Close

20 Ιανουαρίου 2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας στο ONE CHANNEL_17.1.2023

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ONE CHANNEL στο δημοσιογράφο Τ. Χατζή:

– Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθούνται σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες. Αυτή τη δυσαρέσκεια συναντάμε καθημερινά στην επαφή μας με τους πολίτες, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει και μπορεί να είναι πρώτο κόμμα.

 

 

 

 

– Οι εκλογές με απλή αναλογική θα αποτυπώσουν με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη θέληση των πολιτών. Άρα, κάποια ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις θα λυθούν αφού «μιλήσει» η κάλπη. Εμείς έχουμε δηλώσει την πρόθεσή μας για συγκρότηση μιας προοδευτικής, δημοκρατικής κυβέρνησης με τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων με τα οποία πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί προγραμματική συμφωνία. Είναι προφανές ότι η εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος θα δρομολογήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, όμως, που είναι αμετάθετο είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που δεν θα υλοποιεί πολιτικές ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Μία κυβέρνηση στην οποία δεν θα ηγείται ένας πρωθυπουργός «ωτακουστής» και δεν θα επιτρέπει τη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

– Πυρηνική ιδέα του προγράμματός μας είναι η «Δικαιοσύνη Παντού». Σε επίπεδο οικονομίας αυτό σημαίνει δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή και κτύπημα της αισχροκέρδειας και δίκαιη ρύθμιση των χρεών. Οι τρεις αυτοί τομείς εξειδικεύονται μεταξύ άλλων σε: α) αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, όπου με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή που θα εφαρμόσουμε σημαίνει 880 ευρώ για σήμερα, β) επαναφορά της 13ης σύνταξης και καταβολή σε τρεις δόσεις των αναδρομικών και γ) εφαρμογή του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ.

– Η δίκαιη αναδιανομή περιλαμβάνει το κτύπημα της αισχροκέρδειας και των «ουρανοκατέβατων» κερδών, με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές ενέργειας και τη δίκαιη και ορθή φορολόγηση των υπερκερδών σε τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και διυλιστήρια. Σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών , η πρότασή μας είναι 120 δόσεις, κούρεμα και επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με όρους υπέρ του οφειλέτη.

– Αυτό που προκάλεσε την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου ήταν η απόφαση της ΑΔΑΕ να πράξει τα αυτονόητα. Δηλαδή, να προβεί στους ελέγχους των στοιχείων των παρακολουθήσεων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τους οποίους ελέγχους είναι υποχρεωμένη εκ του Συντάγματος να υλοποιήσει ως ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

– Το ζήτημα της κατάλυσης του κράτους δικαίου, μέσω των παράνομων παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες πολίτες και θίγει την αξιοπρέπειά τους.

– Επί τρία χρόνια ο κρατούμενος Κασιδιάρης έχει μετατρέψει το κελί του σε πολιτικό γραφείο, δίνοντας συνεντεύξεις, καθοδηγώντας οργανώσεις και έχοντας μία προνομιακή «λάσκα».

– Η πάγια θέση μας είναι ότι εγκληματίες ναζιστές και εγκληματικές οργανώσεις τύπου «Χρυσή Αυγή» πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή και να μην μπορούν να παίζουν ρόλο στο δημόσιο βίο.