Close

29 Δεκεμβρίου 2022

Ο Γιάννη Μπαλάφας στο ART TV

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV στους δημοσιογράφους Γ. Βαθιώτη και Μ. Σαραντοπούλου:

– Βαδίζουμε προς τις εκλογές μέσα σε ένα πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: ακρίβεια και πολλαπλασιασμός των κόκκινων δανείων, υποκλοπές και ζητήματα δημοκρατίας, διαφθορά και αύξηση των φαινομένων διαπλοκής.

– Πρέπει βέβαια να τονίσω ότι η μεγάλη διαφορά μας από την ΝΔ είναι στην πολιτική κατεύθυνση. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και προοδευτικών κομμάτων πηγάζουν από την ουσιαστική διαφορά φιλοσοφίας. Η συζήτηση, δηλαδή, της επόμενης μέρας και το πώς βαδίζουμε στις εκλογές δεν πρέπει να εντοπίζεται μόνο στα λάθη, αλλά να γίνει ξεκάθαρο ότι στον πυρήνα της φιλοσοφίας της ΝΔ βρίσκεται η ανισότητα ανάμεσα στους λίγους έναντι των πολλών ως κάτι δεδομένο και φυσιολογικό. Σε αυτό διαφωνούμε ριζικά και γι΄ αυτό το δικό μας πρόγραμμα μιλά για δικαιοσύνη παντού.

– Υπάρχουν στοιχεία που διαψεύδουν συνεχώς την κυβέρνηση. Η πραγματική ανεργία, για παράδειγμα, σύμφωνα με την «Εργάνη» και τον πρώην ΟΑΕΔ -σήμερα ΔΥΠΑ- βρίσκεται στο 22%.

– Υπάρχουν, επίσης, μέτρα που προτείνουμε και η κυβέρνηση αρνείται να λάβει. Η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, για παράδειγμα, είναι κάποια από αυτά. Δύο οριζόντιοι και άδικοι φόροι, η μείωση των οποίων θα βοηθήσει κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά τη μείωσή τους η Ισπανία καταργεί τον ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και μειώνει από το 10% στο 5% σε μια σειρά άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από 1.1.2023. Επίσης, «παγώνει» τις εξώσεις και τα ενοίκια.

– Στην Ελλάδα η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται τα μέτρα, αλλά επιτρέπει και ενισχύει με τις πολιτικές της την αισχροκέρδεια και τις αυθαίρετες αυξήσεις. Για παράδειγμα, από Γενάρη του 2023 αυξάνεται η τιμή στην ενέργεια κατά 30%. Τι μεσολάβησε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο που να δικαιολογεί την αύξηση; Γιατί αρνείται να βάλει πλαφόν στις τιμές ενέργειας και να ελέγξει την αγορά;

– Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Στην Ελλάδα έχουμε εδώ και μέρες την ακριβότερη τιμή στην χονδρική αγγίζοντας (σήμερα) τα 248 ευρώ/μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση συντηρεί και στηρίζει την αισχροκέρδεια. Η πολιτική που ακολουθεί είναι να επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές ανεξέλεγκτα και στη συνέχεια να δίνει επιδόματα-«ψίχουλα» για να καλύψει την αισχροκέρδεια.