Close

24 Οκτωβρίου 2022

Η αστυνομία όφειλε να επιβάλει πρόστιμα όπως κάνει για κάθε Έλληνα

  1. Πώς αξιολογείτε την απόφαση για αυστηρό lockdown στην Αττική; Τι διαφορετικό θα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας;

Πρόκειται για την απόλυτη παραδοχή ότι απέτυχαν παταγωδώς. Εδώ και έναν χρόνο μας λένε ότι «οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες» προσπαθώντας να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Τον περασμένο μήνα μας προετοίμαζαν για να ανοίξουν και τα χιονοδρομικά  κέντρα… Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας μας ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στους λοιμοξιολόγους το ολικό lockdown, ενώ γνωρίζαμε ότι οι λοιμοξιολόγοι εισηγούνται στην κυβέρνηση… Είναι σαφές ότι πολλές αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικά και όχι με επιστημονικά κριτήρια. Στην κυβέρνηση λαμβάνουν μέτρα που τα αναιρούν την ίδια ημέρα. Γενικώς υπάρχει ένα μπάχαλο, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται,  έχει εξαντληθεί η υπομονή του και έχει μειωθεί η αξιοπιστία αυτών που θα  έπρεπε να μας πείθουν.

Εμείς προτείνουμε: 1) γενναία στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, 2) στοχευμένη πρόληψη με επαναλαμβανόμενα testing, μαζικά και δωρεάν, 3) αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, 4) η ΕΕ να αγοράσει τα δικαιώματα (πατέντες) για την μαζική παραγωγή εμβολίων, 5) να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, 6) να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και, 7) μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα εργοστάσια. Βεβαίως και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Αυτά θα κάναμε εμείς.

 

  1. Πολύς ντόρος έγινε για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία… Από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για «αυθόρμητη αγάπη του κόσμου που πήγε να δει τον πρωθυπουργό» και πως κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα… Τι απαντάτε;

Ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αφήσει κατά μέρους την αλαζονεία και να ζητήσει συγγνώμη. Επίσης η αστυνομία όφειλε να επιβάλει πρόστιμα όπως κάνει για κάθε Έλληνα. Είναι πρόκληση την ίδια μέρα που μας έκλεισαν από τις 6μμ να συμπεριφέρονται ως οι αριστοκράτες που δεν τους αφορούν οι νόμοι! Όσο για τον αντιπερισπασμό περί Πάτρας-Τσίπρα, ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι πλέον.

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σε πολλά ΜΜΕ κατηγορώντας τα πως έκρυψαν την είδηση της Ικαρίας… Θεωρείτε πως αυτή η πολιτική διαρκούς αντιπαράθεσης με τα Μέσα, ωφελεί το κόμμα σας;

Δεν τα βάζουμε έτσι γενικά με τα ΜΜΕ, αλλά όταν γνωρίζουμε τις ακραίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, την προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης και απόκρυψης της αλήθειας, την γνωστή λίστα-Πέτσα και πολλά άλλα δεν θα αντιδράσουμε; Δεν ξεχνάμε ότι λογοκρίθηκε άρθρο της Έλενας Ακρίτα, απολύθηκε η Δήμητρα Κρουστάλλη, στάλθηκαν οδηγίες (που από λάθος δημοσιεύτηκαν αυτούσιες σε ιστοσελίδες) για το πως θα χειριστούν υποθέσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση, μάθαμε μέχρι και το γνωστό σημείωμα που αναρτήθηκε στην ΕΡΤ. Δηλαδή τι άλλο να περιμένουμε για να αντιδράσουμε;

 

  1. Θεωρείτε πιθανό να στηθούν κάλπες το 2021; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο;

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η κυβέρνηση δεν αποκλείω να κάνει εκλογικό αιφνιδιασμό, να καταφύγει σε εκλογές θέλοντας να προλάβει μεγαλύτερη φθορά.  Εμείς δεν ζητάμε εκλογές διότι θα ήταν ανεύθυνο εν μέσω πανδημίας να μιλάμε για κάλπες. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία σε αυτή τη χρονική στιγμή το μόνο που σκέφτεται είναι πως θα τα βγάλει πέρα. Υπάρχει η πανδημία, υπάρχει μια πολύ κακή πορεία της οικονομίας, ενώ και στα άλλα ζητήματα η κυβέρνηση δεν έχει κάτι θετικό να επιδείξει. Σε όλα τα προβλήματα θεωρεί ότι η λύση είναι τα ΜΑΤ και ο αυταρχισμός.

 

  1. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν για να δοθεί στήριξη στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εργασιακής βίας;

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η κάθε είδους εξουσία η οποία θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στην αξιοπρέπεια μας, ότι το κάθε «όχι» πρέπει να τιμωρείται. Βρίσκεται ένα κομμάτι της κοινωνίας που φοβάται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αν το καλοσκεφτείτε βρίσκεται μια πολύ συντηρητική αντίληψη, το «κάτσε στα αυγά σου», το «ποιος είσαι εσύ να τα βάλεις μαζί τους». Η κοινωνία πρέπει να ενισχυθεί, να εκπαιδευτεί για να λέει «όχι» όταν θίγεται ο πυρήνας των δικαιωμάτων της, όταν ξεφτιλίζεται η αξιοπρέπεια της. Πρέπει να  ενισχυθούν οι θεσμοί ή και να ψηφιστούν νόμοι που θα αποτρέπουν τον κάθε εξουσιαστή από το να υπερβαίνει τα όρια. Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι κανένας δεν είναι υπεράνω νόμων.

  1. Καταψηφίζετε το νομοσχέδιο για την Παιδεία… Ποια η πρόταση σας για τη φύλαξη των πανεπιστημίων;

Εφόσον στα Πανεπιστήμια διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις, υπάρχει νομικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα οι πρυτανικές αρχές να καλέσουν την αστυνομία ή ακόμα και να παρέμβει αυτεπάγγελτα η αστυνομία. Τα όποια περαιτέρω μέτρα, πιθανόν, απαιτούνται είναι απόλυτη ευθύνη των πρυτανικών αρχών. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη  -εν μέσω πανδημίας και με κλειστά Πανεπιστήμια- στοχεύει στην υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και όχι στην προστασία του. Με τη μείωση των εισακτέων, με τις διαγραφές φοιτητών, με την κατάργηση τμημάτων, με το κλείσιμο Σχολών σε πόλεις της περιφέρειας. Όλα αυτά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μόνη έγνοια της Κεραμέως και του Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων.

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News στον Χρήστο Κυμπιζή