Close

23 Οκτωβρίου 2022

Το νέο πολιτικό σκηνικό και μια αποκάλυψη…

Για νέο πολιτικό σκηνικό μίλησαν ορισμένοι δημοσιολογούντες μετά τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Εμείς είμαστε υπέρ ενός νέου πολιτικού σκηνικού όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό σαφώς και έχει ρόλο (αρκεί να τον αποδεχτεί…) το ΚΙΝΑΛ. Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε σαφή δείγματα γραφής.

Υπάρχει όμως κάτι που είναι ανεξάρτητο από επιδιώξεις και σχεδιασμούς και το οποίο καθορίζει ρόλους και ξυπνά συνειδήσεις: Είναι η καθημερινή ζωή του πολίτη, οι απειλές και τα «χτυπήματα» που αυτή δέχεται και η στάση του καθενός από εμάς που θέλει να εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ως άτομο ή συλλογικότητα με «θετικό πρόσημο». Είναι η στιγμή που γράφεται η ιστορία και μετρά απουσίες, παρουσίες και όσους στέκονται αμήχανοι και κοιτούν.

Πρόσφατα είχαμε τις αποκαλύψεις της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα. Δεν επρόκειτο για μια «έκθεση ιδεών», αλλά για μια αποκάλυψη για τον λόγο που χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, για τα «καμπανάκια» που είχαν χτυπήσει οι επιστήμονες στέλνοντας από τον Μάιο την έκθεση «σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο». Αυτή η έκθεση (περίπου προφητικά) ενημέρωνε για τα όρια αντοχής του ΕΣΥ και για την μοίρα όσων βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ. Αυτό που ακολούθησε σε κυβερνητικό επίπεδο απλά αποκαλύπτει την ουσία των επιλογών του ιδίου του κ.Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργό στις 26 Μαΐου, (δηλαδή λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση της έκθεσης των επιστημόνων) προτίμησε να μιλά στη BILD λέγοντας ότι «τον Ιούλιο τα πράγματα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» και απευθύνοντας κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα.… Έλεγε μάλιστα ότι «μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει». Μιλούσε σα να τελειώναμε με την πανδημία… Η κυβέρνηση του προτίμησε να ζει σε ένα τεχνητό ροζ συννεφάκι ενώ είχε ειδοποιηθεί για το τι θα ακολουθούσε από επιστήμονες στους οποίους είχε εμπιστοσύνη! Ήταν όμως για μια ακόμα φορά «ανέμελη»…

Και ήρθε στις 14 Δεκεμβρίου η αποκάλυψη της έκθεσης! Περίπου 20.000 οικογένειες είχαν ήδη θρηνήσει την απώλεια δικών τους λόγω του κορονοϊού και δεκάδες χιλιάδες άλλοι αγωνιούσαν για τους ανθρώπους τους που είχαν προσβληθεί από τον covid-19. Ποια ήταν η κυβερνητική δικαιολογία: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα»! Καθαρή προσπάθεια απόσεισης των τεράστιων ευθυνών που βαρύνουν προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Πολιτικά αυτή είναι η στιγμή που «ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι». Κανένας δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα σε δυο βάρκες μπροστά σε ένα τόσο κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός. Οι πολιτικές δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να πάρουν θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλες πολιτικές δυνάμεις, επιστήμονες, μερίδα των ΜΜΕ και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας με διάφορους τρόπους (κυρίως μέσω του διαδικτύου) εξέφρασαν την αποδοκιμασία ή και την οργή τους για την κυβερνητική πρακτική της αδιαφορίας και του «δεν φταίμε εμείς». Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ορισμένες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις (όπως το ΚΙΝΑΛ και το  ΚΚΕ) επέλεξαν πολύ χαμηλούς τόνους για να σχολιάσουν την υπόθεση. Δικαίωμα τους, αλλά όλοι κρινόμαστε, ειδικά όσοι θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις ή στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Εδώ δεν χώραγε το τετριμμένο και πολιτικά βολικό «έλα μωρέ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια έκανε».

Για να έχουμε καθαρές κουβέντες λοιπόν, όλοι κρινόμαστε καθημερινά και κρινόμαστε κυρίως στα μεγάλα διακυβεύματα. Τέτοια ήταν και όσα αποκάλυπτε η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα. Όσοι φιλοδοξούν να είναι παρόντες στις αυριανές εξελίξεις, οφείλουν να είναι παρόντες και στις σημερινές προκλήσεις. Τα μισόλογα και οι γενικόλογες αναφορές δεν ταιριάζουν στις δυνάμεις που ευαγγελίζονται το νέο, το προοδευτικό, το διαφορετικό.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πυκνές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η πανδημία δυστυχώς είναι εδώ, η ακρίβεια καλπάζει, η κοινωνία αγωνιά, η ακροδεξιά (με διαφορετικό μανδύα) επιδιώκει να ξανασηκώσει κεφάλι, τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη πάνε σε λίγους ενώ οι πολλοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσπραγία.

Σε αυτές τις συνθήκες η κοινωνία «μετρά» τις αντιδράσεις μας. «Ζυγίζει» τα αντανακλαστικά μας. Εδώ δεν χωρούν ούτε λαϊκισμοί, αλλά ούτε και θέσεις «επαμφοτερίζουσες». Εδώ θα κριθούμε όλοι. Ιδιαίτερα όμως θα κριθούν όσοι πολιτικοί σχηματισμοί θέλουν να ηγηθούν ή να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας. Οι πολίτες αδιαφορούν για τα εσωκομματικά όλων μας. Τους είναι έως και απωθητικά. Το «γήπεδο» στο οποίο καλούμαστε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε, είναι αυτό των λαϊκών αναγκών και της προοπτικής. Η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα». Εμείς μπορούμε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στις δικές μας εξέδρες;;;

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι δεδομένο ότι ήταν είναι και θα είναι παρών, ότι θα εντείνει τις προσπάθειες του για να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών. Ταυτόχρονα θα μετράμε τους φίλους μας…