Close

23 Οκτωβρίου 2022

«Στρατευόμαστε όλοι για να αποτραπούν τα χειρότερα» 

Σίγουρα αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας (και ενώ οι πυρκαγιές ακόμα μαίνονται), δεν είναι μια αντιπαράθεση «στα καμένα». Δεν είναι σωστό να «αντιπαραθέτουμε» νεκρούς, καμένα σπίτια, χαμένες περιουσίες και οικολογικές καταστροφές. Τώρα είναι η ώρα που στρατευόμαστε όλοι για να αποτραπούν τα χειρότερα. Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ήδη ο Αλέξης Τσίπρας με τον πιο επίσημο τρόπο δήλωσε ότι το κόμμα ενεργοποιεί τα χιλιάδες μέλη του σε όλη τη χώρα, προκειμένου να συνδράμουν σε κάθε επικίνδυνη περίσταση, σε εθελοντικές ομάδες για την πρόληψη και για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όμως αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς όλα επιδιώκει να τα εργαλειοποιήσει, δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο της, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο και την απογοήτευση όσων είτε έχασαν περιουσίες, είτε βλέπουν αγαπημένους τόπους να καταστρέφονται. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη είναι να ελαχιστοποιήσει τις επικοινωνιακές απώλειες και να ρίξει την μπάλα «στην εξέδρα». Με κάθε τρόπο θέλει να φέρει στην επικαιρότητα το Μάτι των 102 νεκρών του 2018, με κάθε τρόπο θέλει να ξεχάσει την Ηλεία των 84 νεκρών του 2007, με κάθε τρόπο θέλει να μην γίνεται αναφορά στις αποκαλύψεις του νυν Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για το πως η τότε κυβέρνηση επιδίωξε να εξαγοράσει την κοινωνία («είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε… Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι»… Επίσης σίγουρα δεν θέλουν να θυμόμαστε τι έλεγε ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ κ.Άδωνις Γεωργιάδης: «είδαμε στη θητεία αυτής της κυβερνήσεως να καίγεται η Αρχαία Ολυμπία, ο Άγνωστος Στρατιώτης, το κέντρο της Αθήνας και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής. Τι άλλο θέλετε ρε παιδιά; Να τους δώσουμε βραβείο; Να τους πούμε μπράβο τι σπουδαίοι που είστε; Τι καλά που τα κάνετε; Δηλαδή ο ορισμός της αποτυχίας ποιος είναι; Τι πρέπει άλλο να καεί για να πούνε κάποιοι ότι απέτυχε η κυβέρνηση;». Τέλος, κανένας δεν ξεχνά τον νυν περιφερειάρχη κ.Πατούλη να δηλώνει το 2019 για το Μάτι ότι «ήρθατε να μας κάψετε», ενώ τώρα πιστεύει ότι «ο Περιφερειάρχης δεν σβήνει φωτιές, όλη η αρμοδιότητα και η ευθύνη ανήκει στην Πυροσβεστική»!

Ο κατάλογος με ανάλογες δηλώσεις είναι τεράστιος, διότι μεγάλο μέρος της ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ πάντα ενδιαφέρονταν για να κεφαλαιοποιήσουν επικοινωνιακά τα γεγονότα, ακόμα και για περιπτώσεις που υπάρχουν αποδεδειγμένα τεράστια ελλείμματα στην προστασία περιβάλλοντος, περιουσιών και πολιτών.

Το αποδεικνύει και ο τρόπος που κυβερνούν εδώ και 3 χρόνια. Δέρνουν τους πυροσβέστες όταν διεκδικούν προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, ενώ προτιμούν να προσλαμβάνουν αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια. Σε όλα τα νομοσχέδια που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν το περιβάλλον κυριαρχεί η διάθεση για εμπορευματοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11 Ιουλίου 2022, μόλις πριν λίγες εβδομάδες δηλαδή, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν την κυβέρνηση χρεώνοντας τη με ολιγωρία και παλινωδίες, ενώ την καλούσαν να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000. Σημειώνουν μάλιστα ότι «η χώρα ζει μια πρωτοφανή και συνεχή πορεία αποψίλωσης της νομοθεσίας προστασίας των πυρήνων βιοποικιλότητας, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ για τις αδικαιολόγητες και χρόνιες παραβιάσεις της οδηγίας για τις περιοχές Natura 2000».

Η λογική Μητσοτάκη είναι απλή: Όλα για το κέρδος, ιδιαίτερα για το κέρδος που κατευθύνεται σε «ημετέρους»…

Η δική μας λογική και οι πολιτικές που εμείς προωθούμε έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στις 3 Ιουνίου 2022 ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πλήρες σχέδιο 7 σημείων για το αύριο της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «ταυτότητα μας είναι ο τόπος μας. Η φύση που μας μεγάλωσε. Η γη που μας ζει εδώ και αιώνες. Αυτή η ταυτότητα δε μπορεί να αλλοιώνεται και να καταστρέφεται. Δεν πρέπει να λησμονείται και να απαξιώνεται. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε»…