Close

8 Νοεμβρίου 2022

O Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN στους δημοσιογράφους Ευλ. Ρέβη & Γ. Σιαδήμα_6.11.2022

Από την μεταπολίτευση και μετά έχουν περάσει στη χώρα μας πολλοί πρωθυπουργοί του συντηρητικού χώρου, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε φαινόμενα που να παραπέμπουν σε «άλλες εποχές». 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του Documento δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έχει προηγηθεί η περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, που ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην παρακολούθησή του. Όπως, επίσης, έχει προηγηθεί η παρακολούθηση του δημοσιογράφου  Κουκάκη. Υπήρξε, επίσης, μια εξεταστική επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα και έβγαλε το όποιο αποτέλεσμα, επικαλούμενη το απόρρητο. Έχουμε δηλώσεις όπως της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κ. Βλάχου ότι «θα παρακολουθούσα και την ΠτΔ αν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα». Πριν λίγες μέρες ήρθε στη χώρα μας η ευρωπαϊκή επιτροπή PEGA, αρμόδια για ζητήματα παρακολουθήσεων και δεν παρουσιάστηκαν πρόσωπα που είναι υπό διερεύνηση για το κακόβουλο λογισμικό Predator. Πρόκειται, δηλαδή, για εξωφρενικά πράγματα.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο το Documento που αναδεικνύει το θέμα. Μέχρι και φιλοκυβερνητικά έντυπα όπως «Το Βήμα» και «Τα Νέα» του ομίλου Μαρινάκη ανέδειξαν έντονα το θέμα. Ο λαός μας λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Δεν μπορεί να ασχολείται όλη η υφήλιος με τη χώρα μας για τις παρακολουθήσεις και εδώ η κυβέρνηση να συνεχίζει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά τη “απόδραση” του κ. Μητσοτάκη από την επιτροπή PEGA και την εκπροσώπησή του από τον υπουργό επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, υπήρξαν κυβερνητικές διαρροές για δύο αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στην επανεξέταση του απορρήτου και η δεύτερη αφορά στην ενημέρωση των προσώπων που έχουν παρακολουθηθεί.

Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί επί της ουσίας. Το κύριο ζήτημα δεν είναι ο τρόπος διαρροής στοιχείων στον Τύπο, που διερευνά προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, αλλά το ότι υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο σύστημα παρακολουθήσεων.