι από ποτέ!!!

-Ένα κριτήριο για το αν πέτυχες έναν στόχο σου, είναι να αξιολογείς τις αντιδράσεις των πολιτικών σου αντιπάλων. Με βάση λοιπόν αυτές τις αντιδράσεις, το Συνέδριο μπορεί να χαρακτηριστεί ως και πολύ επιτυχημένο. Ο κ.Μητσοτάκης, φανερά ανήσυχος και αμήχανος, δήλωσε ότι «μακάρι να έκαναν Συνέδριο κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν από τι γλυτώσαμε…». Ορισμένα ΜΜΕ είτε «εξαφάνισαν» από τα δελτία τους το Συνέδριο μας, είτε προσπάθησαν να το διαβάλλουν. Κατανοητή απολύτως η αντίδραση τους…

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα πολύ δημιουργικό και ζωντανό συνέδριο, όπως άλλωστε συνηθίζουμε στην αριστερά. Ένα συνέδριο με πληθώρα απόψεων, αλλά στην ίδια κατεύθυνση. Όσοι κάνουν λόγο για «εσωκομματικές αντιπαραθέσεις», προφανώς έχουν στο μυαλό τους την ησυχία που υπάρχει στα «κομματικά κοιμητήρια» όπου κανείς δεν διαφωνεί με κανέναν… Εμείς έχουμε μάθει να συζητάμε, να διαφωνούμε, να συνθέτουμε απόψεις και στη συνέχεια να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί.

Σε ένα συνέδριο μεγάλη σημασία έχουν οι αποφάσεις. Σχεδόν όλες ψηφίστηκαν με ομοφωνία ή με μεγάλη πλειοψηφία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι πλέον γεγονός, είναι αποτέλεσμα μεγάλης συζήτησης και συγκλίσεων. Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, με εμφανές το αριστερό-προοδευτικό πρόσημο, με καταφανή την εναρμόνιση με τις λαϊκές απαιτήσεις, σε απόσταση από λαϊκισμούς και πλειοδοσίες.

Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδείχθηκε με σαφήνεια: Σύγχρονη αριστερά, προσαρμοσμένη και σε αντιστοίχιση με τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν κάναμε το χατίρι αυτών που θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό περιχαρακωμένο κόμμα που δεν θα απειλούσε την αδιατάρακτη άσκηση εξουσίας εκ μέρους τους… Σύγχρονη αριστερά που θα είναι κορμός της πλειοψηφικής και κυβερνώσας δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης.

Το κόμμα μας ωρίμασε περαιτέρω. Είναι λογικό άλλωστε αφού η κυβερνητική εμπειρία των 4,5 χρόνων είναι πλέον παρούσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οπλίζοντας μας με γνώσεις οι οποίες ήταν άγνωστες στη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, μελών και φίλων μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη ολοκληρώσει ένα τεράστιο ποιοτικό (αλλά και ποσοτικό) άλμα: Για αντιπροσώπους στο 3ο Συνέδριο ψήφισαν τριπλάσιοι από όσοι στο προηγούμενο. Η νέα ηγεσία θα εκλεγεί στις 15 Μαΐου με απευθείας ψηφοφορία από την κομματική βάση. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως συνεχίζεται και εντείνεται.

Πλέον είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας, πάντα επιδιώκοντας προγραμματικές συνεργασίες με όλα τα προοδευτικά κόμματα.

Εμείς ψηφίζοντας την απλή αναλογική καταστήσαμε σαφές ότι δεν μας ενδιαφέρει η μονοκομματική άσκηση της εξουσίας. Δεν είμαστε εθισμένοι στην εξουσία, όλη μας τη ζωή δρούσαμε και δηλώναμε υπηρέτες των ευγενών σκοπών που υπηρετούν τον λαό. Αυτό άλλωστε είναι που μας διαφοροποιεί από άλλα κόμματα. Δεν απεμπολούμε κανένα δημοκρατικό μας δικαίωμα σήμερα παραπέμποντας την επίτευξη των ιδεολογικών μας οραμάτων στο μακρινό αύριο που ακόμα δεν είναι ορατό. Εξάλλου το γειωμένο όραμά μας, η σοσιαλιστική προοπτική του 21ου αιώνα, είναι ένας «Δρόμος» που δεν έχει «Τέλος». Είναι η υπόσχεση ότι το  αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες.

Για αυτό είμαστε «επικίνδυνοι» για το «σύστημα»: Διότι απειλούμε την κυριαρχία του σήμερα, οικοδομώντας τις προοπτικές του αύριο.

Και θα συνεχίσουμε!