Close

23 Οκτωβρίου 2022

Σε ευχαριστούμε Κυριάκο Μητσοτάκη!

Όλοι επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάνουν λάθος! Ειδικά εμείς οι αριστεροί οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την συμβολή του στο να δικαιωθούν πολλές από τις ιδεολογικές ή και πολιτικές επιδιώξεις μας! Πολλά από αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε χρόνια, χωρίς να καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες, θα έμεναν ευσεβείς πόθοι αν δεν υπήρχε η καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού! Ορίστε ορισμένα παραδείγματα που θα πείσουν όλους για την καθοριστική συμβολή του:

-Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αγωνιζόμασταν χρόνια για να «σπάσει» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, σε επιστημονικά σωματεία, ακόμα και σε παρέες, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές του αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα αντισυσπείρωσης, ενός μετώπου που άτυπα ή τυπικά σχηματιζόταν εναντίον τους. Χάρη στον πρωθυπουργό πλέον αυτό το μέτωπο έχει αμβλυνθεί, για να μην πούμε ότι έχει αντικατασταθεί από ένα μέτωπο ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα στις αντιδημοκρατικές εκτροπές της. Ευχαριστούμε κύριε Μητσοτάκη!

-Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμαστε να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας μιας ισότιμης συμμαχίας αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για να αλλάξει πορεία ο τόπος. Αυτή η προσπάθειά μας συναντούσε επιφυλάξεις και δυσκολίες. Δεν ξεχνάμε ότι το τότε ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε να στηρίξει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που επιβάλει τη δημιουργία πολυκομματικών συμμαχικών κυβερνήσεων. Τώρα φαίνεται ότι πλέον μια τέτοια ευρεία κυβέρνηση με αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις φαντάζει σαν μια ρεαλιστική λύση η οποία αγκαλιάζει όλο και πλατύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Ευχαριστούμε κύριε Μητσοτάκη!

-Πολλά χρόνια η αριστερά (και με πολλούς τρόπους) έθετε το ζήτημα της ανεξάρτητης λειτουργίας των εξουσιών. Όταν εμείς μιλούσαμε για τους «αρμούς της εξουσίας» που πρέπει να εκδημοκρατιστούν, δεχόμασταν επιθέσεις από πολλές πλευρές. Τώρα που αποκαλύφθηκε το πως διαπλέκεται το Μέγαρο Μαξίμου με παράνομες παρακολουθήσεις, με την λειτουργία της ΕΥΠ σαν παραμάγαζο, αλλά και με ερωτήματα για την στάση και τις αποφάσεις της εισαγγελέως που υπέγραφε όλες αυτές τις παράνομες παρακολουθήσεις, τώρα γίνονται αντιληπτά αυτά που εμείς υποστηρίζαμε. Ευχαριστούμε κύριε  Μητσοτάκη!

-Πάντα η αριστερά υπερασπιζόταν την άποψη ότι το δημόσιο οφείλει να παρεμβαίνει και να ελέγχει μια σειρά στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Οι νεοφιλελεύθεροι ήθελαν την απόλυτη ελευθερία των αγορών, υποστηρίζοντας ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγούσε σε «αυτορρύθμιση». Τώρα που οι εταιρείες ενέργειας αποκομίζουν «ουρανοκατέβατα κέρδη» ενώ οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς, όλο και περισσότεροι αποδέχονται την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα, μια σειρά κυβερνήσεις (πχ. στη Γαλλία και τη Γερμανία) προχώρησαν σε επιμέρους κρατικοποιήσεις εταιρειών. Ο δικός μας πρωθυπουργός βέβαια παραμένει «βράχος» και δεν υποκύπτει στον «λαϊκισμό» και τα «λεφτόδεντρα». Μόνο που πλέον οι πολίτες έχουν πειστεί ότι οι εταιρείες από μόνες τους δεν πρόκειται να μειώσουν τα τιμολόγια και ζητούν να υιοθετηθούν πανευρωπαϊκά άλλα μοντέλα (πχ. της Ισπανίας και της Πορτογαλίας) τα οποία προφυλάσσουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια. Σας ευχαριστούμε και πάλι κύριε Μητσοτάκη!

-Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, χωρίς εξαρτήσεις, αλλά στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας. Πριν περίπου δυο χρόνια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα «είναι δεδομένη και προβλέψιμη» στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Τώρα που με φανατισμό στηρίζουμε πρώτοι κάθε πρόταση κατά της Ρωσίας στέλνοντας ακόμα και όπλα τα οποία τα αφαιρούμε από την άμυνά μας, τώρα που όλοι έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες μιας πολιτικής που δεν μας ευνοεί, τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν επιτρέπεται να τίθεται οτιδήποτε πάνω από τα συμφέροντα της χώρας μας… Τώρα πλέον όλοι στην Ευρώπη (με ορισμένες εξαιρέσεις…) ψάχνουν να βρουν τρόπο να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να τιμωρηθεί μεν ο εισβολέας (η Ρωσία, δηλαδή), αλλά με την χρήση μέτρων που δεν λειτουργούν ως μπούμεραγκ…

-Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ.Μητσοτάκη διότι μας έπεισε ότι αν θέλουμε να γνωρίζουμε τι γίνεται στην Ελλάδα πρέπει να ενημερωνόμαστε και από τα διεθνή ΜΜΕ… Η ελεγχόμενη ενημέρωση των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, μπορεί όντως για μεγάλο χρονικό διάστημα να μπέρδεψε τους πολίτες για το τι γίνεται στην χώρα μας και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση). Δεν μπορεί όμως να μας κοροϊδεύουν όλους και για πάντα. Η ομοβροντία δημοσιευμάτων από τα πιο έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα «μεγέθη» ορισμένων δημοσιογράφων που συμπεριφέρονται σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Αντιθέτως η ανυποληψία στην οποία έχει περιπέσει η κυβέρνηση δυστυχώς συμπαρασύρει και μέρος των ελληνικών ΜΜΕ. Πλέον οι πηγές ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών διαφοροποιούνται, αν και ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναγκάζονται (διαβλέποντας τις εξελίξεις…) να πάρουν αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης.

Για όλα αυτά η δημοκρατική αντιπολίτευση και ειδικά η αριστερά οφείλει να ευχαριστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Σας ευχαριστούμε από καρδίας κύριε Μητσοτάκη… Δεν θα σας ξεχάσουμε όταν με το καλό οι δικές σας πολιτικές σας οδηγήσουν στην έξοδο. Εμείς βέβαια οφείλουμε να πείσουμε για το δίκαιο και ρεαλιστικό των δικών μας προτάσεων και όχι απλά να παρακολουθούμε την πτώση της κυβέρνησης. Όμως η συμβολή του κ.Μητσοτάκη προκειμένου να καταστεί σαφές σε κάθε πολίτη ότι η χώρα χρειάζεται άλλο, θετικό μοντέλο διακυβέρνησης, είναι καθοριστική…