Close

22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη:

– Η ΝΔ στην τροπολογία για το επίδομα του food pass συμπεριέλαβε μείωση της φορολόγησης των διυλιστηρίων και, μάλιστα στο μικρότερο ποσοστό που επιτρέπει η ΕΕ. Είναι μια τροπολογία που δίνει “δώρα” στα διυλιστήρια.

– Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να καταθέσει ταυτόχρονα δύο τροπολογίες και να μην συνδέσει το επίδομα του food pass με τη μείωση της φορολόγησης των διυλιστηρίων. Είναι προφανές ότι λειτούργησε εκ του πονηρού.

– Διανύουμε μία περίοδο κρίσης την οποία υφίστανται κυρίως η μεσαία τάξη και τα χαμηλόμισθα στρώματα. Αντίθετα, οι λίγες μεγάλες εταιρείες ενέργειας και καυσίμων, καθώς και κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες και επιχειρήσεις τροφίμων κερδίζουν από αυτήν.

– Ως προς την ουσία, όμως, του επιδόματος, θα ήθελα να σχολιάσω ότι είναι ασήμαντο. Μιλάμε για 0,70 λεπτά τη μέρα.

– Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της αγοράς δηλώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αυξήσουν τις τιμές στο ράφι.

– Χρειάζεται να αλλάξει η φιλοσοφία της πολιτικής που ακολουθείται. Διανύουμε μία περίοδο όπου έχουν αρθεί οι δεσμεύσεις από την ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας. Υπάρχουν προτάσεις για γενναία μέτρα και, ήδη, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή τους. Πρέπει άμεσα, λοιπόν, να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.