Close

24 Οκτωβρίου 2022

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει

Κύριε Μπαλάφα, τελικώς καταλάβατε τί επεδίωξε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό και την πρόθεση υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη;

-Αν μιλήσετε σήμερα με πολίτες ρωτώντας τους για τα θετικά του  ανασχηματισμού, πολύ αμφιβάλλω αν και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης θα βρουν να σας πουν ένα θετικό σημείο. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι όποια και αν ήταν η στόχευση του ανασχηματισμού, απέτυχε παταγωδώς. Επιπλέον πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας. Η κυβέρνηση που τα έκανε όλα τέλεια, άλλαξε όλους τους υπουργούς που χειρίστηκαν τα ζέοντα ζητήματα της περιόδου. Άλλαξε τον υπουργό που χειρίστηκε τις πυρκαγιές, τον υπουργό που χειρίστηκε την πανδημία και τον υπουργό που χειρίστηκε τον τουρισμό. Επίσης θεωρώ πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ισχυροποιείται περαιτέρω η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης. Το «συγγνώμη» έπρεπε να το πει ο πρωθυπουργός για όσα κάνει και όσα λέει, δεν αρκεί το «συγγνώμη» του κ. Πλεύρη για όσα είπε για να υπερασπιστεί τον αντισημίτη πατέρα του. Σε ότι αφορά τον κ. Αποστολάκη είναι σαφές ότι προσπάθησε να εγκλωβίσει τον ναύαρχο και να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και εδώ απέτυχε παταγωδώς.

 

Θεωρείτε ότι έχει κλείσει κάθε χαραμάδα πολιτικής συνεννόησης με βάση την στάση του πρωθυπουργού;

-Θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει δημόσια να επιλεγεί Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής για να χειριστεί την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης όχι απλά το απέρριψε, αλλά διόρισε τον ακροδεξιό κ. Πλεύρη στη θέση αυτή. Τι να συζητήσουμε λοιπόν; Έχετε δει κάποια πρόθεση πολιτικής συνεννόησης σε ουσιώδη ή και σε δευτερεύοντα ζητήματα; Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση συνεχώς διολισθαίνει σε ένα περίεργο μείγμα ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

 

Ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να καλύψει τις όποιες φθορές υπέστη το προφίλ του και υφίσταται η κυβέρνησή του λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, μέσω του ανασχηματισμού. Θεωρείτε ότι θα προσπαθήσει να περάσει στην αντεπίθεση;

-Οι φίλαθλοι όταν η ομάδα τους χάνει, αλλά δεν θέλουν τα το παραδεχτούν, λένε: «γκολ αυτοί, σέντρα εμείς». Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και πολλά αυτογκόλ. Τι να πρωτομαζέψει πολιτικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του; Τις πυρκαγιές, την πανδημία, την οικονομία, τον τζόγο με τις επικουρικές συντάξεις, το 8ωρο, το ψευδές «πόθεν έσχες» του κ. Μητσοτάκη, την αστυνομική βία, τον αποκλεισμό νέων από την ανώτατη εκπαίδευση, τον «τσιμεντωμένο» πολιτισμό, τις παλινωδίες στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στην κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία; Τι απ’ όλα, όσο και να έχει την αμέριστη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ; Για να κάνεις ουσιαστική αντεπίθεση πρέπει να έχεις θετικές πολιτικές να εφαρμόσεις, πρόσωπα ικανά και κοινωνική αποδοχή. Ο κ. Μητσοτάκης απλά πηγαίνει «περήφανος» στη σέντρα μετά από κάθε γκολ που δέχεται καταγγέλλοντας τον διαιτητή, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία, την ατομική  ευθύνη, τους υγειονομικούς κ.λπ…

 

Η επιλογή του Θάνου Πλεύρη ως υπουργού Υγείας τί σηματοδοτεί;

-Ότι είναι έρμαιο των διαφόρων βαρόνων εντός και εκτός κόμματος. Πιστεύει ότι η συνιστώσα-ΛΑΟΣ της κυβέρνησής του (Βορίδης-Γεωργιάδης-Πλεύρης) μαζί με ορισμένους ακόμη «φιλότιμους ακροδεξιούς» θα μπορέσει να τον βοηθήσει να μην έχει εκλογικές απώλειες προς τα ακόμα πιο ακροδεξιά. Επιπλέον, ο ορισμός ενός νομικού στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας εν μέσω πανδημίας, μου θυμίζει αυτό που λένε οι νεολαίοι για κάποιον που υποστηρίζει ότι μπορεί να τα κάνει όλα: «είναι ειδικός περί τα γενικά και γενικός περί τα ειδικά»…

 

Γιατί κλείνει ο κ. Μητσοτάκης το μάτι στην άκρα δεξιά;

-Γιατί κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Ο ίδιος που έβγαλε ανακοίνωση για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ο ίδιος ενισχύει την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του. Είναι ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση χωρίς έρμα. Πάνε όπου τους λένε οι επικοινωνιολόγοι, χωρίς αρχές, χωρίς μέτρο, χωρίς αιδώ. Προφανώς είδαν ότι οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι που συναντήθηκαν με την ΝΔ στα συλλαλητήρια των «μακεδονομάχων», τώρα είναι στα συλλαλητήρια των αντιεμβολιαστών.. Στη ΝΔ λοιπόν ψάχνουν τρόπο για να επαναδυνδεθούν μαζί τους και εκτιμούν ότι ένας ακροδεξιός ακόμη στην κυβέρνηση θα τους διευκολύνει… Μόνο που έτσι εκτίθενται στα μάτια και τη συνείδηση όσων τους στήριξαν προερχόμενοι από το πολιτικό κέντρο ή την κεντροαριστερά.

 

Πιστεύετε ότι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια διεμβολισμού του κέντρου;

-Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εκλέχτηκε το 2019 εκπέμποντας ένα θολό πολιτικό μήνυμα για να τους «χωρέσει» όλους. Εμφανιζόταν και εκσυγχρονιστική και πατριωτική και φιλελεύθερη και με ακροδεξιές απόψεις. Ήταν κάτι σε «μια απ’ όλα». Όταν όμως ήρθε η ώρα να εφαρμόσει την πολιτική της όχι απλά διέψευσε τις προσδοκίες, αλλά πέρασε «κάτω από τον πήχη» και σε πολλά ακόμη θέματα, όπως η «αριστεία», η καθημερινότητα, η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κ.λπ. Σαφώς στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ο διεμβολισμός του κέντρου. Εδώ όμως έχει απογοητεύσει τους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, θα προσελκύσει ψηφοφόρους που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε θέματα δημοκρατίας και θεσμών; Με πολιτικές στήριξης αποκλειστικά του μεγάλου κεφαλαίου, θα προσελκύσει τους μικρομεσαίους οι οποίοι παραδοσιακά κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο; Δύσκολο έως αδύνατο.

 

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση;

-Όχι μόνο έχει αρχίσει, αλλά είναι ανεπίστρεπτη. Ακόμα και οι πολύ φιλικές στη ΝΔ εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να κρύψουν την ραγδαία φθορά της κυβέρνησης. Προσωπικά πιστεύω ότι η πρώτη ουσιαστική πολιτική αποτίμηση από τον κάθε πολίτη θα γίνει μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τώρα που όλοι θα κοιτάξουν να δουν τι έχει μείνει στην τσέπη τους, τι θα κάνουν με την δουλειά τους, πως θα είναι η ζωή τους με τη συνεχιζόμενη πανδημία. Θα διαπιστώσουν ότι ξεκινούν από ένα σημείο που απέχει από όσα τους έταξε η κυβέρνηση. Και θα αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που ανήκουν…

 

Εσείς πάντως δεν ζητάτε εκλογές. Αυτό παραπέμπει σε μία λογική του ώριμου φρούτου…

-Θα έρθει η ώρα. Δεν είναι σοβαρό εν μέσω πανδημίας, εν μέσω πυρκαγιών και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου να ζητάς εκλογές. Επιπλέον δεν είμαστε εμείς σαν τη ΝΔ η οποία ζητούσε εκλογές από την πρώτη στιγμή μετά την ήττα της στις εκλογές του 2015. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης έδωσε στην κυβέρνηση μια «περίοδο χάριτος» αρκετά μεγάλη λόγω πανδημίας και τώρα αποτιμά τις επιδόσεις της. Ίσως να χρειάζεται και η κοινωνία μια μεγαλύτερη περίοδο για να μπορέσει να κατανοήσει πλήρως τις καταστροφικές νεοσυντηρητικές πολιτικές που ασκούνται στην οικονομία και τις ακροδεξιές πολιτικές που ασκούνται στον δημόσιο βίο.

 

Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε και με ποιους;

-Όταν το 2015 κληθήκαμε να κυβερνήσουμε, είμασταν σαφώς πιο άπειροι από σήμερα, είχαμε και πολύ δυσκολότερα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Η περίοδος που κυβερνήσαμε μας πρόσθεσε σημαντικότατες εμπειρίες, γνωρίζουμε τώρα πολύ καλύτερα τι να κάνουμε και με ποιους. Εμείς έχουμε ψηφίσει την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Αυτό αποδεικνύει ότι επιδιώκουμε ευρύτερες ισότιμες συσπειρώσεις. Θέλουμε να κυβερνήσουμε μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Εμείς τείνουμε το χέρι. Ας αποφασίσουν οι άλλοι αν θα ανταποκριθούν ή όχι.

 

Θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις για να χτίσετε πολιτικές συμμαχίες;

-Πάντα οι συμμαχίες προϋποθέτουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όχι σε θέματα αρχών, αλλά σε όλα εκείνα τα ζητήματα που υπάρχουν διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις, όχι στρατηγικές.

 

Η άποψή σας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών;

-Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε επίσημα και με απόλυτη σαφήνεια με τη κεντρική θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμβόλια για όλους παντού.  Ζητήσαμε και την άρση της πατέντας. Βεβαίως όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κ.λπ), οφείλουν να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό. Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε την υποχρεωτικότητα χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εφαρμογής συναινετικών μέτρων που προάγουν την ηθική της ευθύνης.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά για το newsique.gr