Close

17 Νοεμβρίου 2022

Μια επέτειος με ιδιαίτερα μηνύματα! 

Δεν είναι απλά μια ημερομηνία, μια επέτειος. Η 17η Νοέμβρη λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση για τον ρόλο της κοινωνίας, για την υποχρέωση αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό. Αναφερόμαστε στην εξέγερση της νεολαίας και του λαού στις 17 Νοεμβρίου του 1973 στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, όταν στην Ελλάδα είχαμε τη στυγνή δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ας έρθουμε πάλι στο σήμερα. Τώρα που η ακροδεξιά και οι μεταφασίστες “σηκώνουν κεφάλι” σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, οι εδώ ακροδεξιοί επιτίθενται στη συλλογική μνήμη, την ιστορική πραγματικότητα και τα μηνύματα που αυτή η ημέρα εκπέμπει.

Η 17η Νοέμβρη “δεν βολεύει” πολλούς και γι’ αυτό θέλουν να την ξεχάσουμε. Ταυτόχρονα θέλουν να την δυσφημίσουν. Υπάρχουν υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης που αμφισβητούσαν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Το βασικό τους μέλημα σήμερα είναι να υπονομευθεί το μήνυμα αντίστασης που εκπέμπει η φοιτητική εξέγερση.

Βεβαίως σήμερα δεν ζούμε σε μια χούντα. Ζούμε όμως σε καθεστώς παρακολουθήσεων, με προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου (η θέση 108 στην παγκόσμια κατάταξη το αποδεικνύει), με μια αστυνομία η οποία συχνά ξεφεύγει από τον ρόλο της και χτυπά κάθε έναν που ασκεί το δημοκρατικό του δικαίωμα της διαφωνίας, με διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και με πολλά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Άλλωστε η δημόσια αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Μαρινάκη κινείται γύρω από το ποιος εκβιάζει ποιόν και ποιος είναι υπόκοσμος…

Εμείς θα μείνουμε στα θετικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα καλέσουμε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά και μαζικά την ερχόμενη Πέμπτη 17 Νοέμβρη για “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”. Να διαδηλώσουν σε μια εποχή που η ακρίβεια, η προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης και οι παρακολουθήσεις είναι η “κυβερνητική κανονικότητα”… Έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι η 17 Νοέμβρη ζει στις καρδιές όλων μας, νέων και μεγαλύτερων, όσων τα έζησαν και όσων διάβασαν για το τι έγινε εκείνο το τριήμερο με αποκορύφωμα τη νύχτα της 17 Νοέμβρη.

Καλούμε τους πολίτες να στείλουν το μήνυμα ότι οι κάθε είδους  νοσταλγοί ή απολογητές της χούντας δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατία, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να έχουν κυβερνητικές θέσεις. Δεν επιτρέπεται 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου να γίνεται πάλι προσπάθεια να εγκατασταθεί η αστυνομοκρατία μέσα στα ΑΕΙ. Δεν γίνεται η αστυνομική βία να επιστρατεύεται σε κάθε ευκαιρία για να κατασταλούν οι πολίτες που διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματα τους.

Εμείς για μια ακόμη φορά θα είμαστε εκεί: Στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης γιατί τα μηνύματα της 17 Νοέμβρη παραμένουν πάντα επίκαιρα. Δεν φοβηθήκαμε τότε, δεν θα φοβηθούμε τώρα…