Close

2 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»:

– Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά και των εργαζομένων στην υγεία.

– Επίσης οι εκπρόσωποι των ασθενών, όπως η ΕΣΑμεΑ, τονίζουν τον κίνδυνο υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Εμείς προβληματιζόμαστε:

-Πόσο ισχυρά είναι τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και δεν διστάζει ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο να αντιπαρατεθεί με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και με ολόκληρη την κοινωνία;

-Τι επιταγές εξοφλείτε σήμερα κύριοι της κυβέρνησης;

-Γιατί βιαζόσαστε τόσο;

Υπάρχει εναλλακτική στρατηγική! Χρειάζεται βέβαια μια γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά και ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης. Το πρώτο είναι η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Χρειάζεται βεβαίως γενναία μισθολογική αναβάθμιση, χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας, Διαφορετικά το brain drain θα συνεχίζεται και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στελέχωσης, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης. Πρέπει να διασφαλισθεί η μόνιμη παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων. Χρειάζεται σχεδιασμός προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ. Επίσης χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αυτά βέβαια σημαίνουν ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και αλλά και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ. Χρειάζεται να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια δαπάνη υγείας που είναι 7% του ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει συνολικά το νέο νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη και ζητά την απόσυρση του. Δεσμευόμαστε ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα καταργήσει αυτές τις αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.