Close

17 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2023

 

Ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2023:

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 διεξάγεται σε μια περίοδο που η κοινωνία περνά δύσκολα. Δοκιμάζονται οι οικονομικές αντοχές της, αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη της σε θεσμούς και πρόσωπα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών κάθε εβδομάδα «εμπλουτίζεται» με νέες αποκαλύψεις, αμφισβητώντας στην πράξη θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας.

Τα δελτία ειδήσεων πλημμυρίζουν καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις. Οι υποθέσεις της ευρωβουλευτού κ. Καϊλή και πρόσφατα της κ. Σπυράκη, αλλά και του συναδέλφου μας κ. Πάτση, πυροβολισμοί κατά 16χρονων, σκάνδαλα κάθε είδους, όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και σήψης στην κοινωνία.

Καλό είναι να συζητήσουμε τα οικονομικά μεγέθη, αλλά υπάρχει και η κοινωνία με τα δικά της ποιοτικά στοιχεία που μας βαθμολογεί όλους.

Και να ξέρετε κάτι: Αυτοί που θα σας ρίξουν είναι αυτοί που κάποια στιγμή θα σηκωθούν από τους καναπέδες τους μη αντέχοντας άλλη πολιτική δυσωδία.

Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι συγκλονιστικά:

-Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40 % της αγοραστικής τους δύναμης.

-Από τον Απρίλιο του 2022 και μετά ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης. -Ο πραγματικός μισθός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 12% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εδώ οφείλω να αναφερθώ και σε ορισμένα στοιχεία που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό, αποτελούν όμως αποδείξεις για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον δημόσιο κορβανά:

-Απευθείας αναθέσεις πάνω από 7 δις. Πολλές αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που ιδρύθηκαν λίγες ημέρες πριν πάρουν την ανάθεση. Μιλάμε για σκαστό ρουσφέτι, για διαπλοκή, για διαφθορά.

-Διορισμοί «ημετέρων» σωρηδόν, ανεξαρτήτως προσόντων, με μοναδικό προσόν το να αποτελούν εκλογική πελατεία για το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου και τη στενή ομάδα που περιβάλλει τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει κάνει το άσπρο-μαύρο. Υποτιμά τις επιπτώσεις των εκρηκτικών ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και εμφανίζει μια εικόνα ισχυρής ονομαστικής ανάκαμψης που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν την βλέπουν…

Υποτιμά το μέγεθος της κρίσης και δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της. Δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, δεν ρυθμίζει την αγορά στην ενέργεια, δεν βάζει πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, δεν περιορίζει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, δεν φορολογεί τα πραγματικά υπερκέρδη.

Είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι, δεν χρειάζεται να μας υποκλέπτει κάποιος για να το αντιληφθεί.

Καθιστούμε όμως σαφές σε όλους ότι η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, από την ψήφο του ελληνικού λαού και ελπίζουμε ότι θα είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως πρώτο κόμμα, δεν θα συνεχίσει την αδιέξοδη οικονομικά και ταξική πολιτικά υλοποίηση ενός προϋπολογισμού ο οποίος ικανοποιεί μόνο λίγους και αφήνει τους πολλούς μόνους τους να τα βγάλουν πέρα με την κρίση.

Η ακρίβεια, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η διαφθορά και τα ζητήματα δημοκρατίας που εκφράζονται με το αίσχος των υποκλοπών αποτελούν ένα τρίπτυχο που απασχολεί την κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του φροντίζουν καθημερινά να μην πλήττουμε σε αυτόν τον τόπο.