Close

9 Ιανουαρίου 2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας στον ΣΚΑΪ

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στoυς δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Ά. Παυλόπουλο:

– Τα κλεμμένα από τον Έλγιν γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα εθνικό ζήτημα που δεν θα έπρεπε να προκαλεί αντιθέσεις. Θα έπρεπε να προκαλεί συζήτηση, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η αυτονόητη επίσημη ενημέρωση.

– Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν υπήρξε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των κομμάτων από την κυβέρνηση για τις ενέργειές της, αλλά οι αρχικές πληροφορίες προέκυψαν από το Bloomberg και στη συνέχεια από δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο. Εδώ και δεκαετίες -με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης υπάρχει η πάγια ελληνική θέση για επιστροφή και επανένωση των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα στον χώρο τους. Οι δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες κατά τη διακυβέρνησή μας είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγνώριση και τη σύσταση της Unesco για επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, για ηθικούς και πολιτιστικούς λόγους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της συζήτησης.

– Αυτή η θέση πρέπει να παραμείνει και, φυσικά, δεν αποδεχόμαστε κανέναν δανεισμό, ούτε έμμεση αποδοχή δανεισμού, γιατί αυτό σημαίνει αναγνώριση ιδιοκτησίας από πλευράς Βρετανικού Μουσείου.