Close

24 Οκτωβρίου 2022

Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ η ακρίβεια στην Ελλάδα

Γιατί δημιουργείται ανασφάλεια στον ελληνικό λαό από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη;

-Δεν είναι απλά ανασφάλεια και δεν είναι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ελευθερίας, τήρησης των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της  εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ η οποία τόνισε «οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη». Εδώ οι παρακολουθήσεις είναι επιβεβαιωμένες και είναι παράνομες, αλλιώς γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα έλεγε ότι δεν θα επέτρεπε ο ίδιος την παρακολούθηση του  κ. Ανδρουλάκη; Περιμένουμε από την κυβέρνηση να απολογηθεί: Γιατί τον παρακολουθούσε, ποιος το ζήτησε, γιατί παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη και επίσης πόσους και ποιους άλλους παρακολουθούσε παράνομα; Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να διασύρει την χώρα μας διεθνώς. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται επικριτικά με τις υποκλοπές. Ενδεικτικά θα σας πω ότι άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιταλική La Republica αναφέρεται σε «εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων που αγγίζει την παράνοια». Τι άλλο δηλαδή είναι πιο υποτιμητικό για έναν πολιτικό;

 

-Πιστεύετε ότι τέθηκαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα υπό παρακολούθηση;

-Δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύω εγώ. Η κυβέρνηση θα απολογηθεί και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το δίκτυο παρακολουθήσεων που αποκαλύπτεται. Όταν μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης μετά την εκλογή της το 2019, ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί τώρα να λέει ότι δεν ήταν ενημερωμένος ο κ. Μητσοτάκης για το τι γινόταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας έκανε ένα τριήμερο λιγότερο διακοπές  για να τον ενημερώσει ο κ. Κοντολέων και ο κ. Δημητριάδης…

 

– Μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην ΕΥΠ και με ποιον τρόπο;

-Η ΕΥΠ έχει όντως έναν εθνικό ρόλο να παίξει. Να προασπίζεται την χώρα, όχι τις προσωπικές και κομματικές ανάγκες του καθενός… Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για να διασφαλιστεί ότι η ΕΥΠ δεν θα αξιοποιείται για αλλότριους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της κοινωνίας, όπου οι γνωμοδοτήσεις των ευρωβουλευτών του για τον ορθολογικό έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης και την εργασιακή δικαιοσύνη στην ψηφιακή εργασία υπερψηφίζονται με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες. Όμως, κακά τα ψέματα, χρειάζεται να υπάρχει θεσμικός έλεγχος στις δραστηριότητες της ΕΥΠ για να μην εκφεύγει από τις αρχές λειτουργίας της. Χρειάζεται να ξεριζωθεί η δεξιά αντίληψη για τη χρήση της για εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων. Και χρειάζεται αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη για την ΕΥΠ να έχουν δημοκρατική παιδεία…

 

– Θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής και, αν ναι, ποιος μπορεί να είναι ο στόχος;

-Τίποτα δεν αποκλείεται. Όμως ήδη έχει ζητηθεί η παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και η προκήρυξη εκλογών, που είναι πρόταση υπέρτερη της μομφής. Το έχουμε ζητήσει και εμείς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απορώ πως μπορεί και «στέκεται» η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης μετά από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις! Για να σώσει τον εαυτό του απέπεμψε δυο από τους στενότερους συνεργάτες του. Προτιμά να εμφανίζεται ως ανίκανος (αφού δεν μπορούσε να ελέγξει τι γινόταν στον τομέα ευθύνης του) παρά να αποδεχτεί τον ρόλο του γνώστη των παράνομων παρακολουθήσεων. Πιστεύω ότι ελάχιστους πείθει το κυβερνητικό αφήγημα για παρακολούθηση αρχηγού κόμματος χωρίς να έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

 

– Μπορεί να ξεχαστεί το θέμα από τις προκλήσεις των Τούρκων με τα γεωτρύπανα;

-Είναι διαφορετικά θέματα και δεν πρέπει να τα μπλέκουμε. Βεβαίως καταλαβαίνω, παρακολουθώντας την επικαιρότητα και τις επιλογές των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ότι υπάρχει μια προσπάθεια να «κρυφτεί» επικοινωνιακά η υπόθεση με τις παρακολουθήσεις, προτάσσοντας άλλες ειδήσεις. Οι Τουρκικές προκλήσεις βεβαίως και είναι σοβαρό ζήτημα και απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση. Εμείς δεν συμψηφίζουμε, δεν υποτιμούμε, αλλά και δεν εντάσσουμε στην επικοινωνιακή μας τακτική τα εθνικά θέματα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας. Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε, δεν παζαρεύουμε.

 

– Φοβάστε κάποιο θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο;

-Πρώτα απ’ όλα εύχομαι να μην φθάσουμε σε θερμό επεισόδιο. Η χώρα μας έχει την αποτρεπτική ικανότητα και τη θέληση να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Όμως δεν είναι αυτή η επιδίωξή μας διαχρονικά. Η εθνική θέση είναι ότι υπάρχουν μόνο ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί ειρηνικά, η ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα. Κανένα άλλο.

 

– Τι αφουγκράζεστε κύριε Μπαλάφα από την κοινωνία για την ακρίβεια;

-Υπάρχει οργή διότι απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να ανταποκριθούν στους φουσκωμένους λογαριασμούς. Η ακρίβεια στη χώρα μας σπάει κάθε ρεκόρ και είναι ακρίβεια-Μητσοτάκη. Πληρώνουμε και τους λάθος ενεργειακούς σχεδιασμούς, αλλά και την απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη» των ιδιωτών παρόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έταξε μεγάλες επιδοτήσεις για την ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά οι πολίτες είδαν στους λογαριασμούς τους φιλοδωρήματα. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, εκτιμώνται στα 2,2 δις, σύμφωνα με δικές μας μελέτες οι οποίες στηρίχθηκαν στα στοιχεία της ΡΑΕ. Η κυβέρνηση βεβαίως υποεκτιμά τα κέρδη αυτά για να μην τα φορολογήσει, όπως κάνει μέχρι στιγμής. Επίσης τα διυλιστήρια εκτιμάται ότι θα έχουν πολύ αυξημένα κέρδη, έως 3,6 δις, αλλά πάλι η κυβέρνηση δεν τα αγγίζει. Εμείς βέβαια πληρώνουμε πανάκριβα τα καύσιμα. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο κάποιοι λίγοι να κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά από την κρίση και η πλειοψηφία να αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΛΣΤΑΤ εκτίμησε ότι περισσότεροι από 3,5 εκατ. πολίτες απειλούνται από τη φτώχεια στη χώρα μας καθώς τα πενιχρά εισοδήματα που διαθέτει σχεδόν το 40% των πολιτών απειλούνται από το πρωτόγνωρο τσουνάμι ακρίβειας και πληθωρισμού.

 

– Θα βγάλουμε τον χειμώνα ή θα έρθουν νέες ανατιμήσεις, όπως προεξοφλούν οι πιο απαισιόδοξοι;

-Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους πολλούς. Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Ας ακολουθήσει στο τέλος-τέλος το παράδειγμα των κυβερνήσεων Ισπανίας, Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς από την πλευρά μας σαν κόμμα, εγκαίρως, προτείναμε:

-Μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο

-Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας

-Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής

-Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

-Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ

Επίσης προτείναμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας που μείωσε στα 9 ευρώ την τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς η κυβέρνηση προτιμά να στηρίζει τους λίγους που βγάζουν τεράστια κέρδη από την κρίση, αντί να στηρίξει την συντριπτική πλειοψηφία η οποία δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι στην παγκόσμια πολιτική σκέψη κυριαρχούν δύο απόψεις: Η μια εκφράζεται ακόμα και από τον ΟΗΕ ή άλλη από το ΔΝΤ.  Ο γγ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για να στηρίξουν τους πολίτες που πλήττονται.

Αντιθέτως η Όγια Κέλασουν, υποδιευθύντρια στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να  μετακυλήσουν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές με το επιχείρημα ότι έτσι θα ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά…

Ο καθένας μας καλείται να αποφασίσει με ποιον είναι. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση είναι στη λογική του ΔΝΤ… Εμείς είμαστε με την απλή λογική και με τους πολίτες! Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένοι. Ξέρουν ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία, αλλά η πολιτική της δεξιάς είναι να στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Συνέντευξη στη Βασιλική Πολύζου για την εφημερίδα “Manifesto”