Close

21 Νοεμβρίου 2022

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη “KONTRA NEWS”_20.11.2022

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη #Kontranews

«Δεν πρέπει στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να θυσιάζεται το μεγάλο πρόταγμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης του τόπου από τις δυνάμεις που μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στη χώρα μας. Αυτό να μην το ξεχνάμε…»
«Η επόμενη κυβέρνηση, στην οποία κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα φροντίσει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται στις παράνομες παρακολουθήσεις. Τελεία και παύλα»

– Πού πιστεύετε ότι θα καταλήξει το σκάνδαλο των υποκλοπών; Θεωρείτε ότι μπορεί να φέρει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις άμεσα;
Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει θέμα παραβίασης δημοκρατικών ελευθεριών. Παραβιάζονται βασικές διατάξεις του Συντάγματος, καθώς και οι ευρωπαϊκές διατάξεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι. Εδώ όλοι μας πρέπει να τοποθετηθούμε. Λυπάμαι που τα κυβερνητικά στελέχη (με ελάχιστες δειλές εξαιρέσεις) κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Θυμίζω ότι το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ κατέληξε μετά από 2 χρόνια με την παραίτηση-αποπομπή Νίξον. Εδώ θέλουν να «ροκανίσουν» τον χρόνο για να φθάσουμε στις εκλογές χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ποιος και γιατί παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, τον Κουκάκη, τον Σπίρτζη, τον Τέλλογλου και δεκάδες άλλους. Βέβαια, ήδη υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις. Ειδικά στον λεγόμενο κεντρώο χώρο αλλά και σε τμήμα της φιλελεύθερης δεξιάς (που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΝΔ), είναι εμφανής η δυσαρέσκεια. Δεν μπορεί να παρακολουθείς δικούς σου υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολίτες χωρίς επιπτώσεις. Το ξεκαθαρίζω: Η επόμενη κυβέρνηση, στην οποία κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα φροντίσει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται στις παράνομες παρακολουθήσεις. Τελεία και παύλα.

– Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να φανερωθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο;
Ήδη έχουμε κάνει αρκετά και θα κάνουμε περισσότερα. Ο Αλέξης Τσίπρας τρεις φορές έχει καλέσει τον πρωθυπουργό να απολογηθεί στη Βουλή και αυτός κρύβεται. Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Οι ευρωβουλευτές μας ανέδειξαν το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε καλέσει τους αρμόδιους θεσμούς να διερευνήσουν το σκάνδαλο και να αποδώσουν ευθύνες. Συνεχώς αποκαλύπτουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το κουκούλωμα του σκανδάλου. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Και σήμερα και μετά τις εκλογές θα επιμείνουμε χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα που μας παρέχει η δημοκρατία μας να αποκαλύπτουμε τις παρανομίες και να ζητούμε τη δικαστική διερεύνηση και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών. Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται, από τους υπεύθυνους της δικαστικής έρευνας, για τεμαχισμό των δικογραφιών και η προσπάθεια συσκότισης και συμψηφισμού, απλά δεν θα περάσουν. Είναι χρέος μας απέναντι στη δημοκρατία και απέναντι στις επόμενες γενιές.

– Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τώρα κυβέρνηση ποια άμεσα μέτρα θα έπαιρνε για την ενεργειακή κρίση, ώστε να περάσει ο κόσμος έναν αξιοπρεπή χειμώνα;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι για όλα φταίει ο Πούτιν. Δεν εξηγεί πως γίνεται και έχουμε την ακριβότερη ενέργεια και τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι είναι και ανίκανοι και διαπλεκόμενοι.

Εμείς τις δικές μας προτάσεις τις παρουσιάσαμε δημοσίως και αναλυτικά. Συγκεκριμένα:
Θα φορολογούσαμε στο μέγιστο βαθμό τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων, προκειμένου να στηρίξουμε με αυτά τα χρήματα το σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.
Θα μειώναμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Θα επαναφέραμε το Δ στη ΔΕΗ, ξανακάνοντας την δημόσια.
Θα βάζαμε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας (πχ. ένα κέρδος της τάξης του 5%).
Συνολικά, θα εφαρμόζαμε πολιτικές που θα επέτρεπαν σε όλους τους πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα.

– Πόσο πιθανή βλέπετε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25; Ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω της Κυριακάτικης Kontranews σας κατηγόρησε ότι επιδιώκετε μια μνημονιακή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετά στελέχη της Χ. Τρικούπη σας θεωρούν τον βασικό αντίπαλο του κόμματός τους…
Πρώτα απ’ όλα θα μιλήσουν οι πολίτες στις εκλογές. Αυτοί στην ουσία θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει τους ρόλους στο μετεκλογικό σκηνικό. Εμείς θέλουμε κυβερνητική λύση από την πρώτη Κυριακή. Προϋπόθεση είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πρώτο κόμμα και ελπίζω με διαφορά από τη ΝΔ. Εμείς ψηφίζοντας την απλή αναλογική (την οποία καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ), δείξαμε ότι πιστεύουμε σε κυβερνήσεις συνεργασιών. Έχουμε ήδη ανοιχτά και δημοσίως καλέσει όλες τις αριστερές, προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει εφικτό για το καλό του τόπου. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές με εκλογικό σύστημα που νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Οι πολίτες την πρώτη Κυριακή θα αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν. Καταλαβαίνω ότι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν σήμερα την κριτική που ασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν πρέπει όμως στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων να θυσιάζεται το μεγάλο πρόταγμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης του τόπου από τις δυνάμεις που μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στη χώρα μας. Αυτό να μην το ξεχνάμε…

– Σας ανησυχούν οι τουρκικές προκλήσεις και η ακραία ρητορική Ερντογάν;
Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ενιαία εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις, υπάρχει διεθνές δίκαιο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται, υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν τους όρους και τα όρια γειτονίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Καταλαβαίνουμε ότι οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία μπορεί να επηρεάζουν την ρητορική όχι μόνο του Ερντογάν αλλά και άλλων κομμάτων. Πρέπει να κατανοήσουν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Οι διαφορές που εμείς αναγνωρίζουμε αφορούν μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Τίποτε άλλο.

https://www.kontranews.gr/politiki/balafas-h-epomeni-kyvernisi-tha-odigisei-sti-dikaiosyni-osous-eblekontai-stis-paranomes-parakolouthiseis/