Close

30 Οκτωβρίου 2022

Εμείς γιατί εξακολουθούμε να πληρώνουμε την ενέργεια πανάκριβα;

Νομίζουν ότι μπορούν να μας δουλεύουν όλους και για πάντα. Νομίζουν ότι όλοι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι περιλαμβάνει ένας λογαριασμός ΔΕΗ ή τι πληρώνουμε στο βενζινάδικο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Η κυβέρνηση περηφανευόταν ότι στις 7 Οκτωβρίου και για 5 ώρες όλη η κατανάλωση ηλεκτρικού στη χώρα καλυπτόταν από την παραγωγή ΑΠΕ. Εμείς χαιρόμαστε που συνέβη αυτό και έχουμε συμβάλει καθοριστικά για να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν έργα ΑΠΕ. Αυτό όμως που δεν μας είπε η κυβέρνηση είναι γιατί συνεχίζουμε να πληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα όταν η συνολική συμβολή του ακριβού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα παραγωγής ηλεκτρικού στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά πολύ; Η παραγωγή ηλεκτρικού από ΑΠΕ εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 140 ευρώ/MWH. Εμείς γιατί εξακολουθούμε να το πληρώνουμε πανάκριβα;

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που αφορούν τις μέσες τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικού του Οκτωβρίου, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 266,73 ευρώ/MWH. Ταυτόχρονα οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης (αυτό που πληρώνουμε εμείς) ήταν 619,75 ευρώ/MWH… Γιατί; Αν δεν είναι καθαρή κλοπή, τι είναι; Οι εταιρείες ενέργειας αναμένεται να έχουν «ουρανοκατέβατα» κέρδη περίπου 500 εκ. ευρώ. Αυτά θα λείψουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό του καθενός μας.

Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος θα είναι κατά πολύ ακριβότερο από πέρυσι. Την ίδια στιγμή οι Όμιλοι που έχουν διυλιστήρια στη χώρα μας και ελέγχουν το σύνολο του κυκλώματος παραγωγής-εμπορίας, εμφανίζουν και αυτοί «ουρανοκατέβατα» κέρδη που για όλο το 2022 υπολογίζονται στα 3,6 δις ευρώ… Και αυτά θα λείψουν από τον δικό μας οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και δεν έφθασαν αυτά: Τα γαλάζια στελέχη στη ΔΕΗ και αλλού, συνεχίζουν να δίνουν bonus στον εαυτό τους και να αυξάνονται και να πληθύνονται… Ταυτόχρονα αποτυγχάνουν και στη διαχείριση της εταιρείας. Όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 355 εκατομμύρια σε έξι μήνες, από 1,890 σε 2,245 δισεκατομμύρια. Το ταμείο μειώθηκε κατά 635 εκατομμύρια, το σύνολο των δανείων 4,3 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 35% με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι καθαρές ταμειακές ροές παρουσιάζουν αρνητικό υπόλοιπο 1,3 δισεκατομμύρια και αν δεν είχε πουλήσει η κυβέρνηση τον ΑΔΜΗΕ για περίπου 1,3 δισεκατομμύρια, θα μιλάγαμε για εξαΰλωση περίπου του ταμείου της εταιρείας.

Αυτή είναι η κατάσταση με την κυβέρνηση των «αρίστων manager»… Αυτούς πληρώνουμε όλοι μας. Μέχρι πότε;;;