Close

23 Οκτωβρίου 2022

Συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γαλλία

Η αριστερά έκανε το καθήκον της και στην Γαλλία συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν για δεύτερη θητεία στην Προεδρία. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε και τον απολογισμό αυτών των εκλογών και να αξιολογήσουμε τις επιλογές.

-Πρώτον είναι σαφές ότι πολλοί Γάλλοι επέλεξαν με κριτήριο το «λιγότερο κακό». Ο κ.Μακρόν δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην Γαλλική αριστερά και ειδικά στους νέους. Όμως δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη επιλογή από την στήριξη του όταν απέναντι του υπήρχε η ακροδεξιά Λεπέν. Ο κ.Μακρόν βέβαια το 2017 είχε υποστηριχθεί από το 32,32% των εκλογέων στον πρώτο γύρο, στις ευρωεκλογές έλαβε 23,31% και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές 27,85%.

-Δεύτερον η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν έκανε την έκπληξη και έφθασε ένα βήμα από το να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Απείχε μόλις 1,2% από τη Λεπέν, λαμβάνοντας το 22% των ψήφων! Η εκλογική συσπείρωση ολόκληρης της αριστεράς θα του έδινε την απαραίτητη στήριξη για αυτό, αλλά δεν επετεύχθη… Μπροστά όμως στις βουλευτικές εκλογές σε δυο μήνες, ο κομμουνιστής υποψήφιος Φαμπιέν Ρουσέλ πρότεινε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Μελανσόν. Θετικό. Εμείς απλά σκεφτόμαστε ότι αν οι Γάλλοι κομμουνιστές στήριζαν Μελανσόν δεν θα είχαμε την Λεπέν στον δεύτερο γύρο… Ο ίδιος ο Μελανσόν ήδη δήλωσε ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία!

-Τρίτο είναι η πλήρης κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας. Η σοσιαλίστρια υποψήφια Αν Ινταλγκό έλαβε 1,9% και η συντηρητική Βαλερί Πεκρές το 5,8%. Είναι σαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί να πάρουν 7,7%…

-Τέταρτο υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση στη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ασκούμενες πολιτικές. Η αντισυστημική ψήφος είναι ιδιαίτερα έντονη, αν και ένα κομμάτι της δυσαρέσκειας εκφράστηκε και με ψήφο στην ακροδεξιά. Όμως η νεολαία και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων έδωσαν την πλειοψηφία στον Μελανσόν και τις ριζοσπαστικές προτάσεις του.

-Πέμπτο δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς, παρά την πολιτική μετατόπιση της Λεπέν από πολλές ακροδεξιές θέσεις σε απλά δεξιές.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι μετά τη Γερμανία όπου ηττήθηκε η χριστιανοδημοκρατία και πλέον έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλδημοκράτες, τώρα και στη Γαλλία η αριστερά διεκδικεί κυβερνητικούς ρόλους.  Συνολικά στην Ευρώπη η αριστερά δείχνει ανοδικές τάσεις και διεκδικεί κυβερνητικούς ρόλους…

Ας θυμηθούμε όμως πάλι ορισμένες από τις προεκλογικές θέσεις της «Ανυπότακτης Γαλλίας»: Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θέλει να επαναφέρει τη σύνταξη στα 60 έτη και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Στο επίκεντρο του προγράμματος του είναι και η κλιματική αλλαγή. Πρότεινε μεταξύ άλλων τη μετεγκατάσταση παραγωγικών σταθμών, μετάβαση στην οικολογική γεωργική ανάπτυξη, επαναμόνωση 700.000 σπιτιών το χρόνο και έξοδο από την πυρηνική ενέργεια. Επίσης παρουσίασε ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κυβερνητικό δανεισμό, προβλέποντας μεταξύ άλλων την εθνικοποίηση επιχειρήσεων σε τομείς όπως οι οδικές μεταφορές και η ενέργεια.